Na wyjątkowe okazje robię francuską pastę rybną. W tym roku trafi na mój wigilijny stół

Na wyjątkowe okazje robię francuską pastę rybną. W tym roku trafi na mój wigilijny stół

Dodano: 
Rillettes z łososia
Rillettes z łososia Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Gdy chcę zaskoczyć gości, serwuję francuską pastę łososiową. Sprawdza się tak dobrze, że chcę zrobić ją także na wigilijną kolację. Elegancki dodatek do pieczywa jest gotowy w niecałe pół godziny.

Francuska pasta rybna powstaje inaczej niż wersje z mięsa, również nazywane rillettes. Zamiast długiego duszenia w tłuszczu wymaga krótkiego gotowania i zachwyca świeżym smakiem.

Jak zrobić francuską pastę łososiową?

Do jej przygotowania potrzebny jest zarówno łosoś wędzony, jak i surowy, którego gotuję w bulionie warzywnym. Rozdrobnione mięso łączę z kremowym produktem nabiałowym. W oryginale to bardzo tłusta śmietana crème fraîche, którą trudno kupić w Polsce. Jest jednak dostępna kwaśna śmietana 30% tłuszczu, ale ja sięgam po kremowy serek.

Do pasty dokładam ponadto lżejszy jogurt. Można wybrać ten grecki czy bałkański albo gęsty skyr. Ten ostatni nie ma tłuszczu, dzięki czemu dodatek do pieczywa będzie nieco lżejszy.

Mieszankę doprawiam koperkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz świeżo mielonym pieprzem. Aromatyczne nuty pochodzą też z liścia laurowego i goździków, które dorzuca się do bulionu. Całość jest wyjątkowo pyszna, więc smarowidło szybko znika ze stołu.

Przepis: Francuska pasta łososiowa

Elegancka pasta rillettes z łososia gotowanego i wędzonego.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
156 w każdej porcji

Składniki

  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 3 goździki
  • 400 g filetów z łososia bez skóry (2 sztuki)
  • 100 g kremowego serka
  • 125 g gęstego jogurtu
  • 1/2 cytryny
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 200 g wędzonego łososia wędzonego na zimno

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie łososiaDoprowadź do wrzenia bulion z liściem laurowym i goździkami. Włóż łososia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Wyjmij, odsącz na papierowych ręcznikach i odstaw do wystygnięcia.
  2. Szykowanie składnikówWyciśnij sok z cytryny. Pokrój wędzoną rybę w kostkę, a tę ugotowaną podziel na małe kawałki za pomocą widelca.
  3. Mieszanie pastyPołącz oba rodzaje ryby, dodaj sok i skórkę cytryny, serek oraz jogurt. Dopraw solą i pieprzem. Schładzaj przez co najmniej 4 godziny w lodówce, a przed podaniem wystaw wcześniej, by pasta ogrzała się do temperatury otoczenia.

Francuska pasta łososiowa – wskazówki

Smarowidło z tego przepisu można wzbogacić w produkty, które pokręcą jego smak. Do tych najbardziej popularnych należą kapary i korniszony. Klasycznym uzupełnieniem mieszanki jest również czerwony pieprz, często używany do dekoracji dania.

Do przyrządzenia pasty można wykorzystać inne kawałki świeżego łososia zamiast filetów, na przykład tańsze dzwonka. Potrzeba przy nich jednak więcej pracy. Z mięsa należy usunąć ości i skórę, która najłatwiej schodzi po ugotowaniu.

Można ponadto sięgnąć po najtańszą część ryby, czyli brzuszki. Mają największą zawartość tłuszczu, ale pasta rillettes powinna właśnie taka być. Są dostępne głównie w postaci wędzonej na gorąco i w recepturze mogą zastąpić łososia gotowanego. Jeśli chodzi o budżetowe rozwiązanie w przypadku łososia wędzonego na zimno, można wybrać skrawki przeznaczone na tatara. I tak wymagają rozdrobnienia, więc świetnie się tu sprawdzą.

Czytaj też:
Ta kremowa pasta bez blendera robi u mnie furorę. Prosty jajeczny trik sprawia, że jest delikatna jak mus
Czytaj też:
Miksuję 3 składniki i robię aromatyczne smarowidło. Nikt nie potrafi odgadnąć chrupiącego dodatku