Rwę liście na kawałki, dorzucam 4 składniki i sos. Dostaję pyszny dodatek do obiadu

Rwę liście na kawałki, dorzucam 4 składniki i sos. Dostaję pyszny dodatek do obiadu

Dodano: 
Sałata z dodatkami
Sałata z dodatkami Źródło: Shutterstock / Sea Wave
Co podać do obiadu, by był smaczniejszy i pełen witamin? Oczywiście surówkę, najlepiej taką przygotowaną z sezonowych warzyw. Ja wiosną robię ją z sałaty i kilku dodatków. Moja rodzina za nią przepada.

Surówka czy też sałatka ze świeżych warzyw jest doskonałym dopełnieniem obiadu. Dostarcza nam bowiem witamin, soli mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy. Naprawdę nie należy z niej rezygnować, zwłaszcza, że przygotowanie tego dodatku do obiadu jest zwykle szybkie i proste. Dziś proponuję wam zieloną sałatę z dodatkami. Wygląda wiosennie i smakuje wspaniale.

Jakie cenne składniki zawiera sałata?

Sałata, jako warzywo zielone, stanowi doskonałe źródło beta-karotenu, który jest przekształcany w organizmie w witaminę A. Beta-karoten to silny przeciwutleniacz, zaś witamina A wpływa na proces widzenia i wzrostu. Poza tym w sałacie znajdują się też witamina C i K, a także dużo kwasu foliowego. Witamina C wspomaga układ odpornościowy, witamina K jest istotna dla prawidłowej krzepliwości krwi, a kwas foliowy zapewnia prawidłowy rozwój komórek.

W sałacie znajdziemy też potas, magnez i wapń, a więc składniki dbające o zdrowe mięśnie i kości. Koniecznie trzeba też wspomnieć o błonniku pokarmowym, który reguluję pracę jelit i obniża poziom cholesterolu we krwi. Jak widać to niskokaloryczne warzywo kryje w sobie wiele zdrowia, warto więc sięgać po nie jak najczęściej.

Jak zrobić sałatę z dodatkami?

Wiosną najczęściej sięgam po sałatę masłową, która jest krucha i delikatna. Jednak tę sałatkę można też zrobić z sałaty lodowej, rzymskiej czy z mieszanki sałat.

Przepis: Sałata do obiadu

Zielona sałata z dodatkiem ogórka i rzodkiewek

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
50 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduża główka sałaty masłowej
  • kawałek ogórka sałatkowego
  • kilka rzodkiewek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywSałatę podziel na pojedyncze liście, dokładnie je wypłucz, osusz, porwij na kawałki. Ogórek umyj, przekrój na pół, pokrój w półplasterki. W półplasterki pokrój też rzodkiewkę.
  2. Mieszanie składników sałatkiDo sałaty dodaj ogórek, rzodkiewkę i posiekany koperek. Całość posyp siemieniem lnianym, oprósz solą, pieprzem i cukrem, wymieszaj z jogurtem.

Wskazówka: Zamiast nasion siemienia lnianego do sałatki możesz dodać pestki słonecznika lub w ogóle zrezygnować z tego dodatku. Jogurt naturalny w sałatce możesz zaś zastąpić kwaśną śmietaną.

Inne wersje sałaty z dodatkami

Do sałaty z ogórkiem i rzodkiewką wsypuję koperek, szczypiorek lub czosnek niedźwiedzi. Ta zielenina dodaje sałatce doskonałego smaku. Można też zamiast rzodkiewki dorzucić do sałaty pokrojony pomidor, a także pestki słonecznika. W tej wersji do sałatki lepiej będzie pasował sos z oliwy z oliwek i octu, czyli winegret. Smaczną wersją sałaty będzie też ta z dodatkiem ogórka małosolnego czy kiszonego, a także z posiekaną cebulką dymką. Tu również jako sos lepiej sprawdzi się ten na bazie oliwy.

Czytaj też:
Ta wiosenna sałatka ze świeżych warzyw od razu znika ze stołu. Robię ją w 15 minut
Czytaj też:
Ta surówka schodzi u mnie w dużych ilościach, a szykuję ją w 5 minut. To ostatni moment, by ją zrobić

Źródło: smaki.pl