Do gotowanych buraków dorzucam kilka składników. Każdy prosi o dokładkę
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Do gotowanych buraków dorzucam kilka składników. Każdy prosi o dokładkę

Dodano: 
Sałatka z buraków
Sałatka z buraków Źródło:Katarzyna Świerczyńska
Ta sałatka z buraków zaskakuje kolorami i jest tak dobra, że zawsze szykuję podwójną porcję składników. Robi się ją dosłownie w 10 minut.

Zawsze mam w lodówce paczkę gotowanych buraków. Są niezwykle uniwersalnym produktem i można z nich wyczarować szybkie i efektowne dania. Ta sałatka z buraków powstała, kiedy mój partner, który jest kibicem Pogoni Szczecin, poprosił, abym zrobiła coś... granatowo-bordowego (to barwy klubu ze Szczecina, ale idąc tym tropem, sałatką można też zaskoczyć fanów FC Barcelony). Oczywiście sałatką mogą się zajadać nie tylko kibice.

Szybka sałatka z buraków z borówkami

Połączenie bordowych buraków z granatowymi borówkami okazało się rewelacyjne. Do sałatki dorzuciłam jeszcze garść pestek granatu i wkroiłam pęczek botwinki (tak naprawdę same gałązki, ale możesz wkroić razem z listkami). Do tego wszystkiego dodałam dobrej jakości fetę, ale może to być także ser kozi. Wszystko na koniec polałam najprostszym dressingiem z oleju rzepakowego (możesz zastąpić oliwą z oliwek lub bardziej wyrazistym olejem lnianym).

Zawsze szykuję podwójną porcję sałatki, jednak sosem polewam dopiero przed podaniem. Dlatego jeśli przewidujesz dokładki lub chcesz zrobić więcej sałatki, wyłóż na talerz tylko część składników.

Przepis: Sałatka z buraków

Lekka sałatka z buraków i owoców.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
333 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g gotowanych buraków
  • 1 pęczek botwinki
  • 200 g sera feta
  • garść borówek
  • garść pestek granatu

na sos:

  • 50 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówBuraki pokrój w plasterki, gałązki botwinki posiekaj drobno. Ser pokrusz na kawałki.
  2. Robienie sosu i serwowanie sałatkiWymieszaj składniki na sos. Na talerzu ułóż buraki, posyp fetą, botwinką, pestkami granatu i borówkami. Polej wszystko sosem i podawaj od razu.

U mnie w domu najczęściej jemy taką sałatkę w towarzystwie grzanek. Idealnie nadają się do tego lekko czerstwe już bułki. Kroję je w kostkę i przesmażam na rumiano na patelni razem z oliwą z oliwek. Można takie grzanki zrobić także na maśle. Do sałatki można też podać smażony chleb natarty ząbkiem czosnku. Do sałatki z buraków dobrze pasuje lekkie mięso z grilla, np. grillowana pierś z kurczaka.

Ta sałatka świetnie sprawdza się na przyjęciach, piknikach (zapakuj osobno składniki i sos), spotkaniach przy grillu, ale też po prostu jako szybka, domowa kolacja. Porcję sałatki można także zabrać jako zdrową przekąskę do pracy.

Czytaj też:
Ta sałatka znika szybciej niż mięso. To idealny dodatek do dań z grilla i nie tylko
Czytaj też:
Miksuję gotowane buraki i kilka dodatków. Rewelacyjny sos do makaronu w 5 minut