Mieszam ciasto i zanurzam w nim różyczki kalafiora. To jest lepsze niż niejeden kotlet
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Mieszam ciasto i zanurzam w nim różyczki kalafiora. To jest lepsze niż niejeden kotlet

Dodano: 
Kalafior w cieście
Kalafior w cieście Źródło:Shutterstock / Esin Deniz
Gdy czuję przesyt mięsa, przygotowuję obiad z warzyw. Na przykład kalafior smażony w cieście. Jest całkiem pożywny, zwłaszcza jeśli zje się go z sosem, porcją ryżu i surówki. Ot taki powiew wiosny w kuchni.

Niektórzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, jednak ani to zdrowe, ani ciekawe. Dania przygotowane z warzyw jak dla mnie mają o wiele więcej smaków, a przy tym nie podnoszą poziomu cholesterolu. I właśnie tym, którym czasami mięso już się nudzi, proponuję przygotować kalafior smażony w cieście.

Świeży czy mrożony – jaki kalafior najlepiej smażyć w cieście?

Oczywiście do smażenia najlepszy będzie kalafior świeży. Przed zanurzeniem w cieście warto go zblanszować, by nie był zbyt twardy. Proces smażenia trwa bowiem dość krótko i warzywo może pozostać surowe. Pamiętajcie jednak, by nie gotować kalafiora zbyt długo. Wtedy traci bowiem przyjemną chrupkość, a także staje się trudniej strawny.

Jeśli jednak macie pod ręką kalafior mrożony, też możecie usmażyć go w cieście. Będzie miał mniej jędrną strukturę, ale będzie całkiem smaczny. Przed smażeniem trzeba go jednak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody, aby ciasto dobrze do niego przylegało.

Jak przygotować kalafior smażony w cieście?

Świeżego kalafiora podziel na małe różyczki. Dzięki temu usmaży się szybko i równomiernie.

Przepis: Kalafior smażony w cieście

Różyczki kalafiora smażone w cieście naleśnikowym

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduży kalafior
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • papryka mielona słodka i ostra
  • kurkuma
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kalafioraKalafior oczyść, podziel na małe różyczki, opłucz. Wrzuć na lekko osolony wrzątek, gotuj 3-5 minut, tak by pozostał chrupiący. Odcedź go, osącz, wystudź.
  2. Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miseczki. Dodaj jajko, proszek do pieczenia, dużą szczyptę soli, trochę papryki i kurkumy. Wlej mleko i część wody, wymieszaj gładkie, gęste ciasto. Jeśli jest za gęste, dodaj nieco więcej wody. Odstaw je na 15 minut.
  3. Smażenie kalafioraNa patelni lub w garnku rozgrzej sporą ilość oleju. Różyczki kalafiora zanurzaj w cieście i od razu kładź na gorący tłuszcz. Smaż je kilka minut, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Wskazówka: Do ciasta naleśnikowego zamiast wody można użyć jasnego piwa. Wtedy potrawa będzie miała bardziej wyrazisty smak.

Z czym podać kalafior smażony w cieście?

Kalafior smażony w cieście doskonale smakuje podany z sosem, np. pomidorowo-paprykowym czy jogurtowo-czosnkowym. Jeśli chcecie go zaserwować na obiad, wzbogaćcie danie ryżem, kuskusem czy kaszą. Dopełnieniem obiadu będzie surówka np. colesław czy surówka z kapusty pekińskiej.

Czytaj też:
Najlepsze wegetariańskie schabowe. Zrób sznycle z bakłażana, a zapomnisz o wieprzowinie
Czytaj też:
Doskonale sycą, choć nie zawierają mięsa. Kotlety z soczewicy i kalafiora pokochasz od pierwszego kęsa