Ciasto kawowe jest przebojem u mnie w domu, a powstało przypadkiem. Przepis jest dziecinnie prosty

Ciasto kawowe jest przebojem u mnie w domu, a powstało przypadkiem. Przepis jest dziecinnie prosty

Dodano: 
Ciasto kawowe z owocami
Ciasto kawowe z owocami Źródło: Katarzyna Świerczyńska
To nie miało być ciasto kawowe, tylko zwykłe ciasto jogurtowe z owocami. Okazało się jednak, że skończył mi się jeden ważny składnik. Zamiast niego dodałam do przepisu kawę. To był strzał w dziesiątkę!

Takie przypadkowe patenty są najlepsze, a wszystko przez to, że zabrakło mi wanilii, którą lubię aromatyzować ciasta. Nie miałam czasu biec do sklepu, bo goście, na których czekałam, już byli w drodze. Po przeszukaniu szafek nie znalazłam ani kropelki ekstraktu, ani łyżeczki cukru waniliowego. Nie miałam też cytrusów, z których dla aromatu mogłabym otrzeć skórkę. W ten sposób w moim cieście wylądowały dwie łyżeczki rozpuszczalnej kawy. Ciasto kawowe z owocami okazało się prawdziwym hitem, a przepis od razu wylądował w moim notesie.

Jak zrobić ciasto kawowe na jogurcie?

Ciasto kawowe z tego przepisu to zwykłe ciasto jogurtowe, tyle że z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. W przepisie, który podaję, obok kawy jest również ekstrakt waniliowy – niech cię to nie zdziwi, bo choć w pierwszej wersji była tylko kawa jako awaryjny wybór, to wersja z kawą i wanilią tworzy wersję idealną tego ciasta. Przy ciastach jogurtowych najczęściej nie trzeba używać miksera, ja jednak lubię zmiksować jajka z cukrem i aromatycznymi dodatkami na puszystą masę (można to zrobić blenderem). To sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej pulchne.

Do ciasta możesz dodać dowolne sezonowe owoce. Ja miałam akurat zielony agrest oraz borówki (doskonale pasują tu także wiśnie oraz porzeczki). Dorzuciłam również posiekaną gorzką czekoladę oraz obowiązkowo: kruszonkę. Do swojej kruszonki dodałam jeszcze płatki migdałowe, taką kruszonkę można też zrobić na bazie mąki migdałowej (bardzo polecam taką wersję).

Przepis: Ciasto kawowe z owocami

Proste ciasto na jogurcie z sezonowymi owocami i kruszonką.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
383 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstaktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 g borówek
  • 100 g agrestu
  • 50 g gorzkiej czekolady

na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 80 g mąki
  • 50 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaSkładniki na kruszonkę wymieszaj ręcznie i wstaw do lodówki lub zamrażarki. Jajka zmiksuj z cukrem, kawą i wanilią na puszystą masę. Do miski wysp mąkę, wymieszaj z proszkiem i sodą, dodaj jogurt, olej, i masę jajeczną. Wymieszaj wszystko łyżką do połączenia składników.
  2. Pieczenie ciasta
    Pieczenie ciasta
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. Wlej ciasto. Na wierzchu ułóż borówki oraz pokrojony na połówki agrest. Posyp posiekaną gorzką czekoladą oraz kruszonką. Piecz 40 minut.

Jak podawać ciasto kawowe?

Ja udekorowałam swoje ciasto listkami świeżej mięty oraz garścią świeżych borówek, które mi zostały. Ale możesz też takie ciasto delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Ciasto rewelacyjnie smakuje podane z filiżanką małej czarnej albo z dobrą, czarną herbatą.

Czytaj też:
To czekoladowe ciasto smakuje obłędnie i zawsze się udaje. Latem dorzucam do niego kwaśne owoce