Białe szparagi zawsze jem w takiej wersji. Po gotowaniu lądują na patelni z jednym dodatkiem
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Białe szparagi zawsze jem w takiej wersji. Po gotowaniu lądują na patelni z jednym dodatkiem

Dodano: 
Białe szparagi smażone na maśle
Białe szparagi smażone na maśle Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Białe szparagi można zajadać na surowo, gotować i piec. Ja szczególnie polecam wersję gotowaną, a potem smażoną. Sekretem jest jeden dodatek.

Białe szparagi są wyjątkowo chrupiące i można zajadać się nimi na surowo. Są delikatniejsze i słodsze od tych zielonych. Można z nich zrobić przepyszne kremowe zupy, albo pokrojone w cieniutkie plasterki dodawać do sezonowych sałatek. Ja lubię wykorzystywać patent, który podpatrzyłam u znajomego kucharza. To szparagi najpierw krótko gotowane, a potem przesmażone na złoto.

Białe szparagi smażone na maśle

Sekretem ich smaku jest przesmażenie szparagów na maśle: tak długo, aż się lekko zrumienią. Ale nim wylądują na patelni, należy je obrać (skórka białych szparagów jest włóknista), odciąć twarde końcówki i ugotować. Białe szparagi należy gotować ok. 8 minut w wodzie doprawionej łyżką cukru i łyżką soli. Po odsączeniu wody należy je przełożyć na patelnię z dwoma łyżkami masła i smażyć, aż się ładnie skarmelizują.

Z czym podawać białe szparagi smażone na maśle?

Przygotowane w ten sposób szparagi mogą być dodatkiem do wielu dań. Mój znajomy kucharz, Leszek Wodnicki, który był połfinalistą drugiej edycji polskiego programu MasterChef, zaserwował je w zawinięte w ziołowe naleśniki, podane z sosem holenderskim i smażonym boczkiem. Ja takie szparagi dorzucam także do dań z ryb, ale świetnie smakują podane również z miksem sałat i świeżymi sosami na bazie jogurtu. Można je także dodać do tradycyjnego schabowego. Pokrojone na mniejsze kawałki (wówczas lepiej pokroić je przed smażeniem) można dorzucić do dań z makaronem.

Przesmażone na maśle białe szparagi można także dodać do kremowej zupy szparagowej, ale też innych zup kremów. Będą także dobrze smakowały podane na grzankach albo zaserwowane z jajkami sadzonymi, boczkiem i dużą ilością zielonych dodatków (np. sałat, kiełków i młodych liści).

Czytaj też:
Jest lepszy niż czosnek niedźwiedzi. Zrywam czosnaczek i robię z niego obłędne pesto
Czytaj też:
Taką sałatkę jajeczną robiła moja babcia. Prościej się nie da