Ta sałatka znika szybciej niż mięso. To idealny dodatek do dań z grilla i nie tylko

Ta sałatka znika szybciej niż mięso. To idealny dodatek do dań z grilla i nie tylko

Dodano: 
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana Źródło:Shutterstock / AS Foodstudio
Sałatka na grilla? Najlepiej ziemniaczana! Idealnie pasuje jako dodatek do wszystkich grillowanych mięs. A jeśli zabierasz na piknik tę sałatkę, to gwarantujemy, nie potrzeba już nic więcej.

Ta sałatka ziemniaczana to – można powiedzieć połączenie ziemniaków i surówki. Dlatego tak doskonale sprawdza się na piknikach z grillem. Podajesz ją z grillowaną karkówką, kiełbasą z grilla albo grillowanym kurczakiem i masz najlepszy obiad. Oczywiście sałatka ta równie dobrze smakuje z wszelkiego rodzaju pieczonymi mięsami.

Jak zrobić sałatkę na grilla?

Nasz przepis to proste połączenie gotowanych ziemniaków i kilku dodatków, które sprawią, że sałatka nabierze lekkości, ale też jednocześnie zyska wyrazisty smak. To sprawa cebuli, ogórków konserwowych i dużej ilości świeżego koperku.

Przepis: Sałatka ziemniaczana

Sałatka z ziemniaków idealna na grilla.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 10 ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża czerwona cebula
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 pęczek koperku

na sos:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składnikiZiemniaki pokrój na kawałki, cebulę w piórka, ogórki w kostkę, koperek posiekaj. Składniki na sos wymieszaj razem.
  2. Zrób sałatkęW misce wymieszaj wszystkie składniki na sałatkę. Dodaj sos i dobrze wymieszaj.

W przepisie możesz zastąpić ogórki konserwowe ogórkami kiszonymi. Możesz też dodać inne pikle albo kiszone warzywa (np. kukurydzę konserwową, grzybki marynowane, kiszone rzodkiewki albo pieczarki w occie).

Jak zrobić dobrą sałatkę ziemniaczaną?

Przy sałatce ziemniaczanej zawsze bardzo ważny jest wybór odpowiednich ziemniaków. Powinny to być ziemniaki określane jako sałatkowe, a więc ziemniaki typu A lub ewentualnie ziemniaki mieszanego typu AB. Zupełnie nie nadają się do sałatek ziemniaki typu C, czyli ziemniaki mączyste – te po ugotowaniu rozsypią się i zamiast przyjemnych, zwartych kawałków w sałatce, uzyskasz ziemniaczaną papkę.

Do sałatki najlepiej wykorzystać ziemniaki gotowane, ale mogą to być także ziemniaki pieczone. Do sałatki ziemniaczanej na grilla można dołożyć ulubione dodatki, oprócz tych wymienionych w naszym przepisie może to być:

  • rzodkiewka,
  • świeży ogórek (dobrze jest wówczas wydrążyć nasiona, aby sałatka nie podchodziła wodą),
  • szczypiorek,
  • seler naciowy,
  • groszek z puszki,
  • pomidorki koktajlowe,
  • posiekana sałata rzymska lub kapusta pekińska,
  • kolorowa papryka.

Jeśli dzień jest bardzo upalny, ważne jest, aby sałatka z dodatkiem jogurtu i majonezu nie leżała długo na słońcu. Jeśli nie masz pewności, że tak będzie, zrób sałatkę z dodatkiem prostego dressingu z dobrej oliwy – wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Możesz do takiego sosu dodać także musztardę i miód.

Czytaj też:
Nie tylko karkówka i kaszanka. Oniemiejesz, gdy zjesz te produkty prosto z grilla
Czytaj też:
Mizeria może się znudzić, a ja mam genialny i prosty przepis na pikantną sałatkę z ogórków. Dostałem go od znajomej

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl