Najlepsze sałatki na grilla. Sprawdzone przez nas przepisy

Najlepsze sałatki na grilla. Sprawdzone przez nas przepisy

Dodano: 
Sałata z dodatkami
Sałata z dodatkami Źródło: Shutterstock / Sea Wave
Specjalnie dla was wybraliśmy siedem naszym zdaniem najlepszych sałatek, które idealnie pasują na imprezy przy grillu. Na liście sałatka ziemniaczana, sałata z sezonowymi dodatkami i sałatka z buraków.

Brakuje ci pomysłów na sałatki na grilla? Skorzystaj z naszej ściągi. Wybraliśmy sałatki, których sami próbowaliśmy – to sprawdzone przepisy, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.

7 najlepszych sałatek na grilla

Każda z tych sałatek jest naszym zdaniem rewelacyjna, ale szczególnie polecamy pierwsze dwie i sałatkę numer siedem.

Sałatka z arbuzem

Pokrój ser feta i kawałek arbuza, dorzuć kilka składników i pyszny, niepowtarzalny dodatek gotowy. Sałatka idealnie pasuje na gorące dni. Przepis na sałatkę z arbuzem.


Sałatka z botwinki

Ta sycąca sałatka może być daniem sama w sobie, ale my dziś proponujemy ją jako dodatek do mięs z grilla. Doskonale sprawdzi się do mięs w ostrych marynatach. Przepis na sałatkę z botwinki.

Sałatka ziemniaczana

Ziemniaki i sałatka w jednym? Zróbcie sałatkę ziemniaczaną według tego przepisu, a gwarantujemy: zniknie szybciej niż mięso. Przepis na sałatkę ziemniaczaną.

Sałata z dodatkami

To zdecydowany klasyk i sałatka, która pasuje do wszystkich tradycyjnych dań z grilla. Przygotowana z sezonowych składników, świeża i chrupiąca. Przepis na sałatę do obiadu.

Sałatka z buraków

Jest korowa i nietypowa. Połączenie buraków, fety i borówek sprawia, że smakuje wyjątkowo. Robi się ją błyskawicznie, bo można tu wykorzystać gotowe, ugotowane buraki. Przepis na sałatkę z buraków.

Sałatka z kuskusem

Jest lekka i sycąca. Doskonale będzie pasowała do grilowanego kurczaka i drobiowych szaszłyków. Sprawdzi się też jako dodatek do ryb z grilla. Przepis na sałatkę z kuskusem.

Wiosenna mizeria

Mizeria to zawsze dobry pomysł. A z tymi dodatkami to dosłownie mistrzostwo świata, Najlepiej od razu zrobić podwójną porcję. Przepis na wiosenną mizerię.

Jak zrobić dobrą sałatkę na grilla?

Dobre sałatki na grilla na piknikach znikają często szybciej, niż mięso. Tak naprawdę w sałatkach warto wykorzystywać sezonowe składniki, takie jak botwinkę, rzodkiewki, ogórki czy sałaty. Zawsze przy sałatkach ważny jest sos. To on nadaje sałatce charakteru i smaku. Dobrym pomysłem jest zrobienie sałatki ziemniaczanej, wówczas masz sycący dodatek do mięs. Nieco lżejszą wersją będzie sałatka z kuskusem. Sałatki są też dobrym dodatkiem do wegetariańskich dań z grilla: podawanych na gorąco steków z kalafiora, grillowanego, marynowanego tofu czy sera halloumi, albo warzywnych szaszłyków z pieczarkami. Sałatki też doskonale pasują do ryb czy owoców morza z rusztu. Jeśli robisz grilla na własnej działce, sałatki warto udekorować tym, co rośnie w ogrodzie: na przykład jadalnymi kwiatami (bratki, stokrotki, kwiaty jabłoni) czy listkami jadalnych chwastów, na przykład podagrycznika lub gwiazdnicy.

Jeśli nie robisz grilla we własnym ogrodzie i musisz przewieźć sałatkę na miejsce pikniku, rozważ, czy nie wymieszać składników już na miejscu. To dobre rozwiązanie w przypadku sałatek z sosami typu winegret, czyli na bazie oliwy i octu lub soku z cytryny. Sos zapakuj wówczas w słoiczek pokrojone składniki w pojemnik i wymieszaj wszystko przed podaniem.

Jeśli masz taką możliwość, sałatki tak samo jak mięso, dobrze jest przewozić w torbach termicznych lub turystycznych lodówkach, dzięki temu na długo zachowają świeżość.

Czytaj też:
Dostałeś bratki na talerzu? Odpowiadamy, czy wszystkie można jeść
Czytaj też:
Zamiast łykać witaminy, dodaj do potraw ten pospolity chwast. Jak wykorzystać gwiazdnicę?