W sezonie na grypę do wody z cytryną dorzucam jeszcze jeden składnik. Najlepsza broń przed infekcją

W sezonie na grypę do wody z cytryną dorzucam jeszcze jeden składnik. Najlepsza broń przed infekcją

Dodano: 
Woda z cytryną i imbirem
Woda z cytryną i imbirem Źródło: Shutterstock / Reka Olga
Każdy poranek zaczynam od wypicia szklanki ciepłej wody i zwykle jest to woda z cytryną. Ale kiedy wokół wszyscy chorują, kaszlą i kichają, do wody dorzucam obowiązkowo jeszcze jeden składnik.

Nie wyobrażam sobie poranka bez szklanki wody i filiżanki dobrej, czarnej kawy. Jednak woda zawsze jest na pierwszym miejscu, najczęściej to woda z cytryną. Teraz jednak jest to obowiązkowo woda z cytryną i imbirem, bo to właśnie imbir jest niezwykle pomocny jako broń przed infekcjami, ale nie tylko.

Jak działa woda z cytryną i imbirem?

Picie wody z cytryną i imbirem to nie tylko moda, którą często promują influencerzy, ale coś, co szczególnie w sezonie przeziębień zalecają specjaliści. Przygotowanie takiej mikstury doradzał nie tak dawno Główny Inspektor Sanitarny. „Cytryna jest bogata w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, a także działa antyoksydacyjnie i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Imbir natomiast jest znany z właściwości przeciwbólowych i przeciwzapalnych, a także zwiększa przepływ krwi i pomaga w trawieniu” – czytamy na stronie GIS.

Jak zrobić wodę z cytryną i imbirem?

Przygotowanie mikstury jest bardzo proste, a ponieważ u mnie to codzienna rutyna, to plasterki świeżego imbiru zalewam gorącą wodą wieczorem, a rano dodaję ciepłą wodę i sok z cytryny (jego ilość zależy od indywidualnych preferencji). Imbir, który naciągał całą noc, daje przyjemną ostrość napojowi i ja tak lubię najbardziej. Ale można imbir zalać gorącą wodą o poranku i dać mu choć kilka minut, na to, aby woda nabrała odpowiedniego smaku.

Ja piję wodę z cytryną i imbirem bez słodzenia, ale wiem, że nie każdy lubi pić kwaśne i pikantne napoje. W takim przypadku można dosłodzić miksturę miodem, co zresztą także poleca wspomniany już Główny Inspektor Sanitarny. „Miód (...) jest naturalnym środkiem słodzącym, a także ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne”– czytamy, a specjaliści dodają, że połączenie cytryny, imbiru i miodu z pewnością pozytywnie wpłynie na zdrowie. Jeśli do swojego napoju dodajesz miód, to pamiętaj, aby słodzić nim ciepłą, ale nie gorącą wodę. Wtedy zachowa swoje wszystkie właściwości.

Czytaj też:
Miksuję awokado i trzy proste składniki. To smoothie uwielbiam pić na śniadanie
Czytaj też:
Kawa z tym dodatkiem hamuje ochotę na słodycze. Wystarczy szczypta, by dostrzec efekty

Źródło: smaki.pl, GIS