Mazurek pomarańczowy nie jest tak słodki jak inne. Masę ze skórką robię 30 minut
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Mazurek pomarańczowy nie jest tak słodki jak inne. Masę ze skórką robię 30 minut

Dodano: 
Mazurek pomarańczowy
Mazurek pomarańczowy Źródło:Shutterstock / Justyna Pankowska
Mazurki są zwykle bardzo słodkie i dekoracyjne. Nieco inaczej jest z mazurkiem pomarańczowym, który jest wręcz orzeźwiający, z lekko wyczuwalną nutą goryczy. To miła odmiana od klasycznych słodkości.

Mazurki to moje ulubione ciasta wielkanocne. Kocham je za to, że na bazie jednego, kruchego ciasta mogę przygotować kilka wersji tego smakołyku. Wystarczy tylko zmienić masę, którą smaruje się kruchy spód. A najbardziej lubię masę pomarańczową. Robię ją sama, więc nie jest zbyt słodka. Dekoracja tego mazurka też nie jest problemem – ciasto to najładniej prezentuje się posypane podprażonymi migdałami w płatkach.

Czym posmarować mazurek pomarańczowy?

Podpieczony kruchy spód można posmarować kupnym dżemem pomarańczowym. Dobrze, jeśli ma dodatek skórki pomarańczowej, która nadaje mu charakterystycznej goryczki. Jednak masę pomarańczową bez trudu można przygotować samemu ze świeżych pomarańczy. Pokrojone pomarańcze wystarczy poddusić z cukrem. Można je też zmiksować, w razie potrzeby wymieszać z cukrem żelującym i jeszcze chwilę podgotować.

Jak zrobić mazurek pomarańczowy?

Przygotowanie mazurka pomarańczowego zacznij od zrobienia ciasta. W czasie, gdy będzie się ono chłodziło w lodówce, przygotujesz masę pomarańczową.

Przepis: Mazurek pomarańczowy

Mazurek z masą pomarańczową

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka jaj ugotowanych na twardo
  • szczypta soli

Na masę:

  • 4-5 pomarańczy
  • 1 cytryna
  • 200-300 g cukru

Do dekoracji:

  • 100 g spłatkowanych migdałów

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę wysyp na stolnicę, dodaj do niej kawałki schłodzonego masła, przesiekaj nożem. Potem rozkrusz składniki w palcach, by powstał piasek. Dodaj cukier puder, jajko, żółtka jaj przetarte przez sito oraz szczyptę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto, zawiń w folię, wstaw na godzinę do lodówki.
  2. Pieczenie kruchego spoduCiasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wyłóż nim dno i do połowy boki dużej, prostokątnej formy (30x20 cm). Brzegi ozdobnie pozawijaj do środka, spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz ok. 15 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni Celsjusza, aż będzie złociste. Wyjmij z piekarnika.
  3. Przygotowanie masy pomarańczowejPomarańcze dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem. Usuń z nich skórkę. Połowę skórki z jednej pomarańczy oczyść z białej części. Skórkę pomarańczową pokrój w drobne paseczki. Wsyp je do garnka, zalej wrzątkiem, gotuj 5 minut, przelej na sito. W garnku zagotuj 1/3 szklanki wody z cukrem (ilość dopasuj do swojego smaku). Wsyp do niej skórkę pomarańczową, gotuj 5 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę pomarańcze oraz sok z cytryny. Całość gotuj ok. 20 minut, aż masa zrobi się gęsta.
  4. Wykańczanie mazurkaJeszcze ciepłą masę pomarańczową wyłóż na kruchy spód i równomiernie rozprowadź. Spłatkowane migdały podpraż na suchej patelni, posyp nimi ciasto.

W czym tkwi tajemnica idealnego, kruchego spodu?

Idealny kruchy spód do mazurków powinien być dość delikatny, a w żadnym wypadku twardy. By po upieczeniu ciasto było doskonale kruche, trzeba zastosować odpowiednią proporcję składników. Idealna to 3:2:1, co oznacza, że na 3 części mąki dajemy 2 części masła i 1 część cukru. Do ciasta warto też dodać jajko, można też samo żółtko, ewentualnie jedno żółtko surowe i jedno ugotowane na twardo. Ta ostatnia wersja zapewnia ciastu jeszcze większą kruchość.

Jeśli chodzi o ilość cukru dodanego do ciasta na mazurki, to można ją nieco zmniejszyć, bo masy do mazurków są zwykle dość słodkie. Ciasto po wyrobieniu warto schłodzić, dzięki czemu masło stwardnieje i nie będzie wypływać w czasie pieczenia ciasta. Tu spore znaczenie ma też temperatura pieczenia. Idealna wynosi ok. 190 stopni Celsjusza.

Czytaj też:
Przepis na szybki i bardzo dobry mazurek wielkanocny. Robię go zgodnie ze wskazówkami znajomej cukierniczki
Czytaj też:
Babka cytrynowa jak na święta u babci. Moja rodzina kocha przepis na to wilgotne i delikatne ciasto

Źródło: smaki.pl