Do nalewki z miodem dodaję rozgrzewającą przyprawę. To przepis idealny na zimę

Do nalewki z miodem dodaję rozgrzewającą przyprawę. To przepis idealny na zimę

Dodano: 
Nalewka miodowa z cynamonem
Nalewka miodowa z cynamonem Źródło: Shutterstock / Shebeko
Ta nalewka swój oryginalny charakter zawdzięcza słodyczy miodu i mocnym aromacie znanej przyprawy. Zwykle przyrządzam ten trunek zimą.

WAŻNE: nalewki na bazie alkoholu są przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych. Nie mogą po nie sięgać dzieci, kobiety w ciąży i inne osoby, które z różnych względów nie mogą pic alkoholu. Według najnowszych zaleceń każda ilość alkoholu jest szkodliwa dla organizmu.

Lubię przyrządzać różnego rodzaju nalewki i robię to zwykle latem, kiedy mam dostęp do świeżych, sezonowych owoców. Takie nalewki najczęściej potem rozdaję bliskim w prezencie. Jednak zimą, choć jednak rzadziej, także przyrządzam tego typu napoje. To między innymi ta nalewka z miodem. Ale nie jest to zwykła miodówka. Do wódki z miodem dodaję jeszcze korę cynamonu.

Jak zrobić nalewkę z miodem i cynamonem?

Typowe miodówki mają tę zaletę, że nie potrzebują zbyt długiego czasu, aby smakować odpowiednio. Podobnie jest i z tą nalewką. Najlepiej przyrządzić ją na wódce, wówczas po dodaniu miodu rozcieńczonego z wodą, nieco straci na mocy. Jeśli wolisz bardzo mocne nalewki, w przepisie zamiast wódki wykorzystaj spirytus i dodaj podwójną ilość wody.

Jaki miód jest najlepszy do miodówki? Ja tu wyznaję zasadę, że każdy, którym chętnie posłodziłbyś herbatę. Dlatego raczej unikam tu bardzo ostrych i wyrazistych ciemnych miodów, takich jak gryczany czy leśny spadziowy. Lubię miody wielokwiatowe, ale też lipowy. Do nalewki z miodem świetnie sprawdzają się delikatne miody z południa Europy, czyli np. miód cytrynowy czy pomarańczowy.

Rada: do tej nalewki można dodać również niewielki plasterek imbiru, który doda trunkowi ostrości.

Przepis: Nalewka miodowa z cynamonem

Alkoholowa nalewka na zimę.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 500 ml wódki
  • 200 ml miodu
  • 100 ml wody
  • 1 kawałek kory cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie nalewkiMiód wymieszaj z lekko ciepłą wodą. Dodaj wódkę i wszystko wymieszaj.
  2. Dodawanie cynamonuPrzelej płyn do butelki, włóż cynamon. Zakręć butelkę, odstaw nalewkę na ok. 2-3 tygodnie. Wyjmij cynamon i odstaw nalewkę jeszcze na 1-2 tygodnie.

Jak wykorzystać nalewkę miodową z cynamonem?

Nalewka z miodem i cynamonem może być alkoholem podawanym solo, ale można ją też dodawać do zimowych herbat w wersji tylko dla dorosłych. Nalewkę można także wykorzystać do nasączania ciast i biszkoptów do deserów w pucharkach.

Czytaj też:
Obieram cytryny i robię najlepszy likier. Jesienią nastawiam cały słoik, a w Boże Narodzenie jest gotowy
Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka