Nie ma lepszej kawy na upały. Ma zero kalorii i parzy się ją na zimno

Nie ma lepszej kawy na upały. Ma zero kalorii i parzy się ją na zimno

Dodano: 
Kawa cold brew
Kawa cold brew Źródło: Unsplash
Jest delikatna w smaku, choć ma więcej kofeiny, niż kawa parzona tradycyjnie. Cold brew to prawdziwy hit na upalne dni.

Mój kolega mówi na ten napój z żartem – „zimna brew”. Cold brew z języka angielskiego to po prostu zimne parzenie, choć tak naprawdę z parzeniem nie ma to nic wspólnego. Ta kawa na zimno to nie jest zwykła ice coffee, którą robi się ze schłodzonej kawy parzonej tradycyjnie. Tu cały proces odbywa się na zimno, a taką kawę można w łatwy sposób zrobić w domu. Sama piję dużo kawy, więc latem to dla mnie pozycja obowiązkowa.

Jak zrobić cold brew?

Tak naprawdę nie ma tu żadnej wielkiej filozofii, bo chodzi o to, aby zalać zmieloną kawę zimną wodą i w zależności od tego, jak mocny napój chcemy uzyskać, odstawić na 12-24 godziny. W zasadzie to nie parzenie, a maceracja. Taka kawa ma potem wysoką zawartość kofeiny, choć jest w smaku delikatniejsza od parzonej tradycyjnie i nie ma goryczki. Jeśli potrzebujesz w upalny dzień czegoś, co błyskawicznie postawi cię na nogi i doda energii, to jest napój idealny. Taka kawa jest doskonała do picia samodzielnie (ma wówczas zero kalorii, bo to tylko woda i kawa), ale można też na jej bazie robić inne napoje.

Do cold brew można wykorzystać dowolne ziarna kawy, koniecznie świeżo zmielone, najlepiej o niskiej kwasowości. Warto tu jednak postawić na kawy speciality – idź do sklepu z kawą, a sprzedawcy na pewno doradzą coś idealnego właśnie na cold brew. Wówczas we własnym domu zrobisz kawę na zimno jak z najlepszej kawiarni.

Przy cold brew standardowe proporcje kawy w stosunku do wody to 1:10.

Przepis: Cold brew

Kawa „parzona” na zimno.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
12 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 100 g świeżo zmielonej kawy
  • 1 l wody

Sposób przygotowania

  1. Robienie cold brewKawę przesyp do słoja lub innego większego naczynia. Zalej zimną wodą i wymieszaj. Przykryj słoik i odstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki. Po tym czasie przefiltruj (można przecedzić przez filtr do kawy albo np. gazę).

Jak wykorzystać kawę na zimno?

Kawę na zimno możesz pić samą, a możesz dodać do niej mleko lub napój roślinny, dosłodzić ulubionym syropem. Cold brew może też być bazą kawowych drinków, np. kawy z dodatkiem toniku czy soku pomarańczowego. W upalne dni cold brew najlepiej nalewać do szklanek wypełnionych lodem.

Czytaj też:
Posypuję jogurt i wstawiam do zamrażarki. Te lodowe tabliczki robię co kilka dni na deser
Czytaj też:
Ciasto kawowe jest przebojem u mnie w domu, a powstało przypadkiem. Przepis jest dziecinnie prosty

Źródło: smaki.pl