Ciasto francuskie doskonale komponuje się z dodatkami słodkimi i słonymi. Dziś chciałabym was zaprosić na wytrawną przekąskę przygotowaną z tego gotowego ciasta. Pracy przy niej tyle, co i nic, a ma niepowtarzalny smak. Wszystko dzięki dwóm składnikom.
Jak przygotować ciasto francuskie do pieczenia?
Gotowe ciasto francuskie możecie kupić w dwóch wersjach – mrożonej i schłodzonej. Pierwsza wymaga uprzedniego rozmrożenia, by dało się z niej formować rożki czy poduszeczki. Najbezpieczniej ciasto rozmrozić w lodówce, przekładając je z zamrażarki i pozostawiając na kilka godzin. Szybciej rozmrozicie ciasto w temperaturze pokojowej. Wystarczy ok. godzina.
Jeśli chodzi o ciasto chłodzone, które trzymacie w lodówce, wystarczy pozostawić je w temperaturze pokojowej na ok. 15-20 minut. W tym czasie zawarty w cieście tłuszcz nieco zmięknie, dzięki czemu ciasto nie będzie się rwało i pękało w czasie formowania. Lepiej jednak nie ocieplić ciasta francuskiego zbyt mocno, bo zrobi się kleiste i będzie trudno je formować.
Jak zrobić wytrawną przekąskę z ciasta francuskiego?
Podstawą tej wytrawnej przekąski jest ciasto francuskie. Ponieważ można je kupić gotowe, te chrupiące rożki da się zrobić raz-dwa. Wystarczy tylko pokroić ciasto w kwadraty, położyć na każdym z nich trochę farszu. Robię go z dwóch składników, które świetnie się dopełniają. Są to ser z niebieską pleśnią i gruszka. Powstaje z nich smaczna, aromatyczna kompozycja, która wyjątkowo dobrze harmonizuje z ciastem francuskim. Po upieczeniu z tych trzech składników powstają smaczne, chrupiące rożki.
Przepis: Wytrawne rożki
Wytrawna przekąska z ciasta francuskiego, sera pleśniowego i gruszki
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 2 dojrzałe gruszki
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- świeżo mielony pieprz
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCiasto rozwiń, pokrój na 15 kwadratów. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. W kostkę pokrój też ser pleśniowy, wymieszaj go z gruszką.
- FormowanieNa każdym kwadracie połóż łyżkę farszu. Każdy kwadrat ciasta złóż na pół po przekątnej, dokładnie zlep brzegi.
- PieczenieNadziane rożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmaruj rozkłóconym jajkiem. Rożki piecz ok. 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Inne wersje wytrawnej przekąski z ciasta francuskiego
Wytrawne rożki z ciasta francuskiego można też przygotować z innym farszem. Dobrze sprawdzą się np. ser feta i szpinak, szynka i podduszone pieczarki czy pieczarki i ser żółty.
Czytaj też:
Z dwóch składników robię chrupiącą, wytrawną przekąskę. Podstawą jest gotowe ciastoCzytaj też:
Weź pieczarki, żółty ser i gotowe ciasto. Przekąska pyszna, a tak prosta do zrobienia
