Jak wykorzystujecie w kuchni pieczarki? Ja zazwyczaj robię z nich sos lub zupę. Ostatnio zachwyciłam się jednak faszerowanymi pieczarkami, które przygotowałam z myślą o wczesnej kolacji. Przyznam, że był to dobry pomysł i pyszna odmiana od kanapek i zapiekanek. Na dodatek nie było przy nich dużo pracy.
Jak przygotować pieczarki do faszerowania?
Do faszerowania przeznacza się same kapelusze pieczarek. By zmieściło się w nie sporo nadzienia, najlepiej wybrać większe grzyby. Idealnie nadają się tu pieczarki portobello, ale można też wybrać tradycyjne, tyle że większe. Trzony grzybów należy oderwać i dodać do farszu lub wykorzystać do innych potraw, np. sosu, zupy. Oczyszczone kapelusze pieczarek należy oprószyć solą, pieprzem i ewentualnie skropić olejem lub oliwą z oliwek (jeśli farsz jest dość suchy). Teraz można już napełniać je farszem.
Jak zrobić faszerowane pieczarki z piekarnika?
Kapelusze pieczarek można nadziać różnymi farszami. Ten, który posmakował mojej rodzinie, zrobiłam z wędzonego boczku, pora, szpinaku i startego sera. Boczek pokroiłam w kostkę, zrumieniłam. Dodałam posiekany por, chwilę podsmażyłam. Dorzuciłam szpinak i posiekany czosnek, a gdy zmiękły, do farszu dodałam trochę śmietanki i przyprawy.
Po przestudzeniu farsz wymieszałam ze startym serem, który doskonale zespala wszystkie składniki i dodaje farszowi soczystości. Po zapieczeniu powstała aromatyczna przekąska o niepowtarzalnym smaku.
Przepis: Pieczarki z pożywnym farszem
Faszerowane pieczarki z piekarnika
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 8 dużych kapeluszy pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g boczku wędzonego
- jasna część średniego pora
- 2 ząbki czosnku
- ok. 30 g świeżego szpinaku
- 1-2 łyżki śmietanki
- 80 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pieczarekPieczarki oczyść, oderwij trzony. Kapelusze oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą, ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym blaszkami do góry. Trzony drobno posiekaj.
- Przygotowanie farszuBoczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, aż zrobi się chrupiący. Dodaj posiekany por, smaż 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodaj posiekany czosnek, trzony pieczarek oraz szpinak. Smaż całość 2-3 minuty, wymieszaj ze śmietanką. Farsz dopraw solą i pieprzem. Przestudź, połącz z połową startego sera.
- PieczenieKapelusze pieczarek napełnij przygotowanym farszem, wierzch posyp pozostały serem. Pieczarki piecz ok. 20–25 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, a pieczarki będą miękkie.
Wskazówka: Zamiast boczku do farszu możecie użyć suszonego pomidora i orzechów włoskich.
Jak podać faszerowane pieczarki?
Faszerowane pieczarki najlepiej podać na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika. Doskonale nadają się na przystawkę, a także na kolację. Świetnie będą smakować podane w towarzystwie np. sałatki z rukoli i pomidorków koktajlowych. Dobrym dodatkiem będzie też świeża bagietka.
Czytaj też:
Duszone pieczarki jak z PRL robię tylko tak. Wracam do tego smaku za każdym razemCzytaj też:
Z indyka i pieczarek zrobiłam prosty i pyszny obiad. Wszyscy prosili mnie o dokładkę