Sernik baskijski to chyba najbardziej rozpoznawalny sernik świata. Wymyślony w Hiszpanii charakteryzuje się kremowym wnętrzem i mocno spieczoną skórką. Teraz swoim pomysłem na sernik baskijski pochwaliła się Ania Starmach, znana m.in. jako jurorka programu MasterChef.
Sernik baskijski według Ani Starmach
Ania Starmach w mediach społecznościowych podała przepis na swoją wersję sernika baskijskiego. To sernik podawany z karmelowym sosem o smaku pomarańczy. „Przygotowanie sernika baskijskiego jest naprawdę BANALNE” – podkreśliła Ania Starmach.
Przygotowując to ciasto, warto pamiętać o kilku zasadach. Sernik baskijski charakteryzuje się tym, że ma spieczoną skórkę (stąd tak wysoka temperatura piekarnika) i bardzo kremowe wnętrze. Taki sernik trzeba koniecznie schłodzić i my uważamy, że przy serniku baskijskim jest to najtrudniejsza rzecz, bo czekanie przez 10 godzin, kiedy cały dom pachnie sernikiem, jest wręcz torturą. Ale zdecydowanie warto. Sernik zaraz po wyjęciu z piekarnika ma dość luźną konsystencję i przy krojeniu zwyczajnie by się rozpłynął. Stąd musi odstać swoje w lodówce.
Ania Starmach zwraca także na dwa elementy przy robieniu karmelu pomarańczowego. Ważne jest, aby cukru nie mieszać, tylko wysypać na patelnię i czekać aż się skarmelizuje (czyli rozpuści i ściemnieje). Dopiero wówczas dodaje się masło i dopiero na tym etapie wszystko można zamieszać. Jeśli zdarzy się, że w karmelu pojawią się grudni, wystarczy go przelać przez sitko.
Przepis: Sernik baskijski Ani Starmach
Kultowy sernik w odmienionej wersji.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 941 w każdej porcji
Składniki
- 750 g serka philadelphia
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 36%
- 7 jajek
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 laska wanilii
karmel pomarańczowy:
- 100 g cukru
- 100 ml soku pomarańczowego
- 70 g masła
Sposób przygotowania
- Robienie masy sernikowejDo misy robota włóż serek philadelphia i mascarpone, cukier i ziarenka wanilii. Miksuj na wysokich obrotach ok. 2 minut. Po tym czasie pojedynczo wbijaj jaja i cały czas ubijaj masę. Na koniec wlej śmietankę, zmniejsz obroty i miksuj krótko.
- Pieczenie sernikaTortownicę o średnicy 24 cm wyłóż ja papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 230 stopni Celsjusza. Masę serową wlej do tortownicy i piecz 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, a sernik zostaw w nim jeszcze przez 30 minut. Ostudź i przełóż go do schłodzenia do lodówki na co najmniej 10 godzin. Podawaj polany karmelem pomarańczowym.
- Robienie karmelu pomarańczowegoNa patelnię wsyp cukier, podgrzewaj na średniej mocy, nie mieszaj. Gdy cukier równomiernie się skarmelizuje, dodaj masło, wymieszaj, dodaj sok i gotuj na małym ogniu, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Podawaj schłodzony.
Ania Starmach zachęca do robienia swoich wersji sernika
Ania Starmach zachęca, aby bawić się smakami, a jej przepis potraktować jako inspirację. Pomarańczowy karmel to jej pomysł, ale jednocześnie zachęca, aby innych też poniosła "sernikowa wyobraźnia". Do zabawy w tworzenie nowych wersji sernika baskijskiego zaprosiła m.in. Ewę Szczęsną z MasterChefa.
Czytaj też:
To mój deser na specjalne okazje. Poznaj sekret idealnego sernika z rosąCzytaj też:
Najlepszy przepis na sernik bez spodu. Potrzebujesz tylko pięciu składników