Dziś trwają spory nad wyższością pomidorowej z ryżem nad tą z makaronem, ale kiedyś się nad tym nie zastanawiano. Zupę robiło się na szybko z tego, co było w domu. Taki przepis znalazłam lata temu i wciąż mi się nie znudził. Polecam potrawę, która idealnie rozgrzewa w zimne dni i zawsze wychodzi smaczna.
Jak zrobić zupę pomidorową na skrzydełkach?
Moja wersja dania powstaje na wywarze ze skrzydełek i włoszczyzny. Chociaż to zupa na domowym rosole, jest zrobiona w godzinę. To dlatego, że gotuję składniki tylko do miękkości i zostawiam w środku. Przygotowanie właściwego bulionu trwa znacznie dłużej i wymaga wyrzucenia warzyw, ale nie jest tu konieczne.
Ryż wkładam do garnka razem z włoszczyzną. Dodaję marchewkę, pietruszkę, selera i pora, ale bez kapusty i cebuli. Na koniec dokładam tylko koncentrat i zioła prowansalskie albo inne. Podgrzewam przez pięć minut i zabielam. Zwykle używam słodkiej śmietanki, ale można wziąć także kwaśną, która ma znacznie mniej kalorii.
Przepis: Zupa pomidorowa na skrzydełkach
Łatwa i smaczna zupa na rosole drobiowym z ryżem i koncentratem pomidorowym
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 298 w każdej porcji
Składniki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 6 skrzydełek kurczaka
- 1 torebka białego ryżu
- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietany 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Gotowanie wywaruObierz i pokrój włoszczyznę, włóż do garnka razem ze skrzydełkami i ryżem. Zalej 1,5 litra wody i gotuj 40 minut.
- Szykowanie zupyDo wywaru dołóż zioła i koncentrat pomidorowy, gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem, po czym zahartuj śmietanę, dodając do niej porcjami gorącą zupę i mieszając. Gdy roztwór będzie ciepły, wlej go do garnka. Podawaj z natką pietruszki.
Z jakich pomidorów zrobić zupę pomidorową?
Zaletą tego dania jest to, że można przyrządzić je z warzywa w każdej postaci. Oprócz koncentratu sprawdzi się też przecier lub gotowy sos bez cukru i octu. W przypadku płynnych przetworów trzeba odpowiednio zmniejszyć dodatek wody.
Świetne są również pomidory krojone z puszki, które wzbogacają konsystencję potrawy. Najsmaczniejszą zupę robię jednak w sezonie. Okazy z gruntu z niesamowicie aromatyczne, a przy tym błyskawicznie przejrzewają. Zużywanie ich jest więc konieczne, by się nie marnowały.
Jeżeli korzystam ze świeżych pomidorów, zawsze parzę je wrzątkiem i zdejmuję skórki. Wyjątkiem w moim domu są kremy, które zwykle blenduję ze sztuk pieczonych w całości. W musie nie widać nawet pestek, a całość jest zdrowsza, bo zawiera sto procent tego składnika.
Czytaj też:
Ten błąd niszczy smak pomidorowej. Unikaj go jak ognia, a zupa będzie obłędnaCzytaj też:
Ta obłędnie smaczna zupa może robić za cały obiad. Ugotujesz ją w niecałe pół godziny
