Puchata, lekka jak obłok baba drożdżowa. Doskonale smakuje i zdobi wielkanocny stół
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Puchata, lekka jak obłok baba drożdżowa. Doskonale smakuje i zdobi wielkanocny stół

Dodano: 
Baba drożdżowa
Baba drożdżowa Źródło:Shutterstock / zi3000
Wielkanocny stół nie może się obyć bez baby drożdżowej. Upieczona w formie z kominkiem znakomicie wygląda, a jej lekkość sprawia, że wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie ją przygotujcie.

Jakie ciasta pieczecie na święta wielkanocne? U mnie zawsze musi być sernik, ze 2 mazurki i baba wielkanocna. Ta ostatnia wydaje mi się najbardziej tradycyjnym wypiekiem, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie tylko kusi swą lekkością i umiarkowaną słodkością, ale też pięknym wyglądem. Gdy stawia się ją na stole, to od razu wiadomo, świętowanie Wielkiej Nocy czas zacząć.

Jak zrobić drożdżową babę wielkanocną?

Babę wielkanocną najlepiej upiec na świeżych drożdżach. Mają one nieco większą moc niż drożdże suszone, dzięki czemu ciasto jest bardziej puszyste.

Przepis: Baba drożdżowa

Wielkanocna baba drożdżowa z lukrem i bakaliami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 120 g masła
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 50 g rodzynek
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • masło i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rozczynuMleko podgrzej, by było letnie. Do połowy wkrusz drożdże, rozmieszaj je z łyżką mąki i cukru. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W pozostałym mleku rozpuść resztę cukru i cukier wanilinowy. Masło rozpuść, przestudź.
  2. Wyrabianie ciastaMąkę wsyp do miski, dodaj do niej szczyptę soli, żółtka, rozczyn i mleko z cukrem. Składniki wymieszaj łyżką, a potem lekko wyrób. Dodaj stopione masło, wyrabiaj, aż powstanie gładkie, dość luźne ciasto. Dodaj bakalie, jeszcze chwilę całość wyrabiaj. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Przekładanie ciasta do formyDużą formę z kominkiem dokładnie wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto, przykryj je ściereczką, ponownie odstaw do wyrośnięcia. Jeśli nie masz dużej formy na babkę, użyj dwóch mniejszych.
  4. Pieczenie ciastaPiekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Wstaw do niego ciasto i piecz je 40-45 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Pod koniec pieczenia sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest już dopieczone.
  5. Wyjmowanie ciasta z formy i dekorowanieUpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wyjmij je ostrożnie z formy i połóż na kratce, by wystygło. Babę udekoruj wg uznania, np. lukrem i bakaliami.

Czym ozdobić babę wielkanocną?

Najbardziej klasyczną dekoracją wielkanocnej, drożdżowej baby jest lukier. Bardzo dobrze harmonizuje z nią smakowo i świetnie ją zdobi. Posmarowane nim ciasto można dodatkowo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową, cytrynową czy rodzynkami. Jeśli jednak nie przepadacie za lukrem, drożdżową babę możecie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową białą lub ciemną.

Jak przedłużyć świeżość drożdżowej baby?

Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że najlepiej smakuje wkrótce po upieczeniu. To dlatego niektórzy mają lekką niechęć do ciast drożdżowych, które trudno jest przygotować z większym wyprzedzeniem. Jednak są metody na przedłużenie ich świeżości, z których naprawdę warto skorzystać. Oto i one.

  • Wystudzoną babę drożdżową można włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Warto do niego włożyć obierzyny jabłek, które zapobiegną obsychaniu ciasta i sprawią, że dłużej zachowa ono świeżość.
  • Upieczoną, lekko ciepłą babkę warto posmarować stopionym masłem. Cienka warstwa tłuszczu pomoże zachować ciastu miękkość i świeżość.
  • Jeśli macie miejsce w lodówce, możecie do niej włożyć babę. Wcześniej zawińcie ją w folię spożywczą, by nie obsychała. A w dniu podania podgrzejcie ciasto w średnio nagrzanym piekarniku. Będzie smakować, jak świeżo upieczone.

Czytaj też:
Babka cytrynowa bez proszku do pieczenia. To mój najlepszy przepis na Wielkanoc
Czytaj też:
Babka cytrynowa jak na święta u babci. Moja rodzina kocha przepis na to wilgotne i delikatne ciasto

Źródło: smaki.pl