Ta kolacja z awokado i jajek to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Robi się sama, a smakuje obłędnie
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Ta kolacja z awokado i jajek to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Robi się sama, a smakuje obłędnie

Dodano: 
Jajka zapiekane w awokado
Jajka zapiekane w awokado Źródło:Shutterstock / Teri Virbickis
Mamy doskonałą propozycję dla poszukiwaczy nowych smaków. Jajka zapiekane w awokado będą doskonałym daniem na kolację lub na ciepłą przekąskę. Spróbujcie ich raz, a nie pożałujecie.

Awokado cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Nietrudno je kupić i to po dobrej cenie, a na dodatek ma wysoką wartość odżywczą. Trzeba też wspomnieć o doskonałym smaku tego owocu, który przyrządza się jak warzywo. Zwykle jadamy surowe awokado, dodając go do sałatek czy robiąc z niego pyszną pastę. Jednak awokado można też jeść na ciepło i łączyć z przeróżnymi dodatkami.

Czy awokado jest zdrowe?

Awokado jest owocem o wysokiej wartości odżywczej. Jest też dość kaloryczne –100 g dostarcza ok. 160 kcal, czyli przeciętnej wielkości owoc ma ok. 250 kcal. Wysoka wartość energetyczna awokado wynika z faktu, że jest ono bogate w tłuszcze. Są to jednak zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które korzystnie wpływają na serce.

Owoc ten stanowi też doskonałe źródło błonnika, a także witamin: C, E, K, B6 i kwasu foliowego oraz minerałów: potasu, magnezu, cynku, manganu i żelaza. W składzie awokado znajdują się też fitosterole, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także przeciwutleniacze chroniące organizm przed działaniem wolnych rodników.

Większość składników zawartych w awokado dobrze znosi działanie wysokiej temperatury. Tak więc skorzystamy z dobrodziejstwa tego owocu, jedząc go nawet na ciepło.

Jak zrobić jajka zapiekane w awokado?

Do przygotowania tego dania wybierz dojrzałe, ale w miarę jędrne awokado. Najlepiej odmiany Hass, bo nie gorzknieje ono i nie ciemnieje pod wpływem działania wysokiej temperatury.

Przepis: Jajka zapiekane w awokado

Jajka zapiekane z boczkiem w połówkach awokado

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • 4 nieduże jajka
  • 2 plasterki wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie awokadoOwoce awokado umyj, wytrzyj, każdy przekrój wzdłuż na połowę, ostrożnie wyjmij pestkę. Jeśli pestka jest dość mała, wydrąż nieco miąższu awokado, by w otwór zmieściło się jajko.
  2. Zapiekanie awokado z jajkiemPołówki awokado ułóż w naczyniu żaroodpornym. Do każdego otworu wybij jedno jajko. Oprósz je solą i pieprzem, posyp pokrojonym boczkiem. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne. Danie posyp posiekanym szczypiorkiem.

Z czym podać jajka zapiekane w awokado?

Jajka zapiekane w awokado można jeść łyżeczką, wybierając ze skórek pyszne kąski. Przed podaniem danie warto skropić sokiem z cytryny lub limonki. Doskonałym uzupełnieniem dania będzie pieczywo czosnkowe czy też świeża bagietka. Awokado z jajkiem świetnie będzie smakować w towarzystwie sałatki z rukoli i pomidorów, ewentualnie tylko posypane koperkiem lub szczypiorkiem.

Czytaj też:
Błyskawiczna sałatka z łososiem i awokado. Ten zdrowy i pyszny posiłek zrobisz bez wysiłku
Czytaj też:
To smoothie z 2 składników piję rano i mam energię do południa. Nie potrzebuję już kanapek