Majówka to czas, kiedy większość z nas rozpoczyna sezon na grillowanie. W tym roku zapowiada się kilka dni z piękną pogodą, więc zapach grillowanych potraw będzie dobiegał niemal z każdej strony. Na grill wrzucamy zwykle mięsa, kiełbaski i kaszankę. Rzadziej ryby, warzywa i owoce. Jednak w czasie uczty przy grillu ważne są nie tylko dania główne, ale też dodatki. Oprócz pieczywa i sosów przydadzą się także pyszne sałatki. To one wprowadzą orzeźwienie, dodadzą lekkości potrawom i zadbają o witaminy w naszej diecie.
Jakie sałatki pasują do dań z grilla?
Sałatki do potraw z grilla powinny dodać im smaku i soczystości. Najlepiej sprawdzą się więc tu lekkie, orzeźwiające sałatki. Powinny bazować na świeżych warzywach i owocach, mogą być wzbogacone np. serami, ziołami, pestkami, orzechami. Ponieważ na grill wrzucamy zwykle mięsne kąski, lepiej już nie dodawać ich do sałatki. Podobnie zresztą jak wypełniaczy typu ryż czy makaron. Do przygotowania sałatek na grill wykorzystajmy warzywa, np.: pomidory, ogórki świeże i małosolne, sałaty, cebulę, czosnek, paprykę, por, rzodkiewki. Z owoców dobrze sprawdzą się tu: ananas, truskawki, arbuz, melon, cytrusy. Smacznym dodatkiem będą też sery np.: ser feta, mozzarella czy pleśniowy.
Jak zrobić sałatkę do grilla z 2 składników?
Najsmaczniejszy arbuz na sałatkę, jak i do bezpośredniego jedzenia, powinien być słodki i soczysty. Poznasz go po głębokim dźwięku wydawanym w czasie opukiwania przy szypułce, a także po ciemno-różowym miąższu. Najlepszy ser na tę sałatkę to feta, o wybranej przez ciebie zawartości tłuszczu. Może to też być ser typu feta.
Przepis: Sałatka do grilla
Sałatka z sera feta i arbuza z dodatkiem pestek dyni i świeżej mięty
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 średniej wielkości arbuza
- 200 g sera feta
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 gałązki świeżej mięty
- pieprz
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówSer feta pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej, by dał się ładnie kroić. Arbuz pokrój w plastry, oczyść z pestek, pokrój go w kostkę. Listki mięty opłucz, osusz, posiekaj. Pestki dyni podpraż na suchej patelni.
- Wykańczanie sałatkiArbuz i ser umieść w salaterce. Dodaj miętę i pestki dyni, wymieszaj. Sałatkę oprósz pieprzem, skrop olejem, wymieszaj.
Wskazówka: Sałatkę możesz też doprawić octem balsamiczny lub sokiem z cytryny oraz miodem.
Do czego pasuje sałatka z arbuza i fety?
Sałatka z arbuza i sera feta jest soczysta, słodka i słona zarazem. Najlepiej sprawdzi się ona jako dodatek do pieczonych mięs, np. do karkówki, polędwiczki, wołowego steka, skrzydełek czy fileta z piersi kurczaka. Będzie też pasować do szaszłyków, boczku oraz pieczonych serów, np. halloumi, mozzarelli.
Czytaj też:
Grillowanie szparagów w boczku to najlepszy sposób na to warzywo. Smakują obłędnieCzytaj też:
Najlepsze marynaty do karkówki na grilla: przepisy na pikantny, łagodny i ziołowy smak