Niektórzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, jednak ani to zdrowe, ani ciekawe. Dania przygotowane z warzyw jak dla mnie mają o wiele więcej smaków, a przy tym nie podnoszą poziomu cholesterolu. I właśnie tym, którym czasami mięso już się nudzi, proponuję przygotować kalafior smażony w cieście.
Świeży czy mrożony – jaki kalafior najlepiej smażyć w cieście?
Oczywiście do smażenia najlepszy będzie kalafior świeży. Przed zanurzeniem w cieście warto go zblanszować, by nie był zbyt twardy. Proces smażenia trwa bowiem dość krótko i warzywo może pozostać surowe. Pamiętajcie jednak, by nie gotować kalafiora zbyt długo. Wtedy traci bowiem przyjemną chrupkość, a także staje się trudniej strawny.
Jeśli jednak macie pod ręką kalafior mrożony, też możecie usmażyć go w cieście. Będzie miał mniej jędrną strukturę, ale będzie całkiem smaczny. Przed smażeniem trzeba go jednak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody, aby ciasto dobrze do niego przylegało.
Jak przygotować kalafior smażony w cieście?
Świeżego kalafiora podziel na małe różyczki. Dzięki temu usmaży się szybko i równomiernie.
Przepis: Kalafior smażony w cieście
Różyczki kalafiora smażone w cieście naleśnikowym
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 1 nieduży kalafior
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- papryka mielona słodka i ostra
- kurkuma
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Gotowanie kalafioraKalafior oczyść, podziel na małe różyczki, opłucz. Wrzuć na lekko osolony wrzątek, gotuj 3-5 minut, tak by pozostał chrupiący. Odcedź go, osącz, wystudź.
- Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miseczki. Dodaj jajko, proszek do pieczenia, dużą szczyptę soli, trochę papryki i kurkumy. Wlej mleko i część wody, wymieszaj gładkie, gęste ciasto. Jeśli jest za gęste, dodaj nieco więcej wody. Odstaw je na 15 minut.
- Smażenie kalafioraNa patelni lub w garnku rozgrzej sporą ilość oleju. Różyczki kalafiora zanurzaj w cieście i od razu kładź na gorący tłuszcz. Smaż je kilka minut, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Wskazówka: Do ciasta naleśnikowego zamiast wody można użyć jasnego piwa. Wtedy potrawa będzie miała bardziej wyrazisty smak.
Z czym podać kalafior smażony w cieście?
Kalafior smażony w cieście doskonale smakuje podany z sosem, np. pomidorowo-paprykowym czy jogurtowo-czosnkowym. Jeśli chcecie go zaserwować na obiad, wzbogaćcie danie ryżem, kuskusem czy kaszą. Dopełnieniem obiadu będzie surówka np. colesław czy surówka z kapusty pekińskiej.
Czytaj też:
Najlepsze wegetariańskie schabowe. Zrób sznycle z bakłażana, a zapomnisz o wieprzowinieCzytaj też:
Doskonale sycą, choć nie zawierają mięsa. Kotlety z soczewicy i kalafiora pokochasz od pierwszego kęsa