Ta zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni. Robię ją zgodnie ze wskazówkami mojej mamy
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Ta zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni. Robię ją zgodnie ze wskazówkami mojej mamy

Dodano: 
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa Źródło:Shutterstock / gkrphoto
Zupa ogórkowa zachwyca smakiem i aromatem. Ta popularna w Polsce zupa od pokoleń cieszy się niesłabnącą popularnością. Najlepszą zupę ogórkową ugotujesz z domowych ogórków kiszonych. Jeżeli kupujesz ogórki w sklepie, sprawdź, czy zostały przygotowane w tradycyjny sposób, czyli bez dodatku octu, który przyspiesza proces kiszenia.

Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna zupa ogórkowa pozwala mi na chwilę powrócić do czasów dzieciństwa. Dawniej przygotowywanie domowych przetworów, do których zaliczają się kiszonki, było rodzinnym rytuałem. Gdy przychodził sezon ogórkowy, to w kuchni mojej mamy i babci piętrzyły się stosy słoików i pokrywek. Trudno było przejść pomiędzy szaflikami z namoczonymi ogórkami, wiązkami kopru oraz gotowego do obierania chrzanu i czosnku. A kiedy ogórki były już ukiszone, często witał mnie od progu zapach zupy ogórkowej, którą moja mama podawała ze skwarkami z boczku lub słoniny oraz koniecznie tłuczonymi ziemniakami, które formowała za pomocą dwóch łyżek w „łezkę” i układała na środku talerza. Teraz ja również przygotowuję tę zupę, według tradycyjnego przepisu.

Rada: kwas z ogórków spowalnia proces gotowania. Ogórki i opcjonalnie wodę spod ogórków dodaj, gdy warzywa gotowane w bulionie lub rosole będą już miękkie.

Przepis: Zupa ogórkowa

W moim przepisie na zupę ogórkową wykorzystuję przygotowany wcześniej bulion lub rosół, który został mi z obiadu dzień wcześniej.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g ogórków kiszonych
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1,5 litra bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie warzywCebulę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzej klarowane masło i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj marchewkę oraz ziemniaki i smaż razem 3-4 minuty, ciągle mieszając.
  2. GotowanieWarzywa w garnku zalej bulionem warzywnym lub rosołem i gotuj do miękkości warzyw – około 15 minut. W międzyczasie kiszone ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę. Dopiero gdy warzywa zmiękną, dodaj ogórki do garnka i gotuj wszystko jeszcze 10 minut.
  3. Zabielenie i doprawienie zupyDo szklanki ze śmietaną (śmietanę 18% możesz zastąpić śmietaną do zup i sosów 12%) dodaj trochę gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Podpraw zupę ogórkową zahartowaną śmietaną. Gotuj 2-3 minuty na małym ogniu. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz wodą spod ogórków.

Podawaj gotową zupę ogórkową posypaną posiekanym koperkiem. Do zupy przygotowanej według tego tradycyjnego przepisu możesz podać pieczywo.

Wskazówki: jeżeli zupa ogórkowa wyjdzie mało kwaśna, to możesz dodać kilka łyżek wody spod ogórków. Pamiętaj, że ogórki kiszone możesz zastąpić gotowym przecierem z ogórków kiszonych – domowym lub kupionym w sklepie.

Propozycja podania zupy ogórkowej

Do zupy ogórkowej możesz przygotować również chrupiące skwarki z boczku lub słoniny. Jeśli chcesz je wykorzystać, to dodaj je do zupy na 15 minut przed końcem gotowania.

Czytaj też:
Wyśmienita zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Z tego przepisu przygotowywała ją moja babcia
Czytaj też:
Po pierwszej łyżce tego kapuśniaku z kiszonej kapusty poprosiłem o przepis. Nigdy jeszcze nie jadłem tak pysznej zupy