Nie wyrzucam resztek z lodówki. W 15 minut robię z nich pyszną sałatkę, która znika ze stołu

Nie wyrzucam resztek z lodówki. W 15 minut robię z nich pyszną sałatkę, która znika ze stołu

Dodano: 
Sałatka z kurczakiem i warzywami
Sałatka z kurczakiem i warzywami Źródło: Shutterstock / siamionau pavel
Ta sałatka to mój ratunek na resztki. Wystarczy kilka kawałków kurczaka, trochę warzyw, ser i majonez, by powstało coś sycącego i zaskakująco dobrego.

Pierwszy raz zrobiłem tę sałatkę, kiedy było za późno na zakupy, a w lodówce zostało kilka kawałków kurczaka i resztka sera. Wrzuciłem wszystko do miski, dodałem paprykę, ogórek i trochę majonezu. Wyszło tak dobrze, że od tamtej pory to stały punkt, gdy nie mam czasu lub pomysłu na szybką przekąskę. Najlepsze w niej jest to, że nigdy nie wychodzi identyczna, zawsze można coś dodać, coś wymienić, a smak i tak pozostaje domowy i sycący.

Jak przygotować sałatkę z resztek z lodówki?

Do sałatki najlepiej wykorzystać mięso, które zostało z obiadu. Pieczony lub gotowany kurczak sprawdzi się idealnie, ale jeśli masz jakąś pieczeń, to też się nada. Przed dodaniem warto usunąć skórę, a większe kawałki mięsa pokroić w kostkę. Ogórek dobrze jest wcześniej lekko odsączyć, dzięki czemu sos nie stanie się zbyt rzadki, a całość zachowa właściwą konsystencję.

By sałatka była lżejsza, połącz majonez z jogurtem naturalnym lub łyżeczką musztardy. Dodaj sól i pieprz dopiero po wymieszaniu wszystkich składników, dzięki temu lepiej ocenisz smak. Jeśli lubisz bardziej wyraziste dania, dorzuć szczyptę papryki ostrej lub kilka kropel soku z cytryny, które ożywią smak i podkreślą świeżość warzyw.

Przepis: Sałatka z resztek z lodówki

Prosta, sycąca sałatka z kurczakiem, serem i warzywami.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
560 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g kurczaka bez kości
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek świeży
  • 100 g żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKurczaka porwij na drobne kawałki, wykorzystując dowolną część, która została z obiadu. Paprykę i ogórek pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce.
  2. Łączenie składnikówW dużej misce połącz kurczaka, warzywa i ser. Dodaj majonez i musztardę, wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą. Dopraw do smaku pieprzem i schłódź przed podaniem.

Z czym podać taką sałatkę?

Ta sałatka świetnie smakuje sama, ale w towarzystwie kilku dodatków może stać się pełnym posiłkiem. Oto trzy propozycje, które nadają jej nowy charakter i sprawiają, że zyskuje wyjątkowy smak.

  • Chrupiące grzanki – pokrojone w kostkę pieczywo skrop oliwą i zrumień na patelni. Dodadzą chrupkości, wchłoną nadmiar sosu i pozwolą wykorzystać czerstwy chleb, wzbogacając sałatkę o przyjemną strukturę.
  • Jajko na twardo – pokrojone w plastry świetnie komponuje się z kremowym majonezem i delikatnym kurczakiem. Sprawia, że sałatka staje się bardziej sycąca i bogatsza w smak. Posyp całość szczypiorkiem dla koloru.
  • Tortilla lub bułka – porcja sałatki zawinięta w placek tortilli lub podana w bułce zamienia się w pożywną kanapkę. To szybki sposób na lunch do pracy albo przekąskę na wynos.

Czytaj też:
Mój teść zaczyna dzień od tej surówki. Spróbowałem raz i już nie wyobrażam sobie śniadania bez niej
Czytaj też:
Ekspresowa sałatka ze śledzi i dwóch produktów ze słoika. Jest prosta, smaczna i pożywna