Tę zupę z pora robię zawsze, gdy się spieszę. Jest tania, a rodzina ją uwielbia

Tę zupę z pora robię zawsze, gdy się spieszę. Jest tania, a rodzina ją uwielbia

Dodano: 
Zupa krem z pora
Zupa krem z pora Źródło: Pixabay / kaboompics
Zupa z pora jest doskonałą propozycją dla wszystkich zabieganych. Robi się ją naprawdę szybko, a jest tania i bardzo smaczna. Możesz ją podać na postny obiad, a podana odświętnie sprawdzi się nawet na uroczystym przyjęciu.

Jeśli jeszcze nie jadłaś zupy z pora, koniecznie ją przyrządź. Gdy spróbujesz, będziesz zaskoczona, jej prostotą i doskonałym smakiem. Por jest bowiem warzywem o zdecydowanym, ostrzejszym smaku. To sprawia, że zupa z jego dodatkiem nie potrzebuje wielu składników, by potrawa zachwyciła kubki smakowe.

Zupa z pora idealna na chłody

W wielu domach może nie być drugiego dania, ale zupa na obiad musi być. Nic tak bowiem nie rozgrzewa, jak talerz smacznej zupy. Zupa krem z pora choć dość lekka, doskonale rozgrzewa. A to dlatego, że por zawiera sporo związków siarki, które nadają mu ostrego smaku. Co ciekawe, zielona część pora jest o wiele ostrzejsza, niż biała. Warto więc wykorzystać ją do przygotowania zupy – będzie intensywna w smaku i kolorze.

Na czym ugotować zupę z pora?

Oczywiście to, na czym ugotujemy zupę z pora, czy każdą inną zupę, będzie wpływało na jej smak. By był pełny, najlepiej ugotować ją na bulionie warzywnym czy mięsno-warzywnym. Do tego celu można też wykorzystać rosół z poprzedniego dnia. Zupę można też ugotować w bardziej postnej wersji, czyli na "wodzie". Jednak wtedy warto ją nieco mocniej doprawić solą, pieprzem, papryką.

Ziemniak doskonale zagęści zupę

Składnikiem, który doskonale zagęści zupę z pora jest ziemniak. Zawarta w nim skrobia, po zblendowaniu całości sprawi, że zupa nabierze aksamitnej konsystencji. A przy tym nie zmieni się smak potrawy, bo ziemniak jest dość neutralnym warzywem. Do zupy możesz dorzucić 1-3 ziemniaki – wszystko zależy od tego, jaką chcesz osiągnąć konsystencję potrawy.

Przepis: Zupa z pora

Aksamitna zupa z pora z dodatkiem ziemniaków

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pory
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 l bulionu warzywnego
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie pora i ziemniakówPory oczyść z wierzchnich liści. Odkrój zwięzłą, jasną część każdego pora. Opłucz ją i pokrój w talarki. Zieloną część pora przekrój wzdłuż na cztery części, umieść w misce, dokładnie wypłucz. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
  2. Podsmażanie poraNa patelni rozpuść masło, wsyp talarki pora i smaż je kilka minut na średnim ogniu, aż zmiękną i lekko się zrumienią.
  3. Gotowanie zupyBulion zagotuj. Wrzuć do niego ziemniaki oraz por świeży i podsmażony. Całość gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  4. Blendowanie i doprawianie zupyZupę zestaw z kuchenki i zblenduj na krem. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej.
  5. Podawanie zupyZupę rozlej do talerzy. Podawaj np. posypaną startym, żółtym serem i z grzankami. Doskonale pasuje też do niej groszek ptysiowy.

Zupa z pora – kilka cennych wskazówek

  • Zupa z pora doskonale nadaje się do odgrzewania.
  • Kremową zupę z pora możesz też podać z plasterkami zrumienionego boczku.
  • Jeśli chcesz, by zupa była intensywnie zielona, przed blendowaniem możesz do niej dodać trochę posiekanej natki pietruszki.

Czytaj też:
Ta zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni. Robię ją zgodnie ze wskazówkami mojej mamy
Czytaj też:
Ta aromatyczna grochówka nie powoduje dolegliwości gastrycznych. Zwróć uwagę na sposób gotowania grochu

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl