To smoothie z 2 składników piję rano i mam energię do południa. Nie potrzebuję już kanapek
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

To smoothie z 2 składników piję rano i mam energię do południa. Nie potrzebuję już kanapek

Dodano: 
Smoothie z awokado
Smoothie z awokado Źródło:Shutterstock / viennetta
Nie masz czasu na robienie śniadania? O wiele szybciej przygotujesz pożywne smoothie. Wystarczy, że zblendujesz dwa składniki, a powstanie pyszny posiłek, który zastąpi ci kanapki i napój.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ma za zadanie uzupełnić składniki odżywcze i dostarczyć nam energii do pracy. Nie powinniśmy więc w żadnym wypadku go pomijać. Nawet, jeśli bardzo spieszymy się do pracy. Wtedy można jedynie uprościć ten posiłek, tak by przygotowanie i spożycie go nie zajęło nam dużo czasu. W tej sytuacji doskonale sprawdzi smoothie, czyli pożywna mikstura sporządzona z warzyw, owoców i płynu. Robi się ją bardzo szybko, równie szybko wypija, a dostarcza niezbędnych składników.

Czym się różni smoothie od koktajlu?

Niektórzy nazywają smoothie koktajlem, jednak różnica między tymi dwoma napojami jest znacząca. Smoothie to pożywna, kremowa mikstura sporządzona zwykle z owoców, warzyw i płynu, np. mleka, napoju roślinnego, soku, wody. Może też zawierać dodatki takie, jak: białko, nasiona czy lód. Koktajl robi się natomiast z soków i syropów owocowych, mleka, jogurtu, lodów, a także rozmaitych alkoholi. Koktajle są więc słodsze, a więc i bardziej kaloryczne niż smoothie. Ich główne zadanie, to smakować.

Oba napoje podaje się też w innych sytuacjach. Smoothie spożywane jest jako zdrowy posiłek, przekąska albo napój po treningu. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, witamin, soli mineralnych i błonnika. Koktajl to napój wypijany dla przyjemności i relaksu. Zwykle ma charakter deseru lub napoju alkoholowego.

Jak przygotować aksamitne smoothie z awokado?

Do przygotowania tego smoothie potrzebujesz dojrzałego awokado. Tylko takie będzie miało przyjemny smak i da się zblendować na gładką masę.

Przepis: Smoothie z awokado

Pożywne smoothie z awokado i napoju roślinnego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
280

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 150 ml napoju roślinnego, np. ryżowego, sojowego

Sposób przygotowania

  1. Blendowanie składnikówAwokado umyj, przekrój na połowę, wyjmij pestkę, a potem kremowy miąższ. Umieść go w kielichu blendera, dodaj napój roślinny. Całość zblenduj na gładką masę. Od razu podawaj.

Wskazówka: Zamiast mleka roślinnego do tego smoothie możesz dodać lody śmietankowe lub waniliowe.

Jakimi składnikami można wzbogacić smoothie z awokado?

Nasze szybkie smoothie zrobiliśmy z dwóch składników. Jeśli jednak macie nieco więcej czasu na jego przygotowanie, możecie wzbogacić ten napój innymi, pożywnymi produktami. Dobrym pomysłem są np. pestki słonecznika lub dyni, orzechy, płatki owsiane, otręby pszenne, a nawet lody. Z ich dodatkiem smoothie stanie się zdrowsze i bardziej sycące. Po ich dodaniu zblenduj napój na gładką masę.

Czytaj też:
Ten napój kochają dietetycy. Biorę mrożone jagody i kilka prostych składników
Czytaj też:
Pożywne i szybkie do zrobienia muffiny z płatkami owsianymi. Idealne na śniadanie, przekąskę i do pracy