Surówka czy też sałatka ze świeżych warzyw jest doskonałym dopełnieniem obiadu. Dostarcza nam bowiem witamin, soli mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy. Naprawdę nie należy z niej rezygnować, zwłaszcza, że przygotowanie tego dodatku do obiadu jest zwykle szybkie i proste. Dziś proponuję wam zieloną sałatę z dodatkami. Wygląda wiosennie i smakuje wspaniale.
Jakie cenne składniki zawiera sałata?
Sałata, jako warzywo zielone, stanowi doskonałe źródło beta-karotenu, który jest przekształcany w organizmie w witaminę A. Beta-karoten to silny przeciwutleniacz, zaś witamina A wpływa na proces widzenia i wzrostu. Poza tym w sałacie znajdują się też witamina C i K, a także dużo kwasu foliowego. Witamina C wspomaga układ odpornościowy, witamina K jest istotna dla prawidłowej krzepliwości krwi, a kwas foliowy zapewnia prawidłowy rozwój komórek.
W sałacie znajdziemy też potas, magnez i wapń, a więc składniki dbające o zdrowe mięśnie i kości. Koniecznie trzeba też wspomnieć o błonniku pokarmowym, który reguluję pracę jelit i obniża poziom cholesterolu we krwi. Jak widać to niskokaloryczne warzywo kryje w sobie wiele zdrowia, warto więc sięgać po nie jak najczęściej.
Jak zrobić sałatę z dodatkami?
Wiosną najczęściej sięgam po sałatę masłową, która jest krucha i delikatna. Jednak tę sałatkę można też zrobić z sałaty lodowej, rzymskiej czy z mieszanki sałat.
Przepis: Sałata do obiadu
Zielona sałata z dodatkiem ogórka i rzodkiewek
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 50 w każdej porcji
Składniki
- 1 nieduża główka sałaty masłowej
- kawałek ogórka sałatkowego
- kilka rzodkiewek
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywSałatę podziel na pojedyncze liście, dokładnie je wypłucz, osusz, porwij na kawałki. Ogórek umyj, przekrój na pół, pokrój w półplasterki. W półplasterki pokrój też rzodkiewkę.
- Mieszanie składników sałatkiDo sałaty dodaj ogórek, rzodkiewkę i posiekany koperek. Całość posyp siemieniem lnianym, oprósz solą, pieprzem i cukrem, wymieszaj z jogurtem.
Wskazówka: Zamiast nasion siemienia lnianego do sałatki możesz dodać pestki słonecznika lub w ogóle zrezygnować z tego dodatku. Jogurt naturalny w sałatce możesz zaś zastąpić kwaśną śmietaną.
Inne wersje sałaty z dodatkami
Do sałaty z ogórkiem i rzodkiewką wsypuję koperek, szczypiorek lub czosnek niedźwiedzi. Ta zielenina dodaje sałatce doskonałego smaku. Można też zamiast rzodkiewki dorzucić do sałaty pokrojony pomidor, a także pestki słonecznika. W tej wersji do sałatki lepiej będzie pasował sos z oliwy z oliwek i octu, czyli winegret. Smaczną wersją sałaty będzie też ta z dodatkiem ogórka małosolnego czy kiszonego, a także z posiekaną cebulką dymką. Tu również jako sos lepiej sprawdzi się ten na bazie oliwy.
Czytaj też:
Ta wiosenna sałatka ze świeżych warzyw od razu znika ze stołu. Robię ją w 15 minutCzytaj też:
Ta surówka schodzi u mnie w dużych ilościach, a szykuję ją w 5 minut. To ostatni moment, by ją zrobić