Babka cytrynowa bez proszku do pieczenia. To mój najlepszy przepis na Wielkanoc
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Babka cytrynowa bez proszku do pieczenia. To mój najlepszy przepis na Wielkanoc

Dodano: 
Babka piaskowa cytrynowa
Babka piaskowa cytrynowa Źródło:Shutterstock / Julia-Bogdanova
Ta babka cytrynowa wychodzi idealnie puszysta, mimo że nie ma w niej grama proszku do pieczenia. Ma najprostszy z możliwych skład. A moja rodzina zawsze dopytuje, czy zrobię babkę cytrynową na święta.

To przepis idealny, bo babka cytrynowa robiona według niego, wychodzi po prostu perfekcyjna. Ładnie wyrasta, mimo że nie ma żadnych spulchniaczy. Jednocześnie można ją jeść nawet przez kilka dni, chociaż u mnie znika zawsze błyskawicznie. W moim domu jest obowiązkowym ciastem na Wielkanoc, ale nie tylko. Lubię taką babkę podać do kawy, doskonale smakuje też ze szklanką zimnego mleka.

Co to jest ciasto piaskowe?

Babka cytrynowa to babka piaskowa. Ciasto piaskowe to inaczej ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, albo po prostu: ciasto ucierane. Nasze babki robiły ją, ucierając masło z cukrem i żółtkami w makutrach. Dziś można sobie pomóc robotem kuchennym.

Tradycyjna babka piaskowa ma prosty skład. To tylko jaja, tłuszcz cukier i mąka. Często jest aromatyzowana skórką z cytryny i polewana cytrynowym lukrem. W wielu przepisach na babkę piaskową znajdziesz dodatek proszku do pieczenia. To dlatego, że ciasto ucierane wyrasta trudniej i jest bardziej zwarte, niż dużo lżejszy biszkopt. Nie oznacza to jednak, że dodatek proszku do pieczenia jest tu obowiązkowy. Wręcz przeciwnie.

Jak zrobić babkę cytrynową be proszku do pieczenia?

Przy robieniu babki cytrynowej bez dodatku spulchniaczy ważna będzie staranność i odrobina cierpliwości. Jajko i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Ważne jest także, aby cukier dodawany do masła i cukier dodawany do białek dobrze się rozpuścił (łatwo to sprawdzić pocierając masę w palcach – kryształki cukru nie mogą być wyczuwalne).

Przepis: Babka cytrynowa

Babka piaskowa bez proszku do pieczenia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • skórka otarta z jednej cytryny

Sposób przygotowania

  1. Ucieranie masy z masła i żółtekOddziel białka od żółtek. Masło ucieraj lub miksuj przy użyciu robota, aż stanie się jasne. Dodaj do masła ok. 2/3 szklanki cukru (resztę zostaw do białek) i miksuj, aż cukier się rozpuści. Masa z masła i cukru ma być jasna i puszysta. Dodawaj do niej po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryny.
  2. Ubijanie białekW osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, następnie dalej ubijając, dodawaj po łyżce cukru (po każdorazowym dodaniu cukru ubijaj ok. minuty – cukier musi się rozpuścić).
  3. Łączenie składnikówObie mąki przesiej i dodaj do masy z masła i żółtek. Wymieszaj szpatułką lub na najniższych obrotach robota. Dodawaj partiami ubite białka, delikatnie mieszając całość.
  4. Pieczenie ciastaGotowe ciasto przełóż do podłużnej formy. Piecz ok. 60 min. w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Gotową babkę cytrynową możesz podawać bez żadnych dodatków, ale możesz ją udekorować w dowolny sposób: cukrem pudrem, lukrem cytrynowym albo polewą czekoladową. W przypadku użycia lukru lub polewy możesz dodatkowo ozdobić ciasto wiórkami ze skórki cytrynowej.

Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka
Czytaj też:
Obłędnie puszyste ciasto z kiwi. Koniecznie zachowaj ten przepis

Źródło: smaki.pl