Czy ktoś z was nie lubi naleśników? U mnie cała rodzina może je jeść o każdej porze dnia. Na śniadanie podaję je jednak inaczej niż na obiad czy kolację. Dziś pokażę wam prosty sposób na pożywne naleśniki, które można raz-dwa zrobić na awaryjny obiad lub zaserwować jako kolację na ciepło.
Jak usmażyć cienkie naleśniki?
Podstawą tej potrawy są naleśniki. Najlepiej by były cienkie i elastyczne. Takie są najsmaczniejsze i bez problemu dają się zwijać i formować. Jeśli więc chcecie, by naleśniki wyszły, jak należy, zadbajcie o odpowiednie składniki i gęstość ciasta. Do przygotowania ciasta wystarczą: mąka, jajka, mleko, szczypta soli i odrobina oleju. Rozmieszajcie je na gładkie, niezbyt gęste ciasto i odstawcie na 15-20 minut. Po tym czasie skrobia napęcznieje, ciasto nieco zgęstnieje, a w czasie smażenia nie będzie się rwać.
Jak szybko zrobić naleśniki z pożywnym farszem?
Te naleśniki są bardzo pożywne dzięki temu, że dodaję do nich farsz. Jednak nie jakiś wymyślny i wymagający długiego przygotowywania. Jest prosty i szybki do zrobienia, bo robię go z żółtego sera i szynki. Kroję je w kostkę, choć można też w paski i rozkładam na połówce każdego naleśnika. Potem przykrywam farsz wolną częścią naleśniki i całość podgrzewam na patelni. Naleśnik wychodzi chrupiący, a w środku skrywa pożywne, ciągnące nadzienie.
Przepis: Naleśniki z pożywnym farszem
Pożywne naleśniki na obiad lub kolację
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 370 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki wody
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju lub masła roztopionego
- szczypta soli
Na farsz:
- 300 g gotowanej szynki
- 300 g żółtego sera
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZ podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki.
- Nadziewanie i smażenieSzynkę i ser pokrój w kostkę. Wymieszaj je i posyp nimi połówkę każdego naleśnika. Naleśniki złóż na pół. Zrumień na patelni z odrobiną oleju.
Inne pomysły na pożywny farsz
Szybki farsz do naleśników możecie też przygotować z innych składników. Szynkę możecie zastąpić np. podduszonymi pieczarkami czy szpinakiem. Możecie też zrobić nadzienie z samego sera żółtego i odrobiny aromatycznych ziół, np. tymianku, bazylii. Jeśli chcecie, by farsz był bardziej aromatyczny, możecie połączyć w nim ser żółty z serem z niebieską pleśnią.
Czytaj też:
Nie zwijam i nie składam. Z naleśników robię tort, który rozpływa się w ustachCzytaj też:
Zamiast klasycznych kanapek ekspresowo szykuję wrapy. Pakuję je do szkoły i pracy
