Przepis na szybki i bardzo dobry mazurek wielkanocny. Robię go zgodnie ze wskazówkami znajomej cukierniczki
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Przepis na szybki i bardzo dobry mazurek wielkanocny. Robię go zgodnie ze wskazówkami znajomej cukierniczki

Dodano: 
Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy Źródło:Pixabay / Dan-Kra
Mazurek to ciasto, które stanowi ważny element wielkanocnego menu. Co roku piekę mazurek kajmakowy z bakaliami, który uwielbiają moi bliscy. To szybki przepis na wielkanocny przysmak.

Wielkanocne mazurki zaskakują różnorodnością. Mazurek kajmakowy to tradycyjne polskie ciasto, które znajduje się na czele również mojej listy najlepszych wielkanocnych wypieków. Najlepiej smakuje ten domowy. Najczęściej decyduję się na przygotowanie mazurka kajmakowego z bakaliami. Moja rodzina kocha jego smak, a ja lubię go również za to, że nie zajmuje mi wiele czasu. Do zrobienia masy, które układam na cieście, używam gotowego kajmaku w puszce. Sprawdź, jak szybko zrobić pyszny mazurek kajmakowy z bakaliami.

Przepis: Mazurek z kajmakiem

Z tego przepisu zrobisz mazurek z kajmakiem i bakaliami, który nie wymaga dużo pracy, a smakuje obłędnie. Składniki są obliczone na formę o wymiarach 25 x 35 cm.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 40 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

Na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka zimnego masła
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka surowe
  • 2 żółtka ugotowane na twardo
  • 1/2 laski wanilii
  • sól

Na masę:

  • 1 puszka kajmaku
  • 3 łyżki rodzynek sułtańskich
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 3 łyżki posiekanych migdałów

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie kruchego ciastaZagotuj w rondelku wodę. Na rondelku z gotującą się wodą ułóż metalowe sitko. Oddziel żółtka od białek. Przełóż na zanurzone we wrzątku sitko 2 żółtka i gotuj do momentu, aż się zetną. Możesz również użyć żółtek z jajek gotowanych w tradycyjny sposób. Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli. Do momentu zagniatania ciasta nie wyjmuj masła z lodówki – masło powinno być mocno schłodzone. Do mąki dodaj 2 surowe żółtka, kwaśną śmietanę, przetarte przez sitko żółtka gotowane, cukier puder, ziarenka wanilii oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrób jednolite ciasto – postaraj się zagnieść ciasto jak najszybciej. Gotowe kruche ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Wałkowanie ciastaWyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Odkrój 1/3 z kuli ciasta. Resztę ciasta rozwałkuj na placek o grubości około 0,7 mm. Rozwałkowanym ciastem wyłóż dno formy o wymiarach 25 x 35 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Z resztek ciasta, które zostało po wyłożeniu formy i ciasta wcześniej odłożonego uformuj wałek. Zrób „ramkę” wokół spodu mazurka. Możesz uformować palcami na brzegach mazurka ozdobną falbankę.
  3. PieczenieWstaw kruche ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz około 20 minut. Ciasto powinno się zrumienić. Wyjmij gotowy spód z kruchego ciasta z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
  4. Przygotowanie masy kajmakowejKajmak delikatnie podgrzej, zanim zaczniesz wykładać masę na kruchy spód mazurka –  przełóż zawartość puszki do rondelka i podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając. Możesz też otwartą puszkę z kajmakiem wstawić do gorącej wody.
  5. Nakładanie masyLekko płynną masę kajmakową wyłóż na kruche ciasto. Rozprowadzenie masy na kruchym spodzie ułatwia moczenie łyżki lub łopatki w ciepłej wodzie.
  6. Przygotowanie bakaliiRodzynki i żurawinę namocz w letniej wodzie. Po 15-20 minutach odsącz na sitku, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Orzechy drobno posiekaj. Możesz wymieszać suszone owoce ze skórką pomarańczową oraz orzechami i posypać taką mieszanką masę kajmakową lub wykorzystać bakalie do zrobienia fantazyjnych dekoracji mazurka.

Udekorowany bakaliami mazurek jest gotowy do podania.

Mazurek wielkanocny z kajmakiem – przydatne wskazówki

Mazurek wielkanocny możesz przygotować z dodatkiem tradycyjnej masy korówkowej oraz kajmaku czekoladowego, orzechowego, o smaku kukułek lub słonego karmelu. W każdej wersji smakuje doskonale!

Do posypania kajmaku możesz wykorzystać ulubione suszone i kandyzowane owoce oraz orzechy i migdały. Ja uwielbiam na przykład płatki migdałowe. Na lekko wciśniętą w masę kajmakową warstwę bakalii możesz wyłożyć polewę czekoladową z gorzkiej i mlecznej czekolady oraz śmietanki kremówki. Dekorując mazurek kajmakowy, możesz też puścić wodze fantazji i wykorzystać kolorowe masy cukrowe, z których stworzysz dekoracje w dowolnym kształcie. Pamiętaj jednak, że masa kajmakowa sama w sobie jest bardzo słodka, więc dodatki warto komplementować tak, by lekko przełamać tę słodycz.

Aby przełamać słodki smak kajmaku, zachęcam, żeby przed wyłożeniem masy posmarować spód z kruchego ciasta konfiturą wiśniową, konfiturą z czarnej lub czerwonej porzeczki bądź powidłami śliwkowymi.

Czytaj też:
Mazurek pomarańczowy nie jest tak słodki jak inne. Masę ze skórką robię 30 minut
Czytaj też:
Babka cytrynowa jak na święta u babci. Moja rodzina kocha przepis na to wilgotne i delikatne ciasto