Ten keks zawsze pięknie wyrasta i zachwyca smakiem. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Ten keks zawsze pięknie wyrasta i zachwyca smakiem. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń

Dodano: 
Keks
Keks Źródło:Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Keks to jeden z moich ulubionych wypieków. Połączenie bakalii z delikatnym ciastem ucieranym sprawia, że keks jest nie tylko obłędnie pyszny, ale także wartościowy pod względem odżywczym. Sprawdź, jak zrobić tradycyjny keks.

Keks to proste w przygotowaniu ciasto, które doskonale pasuje do kawy i herbaty. Wypiek ten jest szczególnie popularny w okresie świątecznym, ale ja piekę go przez cały rok. To bowiem idealny deser na podwieczorek i zdrowa przekąska do pracy. Tradycja pieczenia keksu jest głęboko zakorzeniona w naszej kulturze, a przepisy na to ciasto często przechodzą z pokolenia na pokolenie. Tak też jest w mojej rodzinie. Ja korzystam z przepisu od babci Gieni, która dostała go od swojej mamy.

Na moim stole często gości keks z dużą ilością bakalii. Do ciasta dodaję smażoną skórkę pomarańczową, suszone śliwki, morele, figi, daktyle i żurawinę oraz orzechy włoskie. Oczywiście dodatki do ciasta możesz modyfikować wedle uznania, decydując się na ulubione bakalie lub gotową mieszankę keksową.

Rada: składniki keksu powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego jajka i masło wyjmij z lodówki na minimum godzinę przed przystąpieniem do pieczenia keksu.

Przepis: Keks

Keks według tej receptury wyróżnia się bogatym, intensywnym smakiem i wilgotną konsystencją. To zasługa m.in. dużej ilości dodanych bakalii.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
15

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 5 kropli naturalnego aromatu cytrynowego
  • 350 g bakalii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówUlubione suszone owoce oraz orzechy pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki i wymieszaj z 3 łyżkami mąki pszennej. Resztę mąki pszennej przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek i przełóż do osobnych miseczek. Cukier puder wymieszaj z cukrem waniliowym i aromatem cytrynowym. Możesz zastąpić cukier waniliowy ekstraktem waniliowym lub dodać ziarenka z 1/2 laski wanilii.
  2. Ucieranie masłaDo dużej miski przełóż miękkie masło. Stopniowo dodając cukier puder z cukrem waniliowym i zwiększając obroty miksera, ubij masło na jasną, puszystą masę. Ubijanie masła powinno trwać około 10 minut.
  3. Dodanie żółtek i mąkiDo ubitego z cukrem masła dodawaj po 1 żółtku i ubijaj mikserem do momentu, aż masa będzie jasna i puszysta. Ubijanie na najwyższych obrotach miksera powinno trwać około 10 minut. Do masy z masła, cukru i żółtek stopniowo dodawaj mąkę pszenną i miksuj na średnich obrotach. Możesz też użyć silikonowej łopatki i połączyć mąkę z resztą składników bez użycia miksera.
  4. Ubijanie pianyW wysokim, suchym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Możesz użyć miksera lub rózgi kuchennej.
  5. MieszanieWymieszaj ubite z cukrem i żółtkami masło z obtoczonymi w mące bakaliami oraz pianą z białek. Delikatnie połącz składniki za pomocą silikonowej szpatułki lub łyżki, tak aby piana nie opadła.
  6. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy keksówki o długości 30 cm. Wyrównaj wierzch keksu łyżką. Przed wstawieniem keksu do piekarnika „natnij” ciasto na całej długości nożem w kilku miejscach, dzięki czemu równo się upiecze. Czas pieczenia keksu to około 1 godzina. Upieczony keks delikatnie odchodzi od brzegów formy. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika możesz wykonać test suchego patyczka. Upieczony keks wyjmij z piekarnika i pozostaw w foremce do momentu, aż będzie letni. Przestudzone ciasto wyjmij z formy.

Zimny keks udekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem. Jeśli decydujesz się na pierwszą opcję (ja tak robię, bo to połączenie smakuje wyjątkowo), to przed pokrojeniem ciasta poczekaj, aż lukier zastygnie.

Zobacz, jak zrobić najlepszy domowy lukier

Do wyboru masz dwa przepisy na lukier – klasyczny i królewski. Oba mają cytrynową nutę, która świetnie komponuje się z keksem z powyższego przepisu.

Przepis: Klasyczny lukier cytrynowy

Biały lukier o smaku cytrynowym to niewymagająca wprawy, ekspresowa wersja lukru. Idealna do domowych wypieków.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Wymieszanie składnikówCukier puder przesiej przez drobne sitko do miski. Do przesianego cukru pudru wlej przecedzony przez sitko sok z cytryny. Mieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przepis: Lukier królewski o smaku cytrynowym

Lukier królewski znany jest również jako royal icing. Charakteryzuje się tym, że po wyschnięciu staje się twardy i błyszczący, co sprawia, że jest idealny do precyzyjnych dekoracji.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
1120

Składniki

  • 1 białko jaja kurzego
  • 275 g cukru pudru
  • 6 kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCukier puder przesiać przez drobne sito do miski. Białko jaj kurzego oddzielić od żółtka i przełożyć do miski.
  2. UcieranieLukier ucierać mikserem na niskich obrotach lub ubijać ręcznie za pomocą trzepaczki, stopniowo dodając do ubijanego białka cukier puder i sok z cytryny. Można także od razu dodać do surowego białka sok z cytryny i cukier puder, a następnie ucierać do uzyskania gładkiej, białej i lśniącej masy.

Przydatne wskazówki przy robieniu keksu

Aby keks wyszedł idealny, zastosuj się do poniższych rad:

  • Do keksu możesz dodać ulubione suszone owoce i posiekane orzechy oraz migdały. Pamiętaj, aby wcześniej obtoczyć bakalie w mące. Jeżeli tego nie zrobisz, to opadną na dno ciasta.
  • Jeżeli nie lubisz bardzo słodkich wypieków, to możesz zmniejszyć ilość cukru pudru w powyższym przepisie na keks.
  • Jeżeli podczas pieczenia ciasto zbyt szybko rumieni się z wierzchu, to przykryj je papierem do pieczenia. Zrób to jak najszybciej, żeby zbytnio nie wychłodzić piekarnika. Zdejmij papier do pieczenia na około 15 minut przed końcem pieczenia.

Czytaj też:
Przepis na szybki i bardzo dobry mazurek wielkanocny. Robię go zgodnie ze wskazówkami znajomej cukierniczki
Czytaj też:
Odkąd upiekłam to ciasto czekoladowe na oleju, nie kupuję już margaryny