Francuska pasta rybna powstaje inaczej niż wersje z mięsa, również nazywane rillettes. Zamiast długiego duszenia w tłuszczu wymaga krótkiego gotowania i zachwyca świeżym smakiem.
Jak zrobić francuską pastę łososiową?
Do jej przygotowania potrzebny jest zarówno łosoś wędzony, jak i surowy, którego gotuję w bulionie warzywnym. Rozdrobnione mięso łączę z kremowym produktem nabiałowym. W oryginale to bardzo tłusta śmietana crème fraîche, którą trudno kupić w Polsce. Jest jednak dostępna kwaśna śmietana 30% tłuszczu, ale ja sięgam po kremowy serek.
Do pasty dokładam ponadto lżejszy jogurt. Można wybrać ten grecki czy bałkański albo gęsty skyr. Ten ostatni nie ma tłuszczu, dzięki czemu dodatek do pieczywa będzie nieco lżejszy.
Mieszankę doprawiam koperkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz świeżo mielonym pieprzem. Aromatyczne nuty pochodzą też z liścia laurowego i goździków, które dorzuca się do bulionu. Całość jest wyjątkowo pyszna, więc smarowidło szybko znika ze stołu.
Przepis: Francuska pasta łososiowa
Elegancka pasta rillettes z łososia gotowanego i wędzonego.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 156 w każdej porcji
Składniki
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 3 goździki
- 400 g filetów z łososia bez skóry (2 sztuki)
- 100 g kremowego serka
- 125 g gęstego jogurtu
- 1/2 cytryny
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 200 g wędzonego łososia wędzonego na zimno
Sposób przygotowania
- Gotowanie łososiaDoprowadź do wrzenia bulion z liściem laurowym i goździkami. Włóż łososia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Wyjmij, odsącz na papierowych ręcznikach i odstaw do wystygnięcia.
- Szykowanie składnikówWyciśnij sok z cytryny. Pokrój wędzoną rybę w kostkę, a tę ugotowaną podziel na małe kawałki za pomocą widelca.
- Mieszanie pastyPołącz oba rodzaje ryby, dodaj sok i skórkę cytryny, serek oraz jogurt. Dopraw solą i pieprzem. Schładzaj przez co najmniej 4 godziny w lodówce, a przed podaniem wystaw wcześniej, by pasta ogrzała się do temperatury otoczenia.
Francuska pasta łososiowa – wskazówki
Smarowidło z tego przepisu można wzbogacić w produkty, które pokręcą jego smak. Do tych najbardziej popularnych należą kapary i korniszony. Klasycznym uzupełnieniem mieszanki jest również czerwony pieprz, często używany do dekoracji dania.
Do przyrządzenia pasty można wykorzystać inne kawałki świeżego łososia zamiast filetów, na przykład tańsze dzwonka. Potrzeba przy nich jednak więcej pracy. Z mięsa należy usunąć ości i skórę, która najłatwiej schodzi po ugotowaniu.
Można ponadto sięgnąć po najtańszą część ryby, czyli brzuszki. Mają największą zawartość tłuszczu, ale pasta rillettes powinna właśnie taka być. Są dostępne głównie w postaci wędzonej na gorąco i w recepturze mogą zastąpić łososia gotowanego. Jeśli chodzi o budżetowe rozwiązanie w przypadku łososia wędzonego na zimno, można wybrać skrawki przeznaczone na tatara. I tak wymagają rozdrobnienia, więc świetnie się tu sprawdzą.
Czytaj też:
Ta kremowa pasta bez blendera robi u mnie furorę. Prosty jajeczny trik sprawia, że jest delikatna jak musCzytaj też:
Miksuję 3 składniki i robię aromatyczne smarowidło. Nikt nie potrafi odgadnąć chrupiącego dodatku
