Rolka gotowego ciasta i dwa dodatki. Ekspresowo robię z nich chrupiącą, wytrawną przekąskę

Rolka gotowego ciasta i dwa dodatki. Ekspresowo robię z nich chrupiącą, wytrawną przekąskę

Dodano: 
Przekąska z ciasta francuskiego
Przekąska z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / mdlart
Jeśli lubicie szybkie, pyszne przekąski, powinniście spróbować tych rożków. Robi się je z gotowego ciasta francuskiego i dwóch dodatków. Chrupią i smakują, że aż miło!

Ciasto francuskie doskonale komponuje się z dodatkami słodkimi i słonymi. Dziś chciałabym was zaprosić na wytrawną przekąskę przygotowaną z tego gotowego ciasta. Pracy przy niej tyle, co i nic, a ma niepowtarzalny smak. Wszystko dzięki dwóm składnikom.

Jak przygotować ciasto francuskie do pieczenia?

Gotowe ciasto francuskie możecie kupić w dwóch wersjach – mrożonej i schłodzonej. Pierwsza wymaga uprzedniego rozmrożenia, by dało się z niej formować rożki czy poduszeczki. Najbezpieczniej ciasto rozmrozić w lodówce, przekładając je z zamrażarki i pozostawiając na kilka godzin. Szybciej rozmrozicie ciasto w temperaturze pokojowej. Wystarczy ok. godzina.

Jeśli chodzi o ciasto chłodzone, które trzymacie w lodówce, wystarczy pozostawić je w temperaturze pokojowej na ok. 15-20 minut. W tym czasie zawarty w cieście tłuszcz nieco zmięknie, dzięki czemu ciasto nie będzie się rwało i pękało w czasie formowania. Lepiej jednak nie ocieplić ciasta francuskiego zbyt mocno, bo zrobi się kleiste i będzie trudno je formować.

Jak zrobić wytrawną przekąskę z ciasta francuskiego?

Podstawą tej wytrawnej przekąski jest ciasto francuskie. Ponieważ można je kupić gotowe, te chrupiące rożki da się zrobić raz-dwa. Wystarczy tylko pokroić ciasto w kwadraty, położyć na każdym z nich trochę farszu. Robię go z dwóch składników, które świetnie się dopełniają. Są to ser z niebieską pleśnią i gruszka. Powstaje z nich smaczna, aromatyczna kompozycja, która wyjątkowo dobrze harmonizuje z ciastem francuskim. Po upieczeniu z tych trzech składników powstają smaczne, chrupiące rożki.

Przepis: Wytrawne rożki

Wytrawna przekąska z ciasta francuskiego, sera pleśniowego i gruszki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCiasto rozwiń, pokrój na 15 kwadratów. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. W kostkę pokrój też ser pleśniowy, wymieszaj go z gruszką.
  2. FormowanieNa każdym kwadracie połóż łyżkę farszu. Każdy kwadrat ciasta złóż na pół po przekątnej, dokładnie zlep brzegi.
  3. PieczenieNadziane rożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmaruj rozkłóconym jajkiem. Rożki piecz ok. 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Inne wersje wytrawnej przekąski z ciasta francuskiego

Wytrawne rożki z ciasta francuskiego można też przygotować z innym farszem. Dobrze sprawdzą się np. ser feta i szpinak, szynka i podduszone pieczarki czy pieczarki i ser żółty.

Czytaj też:
Z dwóch składników robię chrupiącą, wytrawną przekąskę. Podstawą jest gotowe ciasto
Czytaj też:
Weź pieczarki, żółty ser i gotowe ciasto. Przekąska pyszna, a tak prosta do zrobienia