Ryż ze śmietaną i cynamonem to jedno ze słodkich wspomnień z dzieciństwa. Taki kryzysowy deser z czasów, kiedy słodyczy nie było w sklepach jak dziś. Babcia była mistrzynią w czarowaniu słodkich przysmaków niemal z niczego, bo tu oprócz ryżu są tylko trzy dodatki: śmietana, cukier i cynamon. Ten pyszny deser można zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jak zrobić ryż ze śmietaną i cynamonem?
Przepis jest banalnie prosty. Deser można zrobić zarówno z ryżu w torebkach, jak i tego sypkiego. Babcia robiła z tego drugiego – gotowała ryż do miękkości, a kiedy niemal cała woda odparowała, dodawała śmietanę, cukier i cynamon. Przy ryżu z torebki warto pamiętać, że nie trzeba go idealnie odsączać.
Do deseru można wykorzystać również śmietankę kremówkę. Ryż będzie słodszy i bardziej kremowy, jednak taka śmietana mocno podnosi kaloryczność deseru.
Przepis: Ryż ze śmietaną i cynamonem
Prosty deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 497 w każdej porcji
Składniki
- 100 g ryżu
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Gotowanie ryżuUgotuj ryż do miękkości w osolonej wodzie.
- Robienie deseruDo ryżu dodaj śmietanę, cukier i cynamon. Podgrzewaj wszystko chwilę razem, wymieszaj dobrze i nakładaj do pucharków lub misek.
Deser można serwować od razu, na ciepło, ale można go też schłodzić w lodówce (wówczas nieco stężeje). Deser można przełożyć do słoiczków: w takiej formie jest doskonałą, słodką przekąską, którą można zabrać do pracy czy do szkoły.
Inne pomysły na ryż z cynamonem
Ten prosty deser daje wbrew pozorom sporo możliwości do własnych eksperymentów kulinarnych. Pyszną opcją jest zastąpienie śmietany mlekiem kokosowym. Do deseru można również dodać jabłka lub mus jabłkowy. Pasują tu także gruszki, ale też puree z dyni. Ryż można także wzbogacić o dodatek bakalii. Sprawdzą się tu np. rodzynki, suszona żurawina, orzechy włoskie czy orzechy laskowe.
Gotowy deser można serwować z bitą śmietaną lub kleksem zwykłej śmietany oprószonej dodatkowo cynamonem. Jeśli lubisz czekoladowe akcenty, posyp ryż wiórkami gorzkiej czekolady lub oprósz gorzkim kakao.
Czytaj też:
Jedz to zamiast słodyczy. Wzmacnia zęby, oczyszcza organizm i zaspokaja ochotę na łakocieCzytaj też:
Weź gotowe ciasto i dwie mandarynki. Obłędne ciasteczka zrobisz w pół godziny
