Obłędnie puszyste ciasto z kiwi. Koniecznie zachowaj ten przepis
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Obłędnie puszyste ciasto z kiwi. Koniecznie zachowaj ten przepis

Dodano: 
Ciasto z kiwi
Ciasto z kiwi Źródło:Katarzyna Świerczyńska
Ciasto z kiwi? Jak najbardziej! Miksujesz tylko owoce i dodajesz najprostsze składniki. Ciasto przepięknie wyrasta i smakuje wyjątkowo.

Ciasto z kiwi to jedno z tych ciast, które nie mogą się nie udać. Na mojej liście jest wśród prostych ciast, które razem z pieczeniem robię w godzinę. Ciasto z kiwi jest puszyste i jednocześnie ma przyjemnie chrupiące spód oraz skórkę. To idealne ciasto do popołudniowej kawy czy na spotkanie z przyjaciółmi. Dla kogoś, kto próbuje pierwszy raz – smak z pewnością będzie zaskoczeniem.

Jak zrobić ciasto z kiwi?

Tak naprawdę wystarczy zmiksować kiwi z olejem, cukrem i żółtkami, a potem delikatnie wmieszać mąkę oraz ubite białka. Wszystko zajmie ci nie więcej, niż kwadrans. A potem już tylko wystarczy czekać, aż ciasto się upiecze.

Ciasto z kiwi... nie jest zielone. W wersji naturalnej ma bardziej żółto-zielonkawy odcień. Osobiście jednak lubię, jak jest zielone. Aby osiągnąć ten efekt, dodaję do ciasta odrobinę zielonego barwnika spożywczego w żelu. Zielony kolor ciasta można także uzyskać, miksując z kiwi i resztą składników garść liści świeżego szpinaku.

Przepis: Ciasto z kiwi

Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12

Składniki

  • 300 g kiwi
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 180 g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

opcjonalnie:

  • kilka kropli zielonego barwnika w żelu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy z kiwi
    Szykowanie masy z kiwi
    Oddziel białka od żółtek. Kiwi pokrój na mniejsze kawałki. Ważne: waga 300 g jest podana dla obranego i pokrojonego kiwi. Zmiksuj kiwi razem z cukrem, olejem i żółtkami.
  2. Robienie ciasta
    Robienie ciasta
    Białka ubij na sztywną pianę. Do masy z kiwi dodaj skórkę otartą z cytryny oraz ewentualnie barwnik spożywczy. Wymieszaj i dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj wszystko szpatułką. Dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj.
  3. Pieczenie ciasta
    Pieczenie ciasta
    Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie to tortownica o średnicy 24 cm). Piecz 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem albo udekorować lukrem. Świetnie sprawdzi się tu lukier zrobiony z cukru pudru i soku z limonki – polukrowane ciasto można wówczas posypać skórką otartą z limonki. Ciasto z kiwi doskonale smakuje także z polewą z ciemnej czekolady.

Ciasto z kiwi w różnych wydaniach

Ciasto z kiwi można także podać w formie przekładanego tortu. Dobrze ostudzone wystarczy przekroić na równe blaty (najlepiej 2), przełożyć kremem (np. z bitej śmietany i serka mascarpone), dżemem z kiwi i udekorować – np. kremem oraz kawałkami świeżego kiwi.

Ciasto z tego przepisu można także upiec w foremkach do muffinek. Wówczas czas pieczenia może być nieco krótszy: najlepiej wtedy obserwować babeczki i po ok. 40-45 minutach sprawdzić patyczkiem. Gotowe można dekorować w dowolny sposób.

Czytaj też:
Szukasz idealnego przepisu na ciasto czekoladowe? To już znalazłeś!
Czytaj też:
Krem z mascarpone w trzech odsłonach. Wybierz i zrób swój ulubiony smak!