Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wartościowy napój można przyrządzić z igieł sosny: drzewa, które zna każdy i które jest powszechne w Polsce. To aromatyczna herbatka, która jest znana od wieków i wszędzie tam, gdzie sosna występuje.
Jakie właściwości ma napar z igieł sosny?
O właściwościach naparu z igieł sosny przypominali jakiś czas temu leśnicy na stronach Lasów Państwowych. Podkreślali, że na Syberii używano go podczas zakażenia górnych dróg oddechowych, słabej odporności i marnej kondycji, a Indianie Ameryki Północnej popijali taki napój, aby zmieszać ryzyko zachorowania na szkorbut. „A to za sprawą witaminy C, której igły sosny mają w sobie bardzo dużo. A jak dużo? Otóż szklanka naparu z igieł sosny ma więcej witaminy C niż szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy” – podają Lasy Państwowe.
Nie bez znaczenia są tu olejki eteryczne, które również są wsparciem przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Jednocześnie sam zapach takiego naparu poprawia nastrój i działa kojąco, a wręcz lekko nasennie.
Jak zrobić napar z igieł sosny?
Do przygotowania naparu potrzebne są igły sosny: świeże albo suszone. Te drugie można kupić w sklepach zielarskich, te pierwsze można samodzielnie zebrać, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach. Igły należy zbierać w miejscach oddalonych od ruchliwych ulic i innych źródeł zanieczyszczeń. Nie wolno też ogałacać i niszczyć drzew.
Przygotowanie takiego naparu jest bardzo proste, bo wystarczy zalać igły gorącą wodą i odczekać 20-30 minut. Taki przepis podaje m.in. znany polski botanik dr Henryk Różański. Gotową herbatkę z igieł sosny można dosłodzić miodem.
Przepis: Herbatka z igieł sosny
Aromatyczny napar sosnowy.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 1
Składniki
- 20 igieł sosny
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania
- Szykowanie naparuZagotuj wodę i zalej w naczyniu igły sosny. Przykryj i odstaw na 20 minut.
- Picie naparuPo 20 minutach napój jest gotowy do picia. Można go dla wygody odcedzić.
Warto też skorzystać z innego pomysłu na igły sosny, jaki daje również Henryk Różański. To mleczny napar z igieł sosny. Przepis jest ten sam, ale zamiast wody, należy igły zalać mlekiem.
Czytaj też:
Do nalewki z miodem dodaję rozgrzewającą przyprawę. To przepis idealny na zimęCzytaj też:
W sezonie na grypę do wody z cytryną dorzucam jeszcze jeden składnik. Najlepsza broń przed infekcją