Dostałeś bratki na talerzu? Odpowiadamy, czy wszystkie można jeść

Dostałeś bratki na talerzu? Odpowiadamy, czy wszystkie można jeść

Dodano: 
Bratki
Bratki Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Bratki to jedne z najpopularniejszych kwiatów w Polsce. Są jednak nie tylko ozdobą rabat i balkonów. To także kwiaty jadalne idealne do dekoracji dań. Są jednak przypadki, kiedy lepiej bratków nie zjadać.

Być może bratki nie zachwycają smakiem – są raczej delikatne, czasem nieco cierpkie. Jednak ich wygląd sprawia, że potrawy wyglądają spektakularnie. Wystarczy garść bratków, a każda sałatka zyska wręcz restauracyjny wygląd.

Czy wszystkie bratki można jeść?

Wszystkie bratki są jadalne. Trzeba jednak mieć świadomość, że kwiaty kupione w kwiaciarniach czy sklepach ogrodniczych, niekoniecznie powinny wylądować na talerzu. Powód? Przy ich produkcji mogą być stosowane środki ochrony roślin i nawozy – a ponieważ bratki nie są hodowane jako produkt spożywczy, nie będziesz miał wiedzy, czym i jak często były traktowane.

Śmiało możesz za to sięgać po kwiaty wyhodowane we własnym ogrodzie lub na parapecie. Jeśli planujesz wykorzystywać bratki do celów spożywczych, do takich kwiatów najlepiej stosować nawozy przeznaczone do warzyw i owoców, albo wykorzystać naturalne sposoby wzmacniania roślin (np. skórki bananów czy skorupki jaj).

Jadalne są również dzikie bratki, które są dość powszechne w Polsce. Są malutkie, ale nie brakuje im uroku i również pięknie będą wyglądały na talerzu. Dzikie bratki należy zbierać w miejscach oddalonych od źródeł zanieczyszczeń (ruchliwych dróg, centrów miast itp.).

Jak jeść bratki?

Bratki są przede wszystkim doskonałą dekoracją potraw. Dodawaj je do sałatek, omletów, dekoruj nimi desery – przepięknie wyglądają na tortach, ale trzeba je położyć na cieście przed podaniem, aby zachowały świeżość i ładny wygląd. Świetnie wyglądają jako dekoracja deserów lodowych i wszelkich deserów w pucharkach. Bratki możesz kłaść na kanapki i grzanki. Dekoruj też nimi dania mięsne – położony na talerzu kolorowy bratek doda daniom lekkości i sprawi, że będzie wyglądać niczym z najlepszej restauracji.

Czytaj też:
Błyskawiczna zupa z pokrzyw. Co roku czekam na wiosnę, żeby zrobić ten krem
Czytaj też:
Zamiast łykać witaminy, dodaj do potraw ten pospolity chwast. Jak wykorzystać gwiazdnicę?

Źródło: smaki.pl