Ania Starmach podała swój przepis na sernik baskijski. „Naprawdę banalne”

Ania Starmach podała swój przepis na sernik baskijski. „Naprawdę banalne”

Dodano: 
Sernik baskijski
Sernik baskijski Źródło:Shutterstock / Pongpat Rojrapeethada
Ania Starmach pochwaliła się swoją wersją hiszpańskiego klasyka, czyli sernika baskijskiego. To jeden z najlepszych deserów.

Sernik baskijski to chyba najbardziej rozpoznawalny sernik świata. Wymyślony w Hiszpanii charakteryzuje się kremowym wnętrzem i mocno spieczoną skórką. Teraz swoim pomysłem na sernik baskijski pochwaliła się Ania Starmach, znana m.in. jako jurorka programu MasterChef.

Sernik baskijski według Ani Starmach

Ania Starmach w mediach społecznościowych podała przepis na swoją wersję sernika baskijskiego. To sernik podawany z karmelowym sosem o smaku pomarańczy. „Przygotowanie sernika baskijskiego jest naprawdę BANALNE” – podkreśliła Ania Starmach.

Przygotowując to ciasto, warto pamiętać o kilku zasadach. Sernik baskijski charakteryzuje się tym, że ma spieczoną skórkę (stąd tak wysoka temperatura piekarnika) i bardzo kremowe wnętrze. Taki sernik trzeba koniecznie schłodzić i my uważamy, że przy serniku baskijskim jest to najtrudniejsza rzecz, bo czekanie przez 10 godzin, kiedy cały dom pachnie sernikiem, jest wręcz torturą. Ale zdecydowanie warto. Sernik zaraz po wyjęciu z piekarnika ma dość luźną konsystencję i przy krojeniu zwyczajnie by się rozpłynął. Stąd musi odstać swoje w lodówce.

Ania Starmach zwraca także na dwa elementy przy robieniu karmelu pomarańczowego. Ważne jest, aby cukru nie mieszać, tylko wysypać na patelnię i czekać aż się skarmelizuje (czyli rozpuści i ściemnieje). Dopiero wówczas dodaje się masło i dopiero na tym etapie wszystko można zamieszać. Jeśli zdarzy się, że w karmelu pojawią się grudni, wystarczy go przelać przez sitko.

Przepis: Sernik baskijski Ani Starmach

Kultowy sernik w odmienionej wersji.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
941 w każdej porcji

Składniki

  • 750 g serka philadelphia
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 7 jajek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 laska wanilii

karmel pomarańczowy:

  • 100 g cukru
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 70 g masła

Sposób przygotowania

  1. Robienie masy sernikowejDo misy robota włóż serek philadelphia i mascarpone, cukier i ziarenka wanilii. Miksuj na wysokich obrotach ok. 2 minut. Po tym czasie pojedynczo wbijaj jaja i cały czas ubijaj masę. Na koniec wlej śmietankę, zmniejsz obroty i miksuj krótko.
  2. Pieczenie sernikaTortownicę o średnicy 24 cm wyłóż ja papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 230 stopni Celsjusza. Masę serową wlej do tortownicy i piecz 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, a sernik zostaw w nim jeszcze przez 30 minut. Ostudź i przełóż go do schłodzenia do lodówki na co najmniej 10 godzin. Podawaj polany karmelem pomarańczowym.
  3. Robienie karmelu pomarańczowegoNa patelnię wsyp cukier, podgrzewaj na średniej mocy, nie mieszaj. Gdy cukier równomiernie się skarmelizuje, dodaj masło, wymieszaj, dodaj sok i gotuj na małym ogniu, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Podawaj schłodzony.

Ania Starmach zachęca do robienia swoich wersji sernika

Ania Starmach zachęca, aby bawić się smakami, a jej przepis potraktować jako inspirację. Pomarańczowy karmel to jej pomysł, ale jednocześnie zachęca, aby innych też poniosła "sernikowa wyobraźnia". Do zabawy w tworzenie nowych wersji sernika baskijskiego zaprosiła m.in. Ewę Szczęsną z MasterChefa.

Czytaj też:
To mój deser na specjalne okazje. Poznaj sekret idealnego sernika z rosą
Czytaj też:
Najlepszy przepis na sernik bez spodu. Potrzebujesz tylko pięciu składników

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, Instagram/@ania_starmach