Bez zagniatania i wałkowania. Mazurek cygański jest lekki i mięciutki, jak żaden inny
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Bez zagniatania i wałkowania. Mazurek cygański jest lekki i mięciutki, jak żaden inny

Dodano: 
Mazurek cygański
Mazurek cygański Źródło:Shutterstock / A. Zhuravleva
Mazurki robi się zwykle na kruchym cieście i są cienkie, jak deski. Mazurek cygański jest inny. Ciasto jest miękkie, dość wysokie i wypełnione mnóstwem bakalii. To moje ulubione ciasto wielkanocne.

Jak Wielkanoc, to mazurki! Cienkie, słodkie, kolorowe. Jednak wśród tych typowo wielkanocnych wypieków można znaleźć jeden zupełnie inny. Wykonany z ciasta biszkoptowego, z mnóstwem bakalii, miękki i pyszny. To mazurek cygański. Co ciekawe piecze się go zwykle na waflu, dzięki czemu jest sztywny, jak na mazurek przystało, a bakalie nie przywierają do formy. Jeśli jeszcze nie znacie tego mazurka, musicie upiec go choć raz.

Co warto dodać do mazurka cygańskiego?

Do mazurka cygańskiego, a dokładniej do biszkoptu dodaje się bakalie. W głównej mierze powinny to być suszone owoce, np. rodzynki, morele, figi, daktyle, śliwki. Te większe powinno się pokroić np. w paski, tak by nie utrudniały krojenia. Smaku temu ciastu doda też kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, a także kandyzowane owoce, np. ananasy, wiśnie. Do mazurka cygańskiego można też dodać orzechy (np. włoskie, laskowe, pistacjowe) oraz migdały. Również warto je nieco rozdrobnić, a wcześniej można krótko podprażyć na suchej patelni. Dla przełamania słodyczy tego ciasta dobrze jest do niego dodać 2-3 łyżki soku z cytryny.

Jak robi się mazurek cygański?

Jeśli nie masz suchego wafla, wyłóż dno i boki formy papierem do pieczenia. Dzięki temu opadające bakalie nie przykleją się do blachy i łatwo będzie wyjąć z niej ciasto.

Przepis: Mazurek cygański

Biszkoptowy mazurek z bakaliami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
120 w każdej porcji

Składniki

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g mieszanki suszonych owoców, np. rodzynek, moreli, fig
  • 50 g orzechów, np. włoskich
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 prostokątny wafel tortowy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie bakaliiSuszone owoce opłucz, zalej ciepłą wodą, odstaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź je i osusz papierowym ręcznikiem. Większe pokrój w paski. Orzechy podpraż na suchej patelni, lekko posiekaj. Wszystkie bakalie posyp łyżką mąki, wymieszaj.
  2. Przygotowanie ciasta biszkoptowegoBiałka oddziel od żółtek. Białka ubij do białości, dalej ubijaj dodając do nich stopniowo cukier. Gdy powstanie sztywna piana połącz ją z żółtkami i sokiem z cytryny, a także z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz bakaliami.
  3. Pieczenie mazurkaDno dużej, prostokątnej blachy o wymiarach 30x20 cm wyłóż waflem. Przelej do niej ciasto, wyrównaj. Piecz ok. 25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika ciasto oprósz cukrem pudrem, wystudź.

Jak ozdobić mazurek cygański?

Mazurek cygański najczęściej polewa się białą czekoladą i dekoruje bakaliami. Zestaw ten doskonale komponuje się z wnętrzem tego ciasta. Jednak jasną polewę można też zastąpić ciemną albo wierzch ciasta posmarować lukrem i posypać bakaliami. Ja często stosuję tu minimalizm i mazurek posypuję tylko cukrem pudrem. Może nie jest zdobny, jak powinien być mazurek, jednak jak dla mnie i tak jest już wystarczająco słodki.

Czytaj też:
Mazurek pomarańczowy nie jest tak słodki jak inne. Masę ze skórką robię 30 minut
Czytaj też:
Przepis na szybki i bardzo dobry mazurek wielkanocny. Robię go zgodnie ze wskazówkami znajomej cukierniczki

Źródło: smaki.pl