Bratowa dała mi przepis na sernik baskijski. To prawdziwy hit w moim domu

Bratowa dała mi przepis na sernik baskijski. To prawdziwy hit w moim domu

Dodano: 
Sernik baskijski
Sernik baskijski Źródło: Unsplash
Idealny sernik powinien być wilgotny, kremowy i rozpływający się w ustach. I dokładnie taki jest sernik baskijski. Oprócz doskonałego smaku ma też inne zalety – mało przy nim pracy i zawsze się udaje. Zrób go raz, a zapomnisz o serniku wiedeńskim i krakowskim.

Sernik to jedno z ulubionych ciast w Polsce i na całym świecie. Jest nie tylko smaczny, ale też, jak mało który deser, bardzo pożywny. Dzięki zawartości białego sera dostarcza bowiem organizmowi dużo białka, wapnia i fosforu, a przy tym stosunkowo niewiele kalorii. Kochają go duzi i mali, kobiety i mężczyźni. Jeśli więc nie wiesz, jakie ciasto przygotować, postaw na sernik.

Takiego sernika nie kupisz w żadnej cukierni

Rozmaitość serników jest naprawdę duża. Od tych z samej masy serowej (czyli sernik bez spodu), przez te na kruchym spodzie, po zimne bez pieczenia. Niezależnie od rodzaju, serniki najbardziej cenimy za ich wilgotność i kremową konsystencję. A sernik baskijski bije pod tym względem wszystkie inne. Wypiek ten cechuje doskonale wyważony smak, co jest zasługą dodanej soli. A ponieważ piecze się go w wysokiej temperaturze, jego powierzchnia brązowieje, co jednak nie nadaje ciastu goryczy. Zresztą przekonaj się o tym sama i przygotuj ten słodko-słony hit ostatnich miesięcy. Jednym słowem czas poznać sernik baskijski.

Przepis: Sernik baskijski

Kremowy sernik baskijski z dodatkiem soli

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
470 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 150 g herbatników
  • 50 g masła

Na masę serową:

  • 750 g twarogu sernikowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie do pieczeniaPiekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, tak by wystawał spoza niej.
  2. Pieczenie spoduMasło umieść w rondelku i podgrzewaj, aż się stopi. Możesz je też umieścić w szklanej misce i rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Nie musisz go studzić. Herbatniki umieść w misie robota i rozkrusz na piasek. Wlej stopione masło, chwilę miksuj. Masę wsyp do tortownicy, równo rozprowadź, ugnieć łyżką. Piecz ok. 15 minut.
  3. Wykonanie masyTwaróg sernikowy i serek mascarpone umieść w sporej misce. Miksuj, dodając kolejno po jednym jajku. Masę zmiksuj z cukrem, połącz ze śmietanką kremówką i solą.
  4. Pieczenie sernikaPrzed wstawieniem ciasta do pieczenia podnieś temperaturę piekarnika do 220-230 stopni Celsjusza. Masę serową wylej na upieczony wcześniej spód. Całość wstaw do piekarnika i piecz ok. 45 minut.

Kilka cennych wskazówek, jak upiec sernik baskijski

  • Nie przedłużaj czasu pieczenia sernika. Wyjmij go z piekarnika, choć będzie rzadki i trzęsący się — taki ma być. Dzięki temu po wystygnięciu masa serowa będzie kremowa.
  • Spód możesz zrobić nie tylko z herbatników maślanych, ale też pełnoziarnistych. Ciasto będzie o wiele zdrowsze.
  • Do sernika możesz dodać nawet łyżeczkę soli. Wszystko zależy od twoich upodobań smakowych.
  • Zamiast herbatników do przygotowania spodu warto wykorzystać krakersy. Sernik zyska ciekawszy smak.
  • Sernik baskijski najlepiej jest upiec dzień wcześniej, po wystygnięciu przykryć go i wstawić do lodówki. Wtedy będzie miał idealną konsystencję.

Czytaj też:
Przepis na prosty sernik z brzoskwiniami, pianą z białek i kruszonką, który nigdy nie opada
Czytaj też:
Ciasto jogurtowe z mrożonymi owocami. Robię je zawsze, kiedy nie mam czasu, a mam ochotę na domowe ciasto

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl