Jesienią jak najczęściej korzystam z warzyw korzeniowych, których nie ma o innej porze roku. Szczególnie lubię rzepę, której używam w kuchni podobnie, jak kalarepy. W moim ulubionym wydaniu, inspirowanym tradycyjną rosyjską zupą szczi, bulwa jest gwiazdą potrawy.
Jak zrobić zupę ze słodkiej kapusty z rzepą?
Przygotowuję ją według dawnego przepisu, ale z modyfikacjami. Dodaję ziemniaki, by była smaczniejsza i bardziej treściwa. Nie stosuję jednak zasmażki z cebuli z masłem i mąką, bo wystarczy śmietana.
Podstawą dania jest rosół na wołowinie, który robi się z niewielką ilością suszonych grzybów. Ja przyrządzam go z samymi warzywami. Wywar gotuję co najmniej dwie godziny, a mięso podaję razem z zupą.
Przepis: Zupa ze słodkiej kapusty z rzepą
Lekkie danie ze świeżych warzyw na klarownym rosole wołowym
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 2 godz. 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 306 w każdej porcji
Składniki
Na rosół:
- 1 kg mięsa ze szpondra wołowego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 por
- 1/2 selera
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pieprz
Na zupę:
- 1 mała główka kapusty
- 3-4 białe rzepy
- 3 ziemniaki
- 1/2 selera
- 1 cebula
- sól
- 150 g gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Gotowanie wywaruObierz marchewkę i selera, pokrój na kawałki razem z porem i 2 cebulami. Włóż do garnka, dołóż wołowinę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Zalej 3 litrami zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zdejmij pianę i gotuj na niewielkim ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przecedź rosół, pozostawiając wołowinę.
- Szykowanie zupyObierz ziemniaki, rzepę i selera, pokrój w dużą kostkę. Cebulę posiekaj. Wrzuć warzywa do wywaru z mięsem i gotuj około 10 minut. W tym czasie poszatkuj kapustę, posól i wymieszaj. Następnie odciśnij i dodaj do garnka. Gotuj dalej, aż kapusta zmięknie. Dopraw do smaku. Podawaj porcje zupy z mięsem, kleksem śmietany oraz szczypiorkiem i natką.
Z czego robi się zupę szczi?
Szczi jest prostą zupą, gotowaną najczęściej ze świeżej lub kiszonej kapusty, choć używa się również innych warzyw liściastych. To jednak nie tylko kapuśniak, ale też grzybowa czy rybna, co zależy od rodzaju wywaru i dodatków. Jadali ją carowie i chłopi, a danie ma się dobrze do dziś. Zainteresowała mnie jego nazwa i odkryłam, że oznacza jedzenie, a pochodzi od starorosyjskiego słowa czytanego jak „syto”.
Dlaczego warto dodawać rzepę do potraw?
Biała rzepa należy do warzyw kapustowatych, które są znane z zawartości antyrakowych związków. Te i inne antyoksydanty wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami i chorobami cywilizacyjnymi.
Bulwa jest bardzo lekka, bo porcja 100 g miąższu dostarcza tylko 28 kalorii. To świetny dodatek do dań, który zapewnia wiele cennych składników. Jedzona w surówkach jest dobrym źródłem witaminy C. Warto przy tym wybierać młode okazy o wadze 150-200 gramów, bo starsze mogą być na surowo nieco gorzkie.
W miąższu znajduje się też sporo potasu, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar sodu z soli. To także porcja błonnika, który poprawia trawienie i ułatwia odtruwanie organizmu z toksyn.
Czytaj też:
Ścieram to białe warzywo i doprawiam aromatycznym sokiem. Ta surówka jest pyszna i zdrowaCzytaj też:
Lepsza niż kapuśniak. Ta zupa z kapustą i soczewicą smakuje obłędnie i syci na długo