Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka

Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka

Dodano: 
Lemon crinkle cookies
Lemon crinkle cookies Źródło:Shutterstock / Tatiana Volgutova
Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, ten przepis natychmiast wylądował na liście moich ulubionych. Mocno cytrynowe, słodkie, no i ten wygląd! Oto sprawdzony przepis na słynne lemon crinkle cookies, czyli popękane cytrynowe ciasteczka.

Co chciałabyś w prezencie? – zapytałam moją mamę przed Bożym Narodzeniem. – Nic nie kupuj. Upiecz mi te cytrynowe ciasteczka – zaskoczyła mnie odpowiedzią. Ale czy może być lepsza rekomendacja dla tych ciastek? Jeśli lubisz cytrynowe desery – ten przepis jest dla ciebie. Jeśli kochasz ciastka – ten przepis jest dla ciebie. Jeśli lubisz zaskakiwać swoich gości – ten przepis jest dla ciebie. Lemon crinkle cookies, czyli popękane ciasteczka o mocno cytrynowym smaku to dla mnie ciasteczkowy hit. Postępuj zgodnie z instrukcjami w przepisie, a na pewno wyjdą idealne.

Jak zrobić cytrynowe popękane ciasteczka?

Jeśli mogę ci dać jakieś rady, to najważniejsza jest taka, żeby postawić na dobrej jakości składniki. Kup dobre jajka, masło i koniecznie ekologiczne cytryny. W sieci znajdziesz przepisy na lemon crinkle cookies robione na oleju – jednak dla mnie to już nie to samo. Masło uszlachetnia smak ciasteczek. Nie zmieniaj proporcji składników z przepisu – w tej wersji za każdym razem ciastka wychodzą rewelacyjne.

Zawsze każdy pyta mnie, czy dodaję do ciastek barwnik, bo są naprawdę żółte. Zrobiłam to raz, na próbę i nie mam wątpliwości, że nie ma takiej potrzeby (ale oczywiście decyzja należy do ciebie). Cytrynowe popękane ciasteczka wychodzą pięknie żółte bez żadnych barwników. Aby tak było, pamiętaj o kilku zasadach. Po pierwsze rozetrzyj w palcach cukier ze skórką cytrynową. Ten prosty zabieg sprawi, że nie tylko w całej kuchni poczujesz obłędny cytrynowy zapach, ale cukier niemal natychmiast nabierze ładnej, żółtej barwy. Żółtości ciasteczkom dodaje także mąka kukurydziana. Sekretny składnik to odrobina kurkumy.

Samo ciasto na popękane ciasteczka może się wydawać zbyt rzadkie. Nie ma powodu do obaw. Po schłodzeniu będzie miało należytą konsystencję. Ciasto możesz zrobić wieczorem i upiec ciastka następnego dnia.

RADA: Może cię korcić, aby dodać więcej soku z cytryny. Nie rób tego – bo wtedy ciastka rzeczywiście mogą być za rzadkie. Po dodaniu soku możesz odnieść wrażenie, że ciasto lekko się zważyło. Nie przejmuj się tym. Dodaj resztę składników i postępuj jak w przepisie.

Ciastka formuje się w kulki, które podczas pieczenia się rozpłaszczą, a ciasteczka urosną. Dzięki temu zyskują charakterystyczne spękania. Ważne jest, aby ułożyć obtoczone w cukrze kulki ciasta w sporych odległościach. Znajdziesz różne wersje przepisu: jedni obtaczają ciastka tylko w cukrze pudrze, inni najpierw w cukrze drobnym, a dopiero w pudrze. Ja polecam ten drugi sposób. Cukier puder lepiej się trzyma i spękania wydają się ładniejsze. Mi z podanych w przepisie proporcji wychodzą dwie blachy ciasteczek (ok. 30 sztuk ciastek nabieranych łyżeczką). I przyznam się, że zwykle robię ciastka z podwójnej porcji (za każdym razem, jak zrobiłam mniej, szybko żałowałam).

Przepis: Lemon crinkle cookies (cytrynowe popękane ciasteczka)

Mocno cytrynowe i słodkie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
12 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
218 w każdej porcji

Składniki

  • 70 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 140 g mąki pszennej (typ 500)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • spora szczypta soli
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki kurkumy lub żółty barwnik
  • cukier puder i drobny cukier do obtaczania ciasteczek

Sposób przygotowania

  1. Zrób ciasto cytrynoweMasło roztop w rondelku i przestudź. Do miski wrzuć cukier oraz skórkę z cytryny i rozetrzyj wszystko w palcach. Dodaj masło i wanilię, wymieszaj wszystko i dopiero dodaj jajka. Ubijaj, aż masa stanie się jasna, puszysta, a cukier się całkowicie rozpuści (najprościej użyć miksera). Dodaj sok z cytryny. W osobnej misce wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj szpatułką lub użyj miksera na najniższych obrotach. Gotowe ciasto przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  2. Upiecz ciasteczkaDobrze schłodzone ciasto nabieraj łyżeczką (lub łyżką stołową, jeśli ciasteczka mają być większe) i formuj z niego w dłoniach kulki. Każdą obtocz najpierw w cukrze drobnym, a potem w cukrze pudrze. Układaj na blasze w sporych odstępach i piecz w temperaturze 180 st. przez 8-12 minut (w zależności od wielkości ciasteczek).

Czytaj też:
Amarantus ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Zobacz, jak wykorzystać go w kuchni