Ciasteczkowe pisanki kochają nie tylko dzieci. Są idealne do święconki

Ciasteczkowe pisanki kochają nie tylko dzieci. Są idealne do święconki

Dodano: 
Ciasteczkowe pisanki
Ciasteczkowe pisanki Źródło:Shutterstock / haveseen
Ciasteczkowe pisanki to urocza i przepyszna ozdoba wielkanocnych stołów i koszyczków. W ich dekorowanie możesz zaangażować najmłodszych domowników.

Choć kruche ciasteczka bardziej kojarzą się z Bożym Narodzeniem, to ciasteczkowe pisanki są u mnie obowiązkowe na Wielkanoc. Pięknie prezentują się na stole, ładnie wyglądają w koszyczku ze święconką, a własnoręcznie ozdobione ciastka mogą też być upominkiem dla bliskich osób.

Jak zrobić ciasteczkowe pisanki?

Bazą ciasteczkowych pisanek jest najzwyklejsze kruche ciasto. Dodajemy mu charakteru odrobiną sproszkowanego imbiru, ale możesz ten składnik pominąć lub dodać np. skórkę otartą z cytryny lub inny ulubiony aromat.

Przy kruchym cieście kluczowa jest jedna zasada: to ciasto nie lubi ciepła. Margaryna powinna być dobrze schłodzona, a zagniatanie trwać możliwie krótko. Przed Wielkanocą w marketach bez trudu kupisz zestawy świątecznych foremek, nie tylko w kształcie pisanek (zwykle to jeszcze zajączki, baranki, kurczaki czy wiosenne kwiaty) – warto się w taki komplet zaopatrzyć.

W przepisie podaję orientacyjny czas pieczenia: wszystko zależy od wielkości ciasteczek. Ciasteczka są bardzo kruche, więc lepiej stawiać na mniejsze kształty. Podczas pieczenia trzeba je obserwować, jak zaczną się rumienić, są gotowe.

Przepis: Ciasteczkowe pisanki

Wielkanocne ciasteczka ozdobione kolorowym lukrem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 750 g mąki pszennej
  • 2 kostki margaryny do pieczenia
  • 250 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

na lukier:

  • 1 białko jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • dowolne barwniki spożywcze

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaSchłodzoną margarynę posiekaj z mąką, dodaj żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, imbir i szybko zagnieć plastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do lodówki.
  2. Pieczenie ciastekPosyp blat lub stolnicę odrobiną mąki, ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj na grubość 3-5 mm. Wycinaj foremką kształt pisanek (lub inny). Piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez ok. 12-15 minut (aż ciasteczka lekko się zezłocą).
  3. Robienie lukruBiałko wlej do kubka, wsyp cukier puder i ucieraj widelcem, aż uzyskasz lśniący i gładki lukier. Ucieranie powinno trwać nawet 5-10 minut. Gotowy lukier podziel na części, do każdej dodaj barwnik. Dekoruj ciasteczka.

Jak dekorować ciasteczkowe pisanki?

My proponujemy wykorzystać lukier z dodatkiem barwników, którym można potem malować na ciastkach dowolne wzory. Można użyć barwników spożywczych gotowych (np. w żelu lub w proszku) albo postawić na naturalne (np. sproszkowane algi, sok z buraka itp.). Lukier do ciastek powinien być gładki i nie mieć grudek. Jeśli wyjdzie za gęsty, można rozrzedzić go kilkoma kroplami soku z cytryny. Jeśli jest za rzadki, najprościej zagęścić go dodatkiem niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej.

Pisanki z ciastek można dekorować także na inne sposoby. Wykorzystaj np. polewy czekoladowe, kolorowe posypki, suszone płatki jadalnych kwiatów czy płatki migdałów albo orzechy.

Czytaj też:
Babka cytrynowa bez proszku do pieczenia. To mój najlepszy przepis na Wielkanoc
Czytaj też:
Perfekcyjny lukier cytrynowy. Poznaj moje przepisy na wyjątkową słodycz z nutą orzeźwienia

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl