Choć drożdżówek nie powinno się jeść na ciepło, mając gotowe bułeczki, naprawdę trudno jest wytrzymać. Miękkie, wilgotne ciasto i pyszny farsz to połączenie, któremu nikt nie może się oprzeć. Receptura nie jest wcale skomplikowana i wymaga samych popularnych składników.
Jak zrobić bułeczki z nadzieniem ziemniaczanym?
Potrzebne jest ciasto drożdżowe i trochę cierpliwości, bo musi wyrastać dwa razy. Robię je na mleku z masłem i żółtkami. Oddzielnie przyrządzam nadzienie, którego bazą są ziemniaki.
Najlepszym wyborem na farsz są kartofle o żółtym miąższu, takie jak denar. To odmiana typu AB, czyli uniwersalna i dobra też na purée. Gdy gotuję je i łączę z dodatkami mlecznymi, zyskują idealnie aksamitną konsystencję. Masę nakładam na uformowane placuszki i całość piekę na rumiano.
Przepis: Bułeczki z nadzieniem ziemniaczanym
Smakowite wytrawne wypieki wypełnione kremową masą
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 414 w każdej porcji
Składniki
Na nadzienie:
- 120 g obranych żółtych ziemniaków
- sól
- 30 g masła
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 1/4 ubitego jajka
Na ciasto:
- 7 g suchych drożdży (opakowanie)
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki wody
- 290 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 60 g roztopionego masła
- 3 żółtka jaja
Do posmarowania:
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% tłuszczu
- 2 żółtka jaja
- 1 i 1/2 łyżki masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie nadzieniaUgotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a gdy będą miękkie, odsącz je, dobrze odparuj i przeciśnij przez praskę. Dodaj masło i śmietanę oraz sól do smaku. Wymieszaj i lekko ostudź. Połącz z jajkiem, a gdy masa wystygnie, włóż ją do lodówki.
- Robienie ciastaPołącz drożdże z cukrem i mlekiem, pozostaw na 5 minut. Dodaj wodę i połowę mąki, po czym mieszaj przez minutę. Dołóż resztę, a także sól, masło i żółtka. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut, a następnie przykryj folią i odstaw na 60-90 minut, by podwoiło swoją objętość. W połowie czasu odgazuj ciasto, uderzając w nie dłonią.
- Formowanie bułeczekOprósz blat mąką, podziel ciasto na 6 części. Rozpłaszcz rękami każdy kawałek na placuszek o średnicy około 8 centymetrów. Zrób kciukiem wgłębienie na środku i wypełnij kopiastą łyżką farszu. Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia i ostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- PieczenieNastaw piekarnik na 200 stopni i wstaw na dolną półkę naczynie z gorącą wodą. Połącz śmietanę z żółtkami i posmaruj z wierzchu bułeczki. Piecz przez 20 minut, aż się zezłocą. Wyjmij na kratkę do wystygnięcia i posmaruj masłem.
Jak zrobić nadzienie z twarogu do bułeczek?
Masę ziemniaczaną można zastąpić tą twarogową. Na ilość ciasta z mojego przepisu biorę 150 g białego sera, najlepiej półtłustego lub tłustego. Przeciskam go przez praskę do ziemniaków, dodaję 1/3 rozbełtanego jajka, 1/4 łyżeczki soli oraz łyżeczkę kwaśnej śmietany. Dokładnie mieszam i mogę wypełniać nadzieniem wypieki.
Z czym można zrobić bułeczki drożdżowe?
Można przygotować je w wersji wytrawnej, a także deserowej, dodając do porcji mąki na ciasto około 60 g cukru. Oba warianty robi się tak samo. Farsz można skomponować z różnych składników. Warto scalić je chociaż częścią surowego jajka.
Jako nadzienie do otwartych bułeczek sprawdzą się między innymi:
- twaróg ze śmietaną, cukrem i wanilią,
- jabłka duszone z cukrem i cynamonem,
- gęsty budyń waniliowy, śmietanowy albo czekoladowy,
- krem z pieczonej dyni albo batata ze słodkim syropem,
- powidła albo świeże owoce z kruszonką,
- twaróg z konfiturą cebulową albo chutneyem owocowym,
- ziemniaki ze smażoną cebulą, boczkiem i jajkiem,
- pieczarki smażone z cebulą,
- twaróg z jajkiem na twardo, śmietaną i szczypiorkiem,
- podsmażony szpinak z cebulą, serem feta i śmietaną.
Czytaj też:
Gdy zabraknie mi pieczywa, piekę te bułeczki bez wyrastania. Mięciutkie, pachnące i znikają w mgnieniu okaCzytaj też:
Z ciasta drożdżowego piekę pyszne bułeczki z czekoladą. Prosty przepis, który nigdy mnie nie zawiódł