Mazurek z kremem pistacjowym zaskakuje smakiem. Pyszną masę z pistacji zrobisz w mniej niż pół godziny
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Mazurek z kremem pistacjowym zaskakuje smakiem. Pyszną masę z pistacji zrobisz w mniej niż pół godziny

Dodano: 
Mazurek pistacjowy
Mazurek pistacjowy Źródło:Shutterstock / from my point of view
Szukasz przepisu na mazurek, którego smak zaskoczy twoich bliskich? Mazurek z kremem pistacjowym w stu procentach spełni te oczekiwania – jego wyjątkowy smak sprawi, że bardzo szybko zniknie z talerzyków. Sprawdź, jak zrobić mazurek z domową masą pistacjową.

Od niedawna wypieki z kremem pistacjowym biją rekordy popularności i są dostępne w każdej cukierni. Krem pistacjowy można oczywiście kupić, by samodzielnie przygotować z niego jakiś pyszny deser. Jednak dzisiaj zachęcam, by samodzielnie zrobić obłędnie pyszny krem pistacjowy, który następnie można wykorzystać choćby do zrobienia pysznego mazurka, mniej typowego niż kajmakowy lub czekoladowy. Do przygotowania kremu pistacjowego potrzebujesz mocnego miksera kielichowego lub robota kuchennego.

Przepis: Mazurek pistacjowy

Ten wyjątkowy mazurek wielkanocny łączy w sobie kruche ciasto i aksamitny krem pistacjowy. Składniki zostały obliczone na formę o wymiarach 25 x 35 cm

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 45 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

Na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka zimnego masła
  • 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 1/3 szklanki zmielonych pistacji
  • szczypta soli

Na krem:

  • 350 g łuskanych pistacji (niesolonych i nieprażonych)
  • 200 g białej czekolady

Dodatkowo:

  • 4 łyżki konfitury malinowej
  • 4 łyżki siekanych pistacji
  • 1 owoc granatu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie kruchego ciastaDo miski lub na stolnicę przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier puder, 1/3 szklanki zmielonych pistacji (pistacje powinny być drobno zmielone, ale nie mogą utworzyć kleistej masy). Do momentu zagniatania ciasta nie wyjmuj masła z lodówki – masło powinno być mocno schłodzone. Dodaj do mąki mokre składniki, czyli 2 surowe żółtka i 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników kruchego ciasta. Szybko wyrób ciasto – kruche ciasto należy wyrabiać jedynie do momentu połączenia się składników. Z gotowego ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Wałkowanie ciastaMocno schłodzone kruche ciasto wyjmij z lodówki. Odkrój 1/3 z kuli ciasta. Resztę ciasta rozwałkuj na placek o grubości około 0,7 mm. Rozwałkowanym ciastem wyłóż dno formy o wymiarach 25 x 35 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Porada: z resztek ciasta możesz upiec małe ciasteczka w kształcie kwiatków, pisanek, kurczaczków, baranków lub króliczków, które idealnie sprawdzą się jako dekoracja wierzchu mazurka. Z pozostałego ciasta uformuj wałek. Zrób „ramkę” wokół spodu mazurka. Możesz uformować palcami na brzegach mazurka ozdobną falbankę lub zrobić wzory za pomocą widelca.
  3. PieczenieWstaw kruche ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz około 20 minut. Ciasto powinno się zrumienić. Wyjmij gotowy spód z kruchego ciasta z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
  4. Przygotowanie kremu pistacjowegoPistacje upraż na suchej patelni. Zimne pistacje przełóż do miksera kielichowego lub pojemnika blendera. Miksuj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. W czasie miksowania pistacji rób przerwy, aby nie przegrzać urządzenia. Początkowo miksuj pistacje na średnich obrotach. Gdy zaczną wydzielać tłuszcz, zwiększ obroty miksera. Pistacje trzeba miksować do momentu, aż ich konsystencja będzie przypominała masło orzechowe. 1 tabliczkę białej czekolady połam na mniejsze kawałki. Przełóż do szklanej lub stalowej miski i roztop w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę pozostaw do ostudzenia. Gdy biała czekolada nieco ostygnie, dodaj ją do zmiksowanych pistacji i wymieszaj do połączenia się składników. Jeżeli krem jest mało słodki, to możesz dodać nieco cukru pudru.
  5. Nakładanie konfitury i masy pistacjowejOstudzony kruchy spód mazurka posmaruj konfiturą malinową. Na konfiturze malinowej rozprowadź krem pistacjowy z białą czekoladą. Nałóż po łyżce kremu w kilku miejscach i rozsmaruj silikonową szpatułką lub łyżką.
  6. DekorowaniePosyp mazurek posiekanymi pistacjami i dla przełamania pestkami z owocu granatu.

Mazurek udekorowany siekanymi pistacjami i pestkami granatu jest gotowy do podania. Do dekoracji mazurka możesz użyć ulubionych orzechów np. włoskich lub laskowych. Doskonale smakuje również mazurek pistacjowy udekorowany polewą z białej lub gorzkiej i mlecznej czekolady.

Mazurek pistacjowy – przydatne wskazówki

Jeżeli chcesz skrócić czas przygotowania mazurka, to możesz użyć gotowego kremu pistacjowego. Spód ciasta możesz natomiast upiec z gotowego ciasta francuskiego.

Do domowego kremu pistacjowego z białą czekoladą możesz dodać 1 opakowanie serka mascarpone. Do kremu możesz też dodać grubo siekane pistacje. Doskonale smakuje również krem z solonych pistacji i białej czekolady. Krem pistacjowy z białą czekoladą (bez mascarpone) możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku przez 3-4 tygodnie.

Pamiętaj, że domowy krem pistacjowy z powyższego przepisu możesz wykorzystać nie tylko do mazurka, ale także innych ciast i deserów.

Czytaj też:
Przepis na szybki i bardzo dobry mazurek wielkanocny. Robię go zgodnie ze wskazówkami znajomej cukierniczki
Czytaj też:
Babka cytrynowa jak na święta u babci. Moja rodzina kocha przepis na to wilgotne i delikatne ciasto