Odkąd upiekłam to ciasto czekoladowe na oleju, nie kupuję już margaryny

Odkąd upiekłam to ciasto czekoladowe na oleju, nie kupuję już margaryny

Dodano: 
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe Źródło: Renata Materlińska
Od jakiegoś czasu ciasta na margarynie zwyczajnie mi nie służą i nie smakują. Dlatego postanowiłam zastąpić ją olejem. I muszę przyznać, że to ciasto czekoladowe na oleju było strzałem w dziesiątkę.

Bardzo lubię ciasta, które wystarczy zmiksować i upiec. Bez zbędnych kremów i przekładania. Jednak jakiś czas temu zauważyłam, że po ciastach ucieranych na margarynie było mi ciężko na żołądku. Gdy zastąpiłam margarynę masłem, zrobiło się smacznie, jednak miałam świadomość, że ciasto zawiera sporą dawkę cholesterolu. Dlatego zaczęłam szukać przepisu na ciasto na oleju. I muszę przyznać, że gdy upiekłam to ciasto czekoladowe, wykreśliłam margaryny z listy zakupów. Jest taniej, zdrowiej i nigdy nie muszę czekać, aż margaryna odpowiednio zmięknie.

Jaki tłuszcz jest najlepszy do ciast?

Na to pytanie nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Trzeba wziąć bowiem pod uwagę recepturę na ciasto. Wiadomo, że ciasta kruchego nie da się zrobić z dodatkiem oleju. Potrzebny jest twardy tłuszcz. I tu do wyboru mamy margarynę w kostce lub masło. Jeszcze do niedawna margaryny były o wiele tańsze od masła, więc można było się przy tym wyborze kierować kosztami. Jednak ostatnio często można kupić w promocji masło w cenie margaryny, więc postawiłabym na masło. Nawet, jeśli zawiera sporo cholesterolu, bo przecież zawarte w twardych margarynach tłuszcze trans też nie są zdrowe. Także jak już jeść, to ze smakiem. Co najwyżej można ograniczyć sobie wielkość porcji.

Ciasta ucierane dają większą możliwość wyboru tłuszczu. W sumie wychodzą na maśle, margarynie i oleju. Jak dla mnie olej w tym zestawie jest bezkonkurencyjny. Jest bowiem najzdrowszy, najtańszy i zawsze gotowy do użycia.

Jak przygotować ciasto czekoladowe na oleju?

Przed przygotowaniem ciasta warto ogrzać jajka do temperatury pokojowej. Wtedy bowiem łatwiej miksują się z cukrem na puszystą masę.

Przepis: Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe na oleju z polewą

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Miksowanie składnikówJajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dalej miksuj stopniowo dolewając mleko, a potem olej. Dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i kakao, zmiksuj tylko do połączenia składników. Ciasto połącz z drobno posiekaną czekoladą.
  2. Pieczenie ciastaCiasto przełóż do formy o wymiarach ok. 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudź, udekoruj wg uznania.

Jak udekorować ciasto czekoladowe?

Ja posmarowałam moje ciasto kremem ganache. Jednak można też posmarować je polewą czekoladową gotową lub domowej roboty. Ciasto dla ożywienia koloru warto posypać np. spłatkowanymi migdałami czy posiekanymi orzechami.

Czytaj też:
Babeczki czekoladowe robię w mniej niż godzinę. To przepis na deser bez użycia miksera
Czytaj też:
Intensywny smak czekolady zamknięty w chrupiącej skorupce. Brownie z tego przepisu wychodzi obłędnie pyszne

Źródło: smaki.pl