Kapelusze pieczarek napełniam farszem i wstawiam do piekarnika. Są idealne na przystawkę i kolację

Kapelusze pieczarek napełniam farszem i wstawiam do piekarnika. Są idealne na przystawkę i kolację

Dodano: 
Faszerowane pieczarki
Faszerowane pieczarki Źródło: Shutterstock / OlgaBombologna
Lubię pieczarki, bo są aromatyczne i na wyciągnięcie ręki. W przeciwieństwie do grzybów leśnych są dostępne przez cały rok i to w dobrej cenie. Stanowią doskonały dodatek do wielu potraw, ale mogą też zagrać rolę pierwszoplanową.

Jak wykorzystujecie w kuchni pieczarki? Ja zazwyczaj robię z nich sos lub zupę. Ostatnio zachwyciłam się jednak faszerowanymi pieczarkami, które przygotowałam z myślą o wczesnej kolacji. Przyznam, że był to dobry pomysł i pyszna odmiana od kanapek i zapiekanek. Na dodatek nie było przy nich dużo pracy.

Jak przygotować pieczarki do faszerowania?

Do faszerowania przeznacza się same kapelusze pieczarek. By zmieściło się w nie sporo nadzienia, najlepiej wybrać większe grzyby. Idealnie nadają się tu pieczarki portobello, ale można też wybrać tradycyjne, tyle że większe. Trzony grzybów należy oderwać i dodać do farszu lub wykorzystać do innych potraw, np. sosu, zupy. Oczyszczone kapelusze pieczarek należy oprószyć solą, pieprzem i ewentualnie skropić olejem lub oliwą z oliwek (jeśli farsz jest dość suchy). Teraz można już napełniać je farszem.

Jak zrobić faszerowane pieczarki z piekarnika?

Kapelusze pieczarek można nadziać różnymi farszami. Ten, który posmakował mojej rodzinie, zrobiłam z wędzonego boczku, pora, szpinaku i startego sera. Boczek pokroiłam w kostkę, zrumieniłam. Dodałam posiekany por, chwilę podsmażyłam. Dorzuciłam szpinak i posiekany czosnek, a gdy zmiękły, do farszu dodałam trochę śmietanki i przyprawy.

Po przestudzeniu farsz wymieszałam ze startym serem, który doskonale zespala wszystkie składniki i dodaje farszowi soczystości. Po zapieczeniu powstała aromatyczna przekąska o niepowtarzalnym smaku.

Przepis: Pieczarki z pożywnym farszem

Faszerowane pieczarki z piekarnika

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 8 dużych kapeluszy pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g boczku wędzonego
  • jasna część średniego pora
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 30 g świeżego szpinaku
  • 1-2 łyżki śmietanki
  • 80 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pieczarekPieczarki oczyść, oderwij trzony. Kapelusze oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą, ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym blaszkami do góry. Trzony drobno posiekaj.
  2. Przygotowanie farszuBoczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, aż zrobi się chrupiący. Dodaj posiekany por, smaż 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodaj posiekany czosnek, trzony pieczarek oraz szpinak. Smaż całość 2-3 minuty, wymieszaj ze śmietanką. Farsz dopraw solą i pieprzem. Przestudź, połącz z połową startego sera.
  3. PieczenieKapelusze pieczarek napełnij przygotowanym farszem, wierzch posyp pozostały serem. Pieczarki piecz ok. 20–25 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, a pieczarki będą miękkie.

Wskazówka: Zamiast boczku do farszu możecie użyć suszonego pomidora i orzechów włoskich.

Jak podać faszerowane pieczarki?

Faszerowane pieczarki najlepiej podać na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika. Doskonale nadają się na przystawkę, a także na kolację. Świetnie będą smakować podane w towarzystwie np. sałatki z rukoli i pomidorków koktajlowych. Dobrym dodatkiem będzie też świeża bagietka.

Czytaj też:
Duszone pieczarki jak z PRL robię tylko tak. Wracam do tego smaku za każdym razem
Czytaj też:
Z indyka i pieczarek zrobiłam prosty i pyszny obiad. Wszyscy prosili mnie o dokładkę