Kocham tę prostą sałatkę z awokado. Zobacz, jak zastępuje mi tradycyjny obiad

Kocham tę prostą sałatkę z awokado. Zobacz, jak zastępuje mi tradycyjny obiad

Dodano: 
Sałatka z awokado
Sałatka z awokado Źródło: Shutterstock / from my point of view
Neutralne w smaku awokado to doskonały wybór do sałatki. Można je podawać z dodatkiem mięsa, wędzonej ryby, świeżych warzyw, jajek, sera i grzanek. Poznaj mój niezawodny przepis na wyśmienitą sałatkę z awokado.

Awokado to wyjątkowy owoc, który można dodać do wielu sałatek. Gdy chcę przygotować lekki, ale bardzo sycący obiad, robię sałatkę z awokado i m.in. grillowanym kurczakiem, szpinakiem oraz pomidorami. Sprawdź, jak przygotować kolorową sałatkę, która zapewnia długie uczucie sytości. Poniższy przepis możesz oczywiście dowolnie modyfikować, dodając do sałatki ulubione składniki.

Rada: jeżeli użyty w przepisie ser feta jest dla ciebie za słony, możesz zastąpić go twardym serem kozim. A dla wzbogacenia smaku i dodania chrupkości sałatce, polecam dodanie na wierzch dwóch łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich.

Przepis: Sałatka z awokado

Z tego przepisu zrobisz pyszną, sycącą ale lekkostrawną sałatkę.

Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 8 polędwiczek z kurczaka
  • 150 g sera feta
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki oliwek
  • 1 średnia sałata rzymska
  • 1 szklanka szpinaku baby
  • 1 cebula szalotka

Na marynatę do kurczaka:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • cytryna
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka mieszanki ziół sycylijskich
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPolędwiczki z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oczyść z błon. Ser feta pokrusz na kawałki. Pomidorki koktajlowe (opcjonalnie 2 małe lub 1 duży pomidor malinowy) umyj, osusz i przekrój na pół. Sałatę rzymską umyj i osusz. Szpinak umyj i osusz. Ogórka umyj, obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę szalotkę pokrój w piórka. 1/2 ząbka czosnku bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Awokado nie obieraj – przygotujesz je tuż przed dodaniem do reszty składników.
  2. Marynowanie mięsaDo miski wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj słodką i wędzoną paprykę, oregano, czosnek granulowany, sól i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj składniki marynaty. Dodaj kurczaka i dokładnie obtocz polędwiczki w marynacie. Odstaw na 10-15 minut.
  3. Przygotowanie sosuDo miseczki lub dużej filiżanki wlej oliwę z oliwek. Do osobnego naczynia wyciśnij sok z 1/2 cytryny. Dodaj do oliwy 2 łyżki soku z cytryny, a resztę pozostaw do skropienia awokado, żeby nie ściemniało. Do oliwy i soku z cytryny dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła sycylijskie (możesz zastąpić zioła sycylijskie 1 łyżeczką suszonych pomidorów oraz dodać po 1/3 łyżeczki tymianku, oregano, natki pietruszki i bazylii, a także szczyptę cząbru i estragonu), sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki sosu.
  4. Smażenie mięsaPolędwiczki z kurczaka usmaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Smaż mięso po 3-4 minuty z każdej strony. Możesz też usmażyć polędwiczki na grillu elektrycznym oraz w opiekaczu z funkcją grilla. Usmażone mięso przełóż na talerz i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Łączenie składnikówSałatę rzymską porwij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj szpinak i wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwki i pomidory z cebulką szalotką oraz serem feta. Wyłóż pomidory, oliwki i ser feta na sałatę i delikatnie wymieszaj. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Pokrój awokado na grubszą kostkę lub cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Tak przygotowana sałatka jest gotowa do podania. Już na talerzach dodajesz do niej awokado oraz kurczaka i sos.
  6. PodawanieNa talerze wyłóż bazę sałatki. Na wierzchu każdej porcji ułóż kilka plasterków awokado oraz całe lub pokrojone na mniejsze kawałki grillowane polędwiczki. Polej każdą porcję sałatki wcześniej przygotowanym sosem.

Sałatkę z awokado możesz dodatkowo udekorować świeżymi ziołami np. posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Jako dodatek do sałatki podaj grzanki z bagietki pszennej lub świeże pieczywo. Polecam ci również sentymentalny powrót do kuchni naszych przodków i wypróbowanie przepisu na podpłomyki, który dostałem od moje babci. To „pieczywo” jest proste i szybkie w zrobieniu.

Sałatka z awokado – przydatne wskazówki

Sałatka z awokado to potrawa, do której możesz dodać różne składniki. Doskonale smakuje z dodatkiem m.in. czerwonej, żółtej i zielonej papryki, papryczki chili oraz ugotowanego na twardo jajka.

Jeżeli nie jesz produktów pochodzenia zwierzęcego, to możesz zastąpić ser feta oraz polędwiczki z kurczaka zamarynowanym wcześniej i podsmażonym serem tofu.

Sałatka z powyższego przepisu doskonale smakuje z dodatkiem różnych sosów na bazie oliwy, soku z cytryny i świeżych ziół oraz przypraw. Możesz dodać do sosu np. mieszankę ziół prowansalskich lub suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz płatki chili. Do sałatki z awokado pasuje również sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu naturalnego.

Czytaj też:
Rozgniatam awokado i przepyszna kolacja prawie gotowa. Dzieci mogą ją jeść codziennie
Czytaj też:
Wiosenne jajka faszerowane z przepisu babci Gieni. Znikają w mig nie tylko z wielkanocnego stołu