Pizza Hut rozsławiła wiele lat temu pieczywo czosnkowe. Niby to tylko podpiekane kromki bułki, jednak za sprawą kilku dodatków rzeczywiście smakują obłędnie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by takie pieczywo zrobić samemu w domu i cieszyć się jego smakiem, kiedy tylko przyjdzie na to ochota. Z pewnością będzie to też doskonałe rozwiązanie dla domowego budżetu.
Z czego zrobić pieczywo czosnkowe?
Jak sama nazwa wskazuje, podstawą pieczywa czosnkowego jest pieczywo i czosnek. Pieczywo to dokładniej mówiąc bułka, ale można też wykorzystać lekki, pszenny chleb. Co istotne, pieczywo czosnkowe można zrobić z bułki już nie pierwszej świeżości, bo po podpieczeniu i tak będzie pyszna. Jest to więc doskonały sposób na przetworzenie lekko czerstwego pieczywa.
Do przygotowania pieczywa czosnkowego potrzebny jest też czosnek. Można użyć suszonego czosnku granulowanego, soli czosnkowej lub świeżych, przeciśniętych ząbków. Oczywiście w tym ostatnim przypadku smak i zapach będą najbardziej naturalne i wyraziste.
Czosnek należy wymieszać z masłem. Posmarowana nim bułka po upieczeniu jest miękka i chrupiąca. By jednak masło dało się dobrze rozprowadzić, musi być miękkie. Jeśli trzymasz masło w lodówce, to sprawdź w naszym materiale, jak najszybciej zmiękczyć masło. Do masła warto również dodać zioła suszone lub świeże, np. oregano, bazylię, a także szczyptę soli.
Tak zrobisz pieczywo czosnkowe lepsze niż z Pizza Hut
Pieczywo czosnkowe uwielbiają dorośli i dzieci. To dlatego, że jest mięciutkie i chrupiące. By jednak takie było, trzeba je piec w dość wysokiej temperaturze, ale niezbyt długo. Wystarczą 2-3 minuty, w innym przypadku bułka zbyt mocno się spiecze i będzie twarda.
Przepis: Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut
Chrupiące kromki bułki zapiekane z aromatycznym masłem i serem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 3 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
- 1 bułka wrocławska
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub oregano
- sól
- 200 g sera mozzarella
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania
- Krojenie bułki i przygotowanie masłaBułkę pokrój w grubsze kromki. Do rozmiękczonego masła dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, suszone zioła i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj.
- Smarowanie i posypywanie pieczywaKromki bułki cienko z dwóch stron aromatycznym masłem. Nad blachą z piekarnika połóż siatkowy ruszt i ułóż na nim kromki bułki. Wierzch bułek posyp startą mozzarellą wymieszaną z posiekanymi listkami bazylii.
- Pieczenie pieczywa czosnkowegoPiekarnik rozgrzej do temperatury 210 stopni Celsjusza przy włączonym termoobiegu. Wstaw pieczywo i piecz je 2-3 minuty, aż ser zacznie się lekko rumienić.
Pieczywo czosnkowe z serem lub bez
Choć podaliśmy przepis na pieczywo czosnkowe z serem, to można je też przygotować w wersji bez sera. Pieczywo z serem jest doskonałe na przekąskę, może nawet zastąpić kolację. Natomiast pieczywo czosnkowe bez sera ma bardziej uniwersalne zastosowanie. Doskonale pasuje np. do sałatek, owoców morza czy spaghetti bolognese (tak właśnie spaghetti serwuje Pizza Hut).
Czytaj też:
Domowe nuggetsy z piekarnika. O niebo lepsze niż nuggetsy z barów szybkiej obsługiCzytaj też:
Najlepszy makaron z serem. Tradycyjny mac and cheese może się schować