Nie każdy przepada za brokułami, ale to zwykle kwestia ich przyrządzenia. W tej potrawie mają idealną konsystencję i smak. Bogata i gęsta zupa to prawdziwy majstersztyk smaku. Odkąd poznałam ten pyszny przepis, wszystkie kremy mogą się schować.
Jak zrobić zupę brokułową z serem?
Jej bazą jest łagodniejszy od cebuli por oraz warzywa korzeniowe. Marchewka i ziemniaki nadają daniu słodkawy smak i wzbogacają jego konsystencję. Brokuła dorzucam dopiero wtedy, gdy zaczną mięknąć. Dzięki temu wszystkie składniki gotują się w równym czasie.
Sekretem gęstej i aksamitnej zupy jest potrójne zaprawienie – najpierw mąką, a później śmietanką i startym serem. Najczęściej używam cheddara, który ma przyjemne, intensywne nuty. Aby nie zmieniał koloru potraw, wybieram ten biały. Można wymienić go na inny gatunek, w tym bardziej łagodny edam czy goudę.
Przepis: Zupa brokułowa z serem
Bogata i sycąca zupa warzywna z cheddarem
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 362 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży brokuł
- 2 marchewki
- 4 małe ziemniaki
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
- 1/4 szklanki śmietany 30% tłuszczu
- 100 g białego cheddara
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywPodziel brokuła na małe różyczki. Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki obierz i potnij w większe kawałki. Posiekaj białą i jasnozieloną część pora. Przeciśnij przez praskę czosnek. Doprowadź bulion do wrzenia. Wystaw śmietanę z lodówki, by się ogrzała. Zetrzyj ser.
- Gotowanie zupyRozgrzej masło i podsmaż przez 3 minuty pora, wrzuć czosnek, wymieszaj i wsyp mąkę. Mieszaj przez 2 minuty, aż powstanie zasmażka. Wlej powoli bulion, łącząc składniki, żeby nie było grudek. Dołóż marchewkę i ziemniaki, po czym gotuj około 10 minut. Gdy kartofle będą lekko miękkie, wrzuć brokuł i podgrzewaj 5-7 minut.
- Wykańczanie daniaZmniejsz ogień i wlej powoli śmietankę, przez cały czas mieszając. Zagrzej i dodaj stopniowo ser. Gdy się rozpuści, wyłącz palnik i dopraw zupę do smaku.
Czym podkręcić smak zupy brokułowej?
To danie często robi się z innym serem niż cheddar, na przykład parmezanem albo pleśniowym. Popularna jest ponadto wersja z serkiem topionym. Tej jednak unikam, bo to przetworzony i niezdrowy produkt. Do zabielenia zupy oprócz śmietany można użyć mleka kokosowego.
Smak potrawy, również w postaci kremu, podkręcą także dodatki takie, jak:
- świeże zioła, na przykład koperek, natka pietruszki, szczypiorek,
- prażone orzechy i nasiona słonecznika, dyni, sezamu,
- chrupiące grzanki,
- smażony boczek,
- masło orzechowe,
- musztarda,
- płatki drożdżowe.
Jak zagęścić zupę brokułową?
W mojej wersji zagęszcza ją mąka, którą dosypuję do przesmażonego pora z czosnkiem przed wlaniem bulionu. Można też użyć jej pod koniec przygotowania. Pierwszym sposobem jest zrobienie z niej zasmażki z masłem, a drugim – rozmieszanie mąki z odrobiną ciepłej zupy. Po dołożeniu do garnka całość trzeba przez kilka minut podgrzać.
Czytaj też:
Ekspresowa zupa krem na serkach topionych. Wystarczy dorzucić jedno warzywoCzytaj też:
Tę zupę brokułową zrobisz błyskawicznie. Sekretem jest jeden dodatek
