Wśród tradycyjnych wielkanocnych ciast są różnego rodzaju puszyste babki, słodkie mazurki czy wilgotne serniki. My do tego zestawu dokładamy kruche ciasteczka i kilka nietypowych propozycji, którymi możesz zaskoczyć swoich gości.
15 sprawdzonych przepisów na ciasta na Wielkanoc
Przy każdej propozycji znajduje się link do sprawdzonego, szczegółowego przepisu. Ostatnia pozycja wprawdzie ciastem nie jest, ale uważamy, że warto mieć ten przysmak na świątecznym stole. Rozpoczynamy od mazurków, bo to one są typowe dla polskiej Wielkanocy.
Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy to wielkanocny klasyk. Wbrew pozorom jego zrobienie wcale nie jest trudne. Ozdobiony dużą ilością bakalii smakuje i wygląda obłędnie. Przepis na mazurek kajmakowy.
Mazurek pomarańczowy
W przeciwieństwie do klasycznych mazurków ten nie jest bardzo słodki, dzięki orzeźwiającemu smakowi pomarańczy. Jest łatwy do zrobienia i z pewnością będzie ozdobą wielkanocnego stołu.Przepis na mazurek pomarańczowy.
Mazurek pistacjowy
Pistacje to bez wątpienia jeden z najsilniejszych trendów kulinarnych ostatnich miesięcy. Pistacje są wszędzie, więc czemu nie dodać ich do mazurka? Efekt? Gwarantujemy, że zniknie najszybciej, ze wszystkich ciast. Przepis na mazurek pistacjowy.
Mazurek cygański
Ten przepis może być zaskoczeniem dla wielu, ale mazurek cygański pieczony na waflu idealnie pasuje do popołudniowej, świątecznej kawy czy herbaty. Jest puszysty i pełen pysznych bakalii. Przepis na mazurek cygański.
Ciasteczkowe pisanki
Kolorowe, kruche ciasteczka będą ozdobą wielkanocnego stołu, możesz je także włożyć do koszyczka ze święconką. Ich zrobienie jest proste, a zadanie dekorowania możesz powierzyć najmłodszym domownikom. Przepis na ciasteczkowe pisanki.
Sernik bez spodu
Jeśli nigdy nie piekłeś sernika, to ten przepis jest dla ciebie. Sernik bez spodu wymaga nieco uwagi, ale w gruncie rzeczy jest łatwy do zrobienia: robisz tylko pyszną masę serową i do pieca! Przepis na sernik baskijski.
Sernik baskijski
To najmodniejszy i najpopularniejszy ostatnio sernik. Do tej sławy baskijskiego w Polsce z pewnością przyczynił się Michał Korkosz, czyli Rozkoszny, autor kulinarnego bloga, książek kucharskich i prowadzący MasterChefa Nastolatki. Nasz przepis to klasyczny sernik rodem z Hiszpanii. Przepis na sernik baskijski.
Sernik z rosą
Ten sernik wyróżnia się słodkimi kropelkami, które pokrywają bezową piankę. To bez wątpienia ciasto na specjalne okazje. Z naszym przepisem krok po kroku zrobisz go bez trudu. Przepis na sernik z rosą.
Babka cytrynowa
Jeśli jesteś fanem babek, ten przepis jest dla ciebie. Klasyczna cytrynowa babka to coś, czego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przepis na babkę cytrynową.
Babka piaskowa
Czy da się zrobić babkę cytrynową bez proszku do pieczenia? Oczywiście! Ten przepis to klasyczna babka piaskowa zrobiona z samych naturalnych składników i bez żadnych dodatkowych spulchniaczy: tylko mąka, cukier, jaja i masło. Przepis na cytrynową babkę piaskową.
Lemon crinkle cookies
A gdyby tak zaskoczyć gości i zamiast cytronowej babki zrobić cytrynowe ciasteczka? Lemon crinkle cookies, czyli cytrynowe popękane ciasteczka wyglądają i smakują obłędnie. Przepis na cytrynowe ciasteczka.
Baba drożdżowa
Czy jest ktoś, kto nie lubi puchatej i mięciutkiej babki drożdżowej? Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie bez niej Wielkanocy i my też jesteśmy w tej grupie. Przepis na wielkanocną babę drożdżową.
Ciasto z kiwi
Zaskakuje kolorem i smakiem. Idealnie pasuje na wiosenne, świąteczne stoły, jest lekkie, puszyste i bardzo łatwe do zrobienia. Przepis na ciasto z kiwi.
Mandarynkowiec
Jeśli jesteś fanem ciast bez pieczenia, to na Wielkanoc polecamy to ciasto z mandarynkami i galaretką. Nie mamy wątpliwości: ten deser smakuje wszystkim. Przepis na mandarynkowca.
Wielkanocna pascha
Nasze zestawienie kończy tradycyjna pascha. Trudno nazwać ją wprawdzie ciastem, ale to bez wątpienia jeden z najbardziej tradycyjnych wielkanocnych deserów. Przepis na paschę.
Kiedy piec ciasta na Wielkanoc?
Ostatnie dni przed Wielkanocą dla wielu osób to kulinarny maraton. Warto sobie dobrze rozplanować pracę i nie zostawiać wszystkiego na ostatni dzień. Co można zrobić wcześniej:
- kruche ciasto na mazurki lub spody serników – można je zamrozić, albo przechowywać zawinięte w folię spożywczą w lodówce przez dwa dni,
- babkę cytrynową czy babkę piaskową można upiec nawet dwa dni przed Wielkanocą,
- kruche ciasteczka można upiec nawet kilka tygodni wcześniej, a samo dekorowanie zostawić sobie na czas przed świętami (takie ciasteczka mogą też być świątecznym upominkiem dla bliskich), podobnie jak ciasto na mazurki, surowe kruche ciasto na ciasteczka również można mrozić,
- zakupy – zrób wcześniej listę potrzebnych składników, produkty takie jak mąka, cukier, twaróg, jaja czy masło, możesz kupić wcześniej i oszczędzić sobie nerwów ze staniem w kolejkach przed samymi świętami,
Warto też podzielić się zadaniami z rodziną, jeśli to ty zapraszasz gości. Podsuń im nasz zbiór przepisów: jeśli ty szykujesz świąteczny obiad, możesz poprosić gości o przyniesienie ciasta. Jeśli to ty idziesz w gości, zaproponuj upieczenie tradycyjnego mazurka z piękną dekoracją albo ulubionego sernika.
Czytaj też:
Jak zrobić domowy kajmak z 2 składników w mniej niż 30 minut? Przyda się do wielkanocnego mazurka i deserówCzytaj też:
Ania Starmach podała swój przepis na sernik baskijski. „Naprawdę banalne”