Gdy chcę podać kremowy ryż z dodatkami, robię go w najprostszy sposób. Jak się okazuje, nie ma tu wielkiej filozofii, bo najważniejsze są dobrej jakości składniki. Zapraszam po przepis, z którym lekkie risotto zawsze jest udane.
Jak zrobić risotto z pieczarkami i marchewką?
Używam ryżu o krótkich ziarnach, który zapewnia aksamitną konsystencję dania. Gotuję go z podsmażonymi grzybami i warzywami, dolewając bulion dwukrotnie, zamiast robić to porcjami. Jeżeli nie mam tego domowego, przygotowuję rosół z kostek rozpuszczonych w wodzie. Zawsze wybieram produkt bez oleju palmowego, glutaminianu sodu i podobnych substancji.
Do smaku dodaję wytrawne białe wino, obojętnie jakie. Gdy mi go zabraknie, biorę nieco mniejszą porcję soku z cytryny i zwiększam ilość bulionu. Ryżu nie przyprawiam przesadnie, ale dosmaczam na koniec startym parmezanem. Dzięki temu jeszcze bardziej rozpływa się w ustach.
Gdy mam ochotę podkręcić to risotto, duszę je ze świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki, tymiankiem czy rozmarynem. Czasem używam też mieszanki ziół włoskich lub prowansalskich.
Przepis: Risotto z pieczarkami i marchewką
Kremowy ryż z pysznymi dodatkami i parmezanem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 365 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka krótkoziarnistego ryżu
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój grzyby na małe kawałki, posiekaj cebulę, a marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Wlej bulion do garnka i doprowadź do wrzenia.
- Przygotowanie ryżuRozgrzej na patelni oliwę, wrzuć cebulę i grzyby, smaż 5 minut i dołóż marchewkę. Po kilku minutach dodaj masło i ryż. Smaż 3-4 minuty, dolej wino i szklankę bulionu. Połącz składniki i podgrzewaj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż ziarna wchłoną płyn. Dolej resztę bulionu, dopraw gałką, solą i pieprzem, po czym duś około 15 minut, regularnie mieszając. Przed podaniem wymieszaj z parmezanem.
Co można dodać do risotto?
Ta potrawa ma niezliczoną liczbę wersji, bo można dodawać do niej różne warzywa, sery, mięsa i inne składniki. Polecane są między innymi:
- grzyby leśne i hodowlane,
- zielone warzywa, takie jak szpinak, jarmuż, botwina, cukinia, fasola szparagowa, szparagi, groszek, brokuły,
- kolorowe warzywa świeże, na przykład papryka, pomidory, dynia, bakłażan, kukurydza,
- sery twarde albo świeże, jak ricotta czy mascarpone,
- mięsa świeże, na przykład kurczak i indyk, jak również wędliny, w tym szynka, boczek lub kiełbasa,
- ryby takie jak łosoś czy tuńczyk, a także owoce morza,
- dodatki smakowe, w tym na przykład bazylia, szałwia, szafran, kurkuma, biały pieprz, skórka cytrynowa, czosnek, oliwa truflowa.
Czytaj też:
Risotto z kurczakiem. Przepis na to sycące danie dostałem od znajomego WłochaCzytaj też:
Smażę suchy ryż, duszę w sosie i pakuję do słoików. Mam znakomitą bazę do obiadu