Buraczki i botwinkę najczęściej w sałatkach podaje się z kozim serem lub fetą oraz orzechami włoski. To pyszne połączenie, ale ja często robię zupełnie inną sałatkę z botwinki, która za sprawą soczystego mango, nabiera nieco egzotycznego sznytu. Jednocześnie to sałatka, która wygląda obłędnie na talerzu: żółto-pomarańczowe mango, purpurowa botwinka i zielone awokado sprawiają, że aż chce się jeść.
Jak zrobić sałatkę z botwinki?
Do sałatki wybieram botwinkę młodą, nieprzerośnięta, która ma na końcu dopiero zalążki buraczków. Szoruję je delikatnie i też wkrajam do sałatki razem z łodyżkami i liśćmi. Zawsze na początku zostawiam kilka małych, ładnych listków – przydają się do dekoracji.
Przepis: Sałatka z botwinki
Kolorowa sałatka idealna na przyjęcia i spotkania przy grillu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 183 w każdej porcji
Składniki
- 1 pęczek botwinki
- 1 awokado
- 1 mango
- 4 łyżki płatków migdałów
na sos:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykuj składnikiBotwinkę posiekaj, awokado pokrój w plasterki, mango w kostkę. Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Z oliwy, soku z cytryny, miodu i przypraw zrób sos (wymieszaj dobrze wszystkie składniki).
- Zrób sałatkęNa półmisek wyłóż botwinkę, na nią awokado i mango. Polej wszystko sosem i posyp prażonymi migdałami. Udekoruj małymi listkami botwinki.
Jeśli sałatkę robię na piknik czy grilla, wówczas stosuję jeden z dwóch patentów. Albo pakuję wszystko osobno (składniki na sałatkę, sos) i rozkładam na półmisku już na miejscu, albo układam w pudełku lub zamykanej misce botwinkę, awokado, mango i migdały, a w osobnym słoiczku biorę sos, którym dobrze potrząsam przed polaniem sałatki.
Taka sałatka jest świetnym daniem samym w sobie – bardzo lubię ją jeść na kolację. Dzięki dodatkowi awokado jest pożywna, sycąca, a zarazem bardzo lekka. Sałatka z botwinki bardzo dobrze pasuje do lekkich mięs z grilla. Jest idealna do grillowanych piersi z kurczaka czy drobiowych szaszłyków. Ale śmiało można ją podać także do steków.
Kiedy kończy się sezon na botwinkę, podobną sałatkę robię z gotowanych buraczków. Zwykle kupuję wówczas gotowane buraczki (to najszybsza opcja), kroję w talarki lub kostkę i robię wszystko dokładnie tak samo, jak w przepisie. Często wtedy dokładam do sałatki jeszcze coś zielonego, co zastąpi wiosenne liście botwinki – zwykle jest to szpinak, czasem też rukola.
Czytaj też:
Ta sałatka znika szybciej niż mięso. To idealny dodatek do dań z grilla i nie tylkoCzytaj też:
Idę do lasu i zbieram te listki podobne do koniczyny. Zajadam się, zamiast łykać witaminę C