Smaki.pl
Newsy Przepisy Porady Kuchnia gwiazd Produkty Smaki świata
SzukajMenu px

Porady

  • ProduktyBezmięsne

    Prosta czynność sprawia, że naleśniki wychodzą idealne. Wiele osób zapomina o tym patencie

    Ciasto naleśnikowe jest proste do zrobienia, jednak nie zawsze naleśniki wychodzą takie, jakie byśmy chcieli – elastyczne i lekko puszyste. Aby osiągnąć taki efekt, wystarczy zrobić jedną rzecz.
    7 lut 2024 7:41
    Miniatura: Prosta czynność sprawia, że naleśniki...
  • Szybki przepisTanie gotowanieProduktyNapoje
    Autor: Katarzyna ŚwierczyńskaKatarzyna Świerczyńska

    Leśna herbatka na chłodne dni. Potrzebne są tylko igły sosny

    Herbatka z igieł sosny wzmocni odporność i zadziała kojąco na nerwy. A do tego jest naprawdę smaczna. Pachnie lasem i można ją pić przez cały rok.
    7 lut 2024 6:23
    Miniatura: Leśna herbatka na chłodne dni. Potrzebne...
  • Produkty

    Co zrobić, żeby awokado nie ściemniało? To nie tylko zakwaszanie cytryną

    Awokado to jeden z najbardziej wszechstronnych owoców. Może być dodatkiem zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań. Minus awokado? Szybko ciemnieje i wówczas wygląda niezbyt apetycznie. Ale są na to sposoby.
    6 lut 202423:11
    Miniatura: Co zrobić, żeby awokado nie ściemniało? To...
  • ProduktySmaki świata
    Autor: Jakub WójcikJakub Wójcik

    Jak obrać mango? W ten sposób obierzesz je bez zbędnego stresu

    Mango to soczysty owoc egzotyczny, który pod względem budowy przypomina nieco awokado. Zobacz, jak obrać mango i do czego je wykorzystać w kuchni.
    6 lut 202414:12
    Miniatura: Jak obrać mango? W ten sposób obierzesz je...
  • DeserySłodkieTłusty czwartek

    Oszukane faworki na Tłusty Czwartek. Taki chrust zrobisz w 15 minut

    Te faworki robisz bez zagniatania i „zbijania” ciasta. Wystarczy jeden tani produkt, który jest dostępny w każdym markecie.
    5 lut 2024 7:20
    Miniatura: Oszukane faworki na Tłusty Czwartek. Taki...
  • DeserySłodkie

    Jak zrobić klasyczny ganache? Krem z czekolady i śmietanki zachwyca smakiem

    Ganache (ganasz) to krem, bez którego cukiernicy nie wyobrażają sobie pracy. To proste połączenie czekolady i śmietanki. Podpowiadamy, jak zrobić idealny ganache z gorzkiej czekolady.
    5 lut 2024 6:47
    Miniatura: Jak zrobić klasyczny ganache? Krem z...
  • ProduktySłodkie

    Jak usmażyć idealne pączki? Przyda się do tego niedrogi gadżet

    Idealne pączki to takie z ładnie brązową skórką i takie, które nie wchłoną dużo tłuszczu. Aby osiągnąć taki efekt podczas smażenia pączków, warto zaopatrzyć się w gadżet kuchenny, który możesz kupić za mniej, niż 20 zł.
    5 lut 2024 6:29
    Miniatura: Jak usmażyć idealne pączki? Przyda się do...
  • Produkty
    Autor: Jakub WójcikJakub Wójcik

    Kasza pęczak ma cenne właściwości. Zobacz, jak ugotować i w jakich przepisach wykorzystać

    Kasza pęczak to jedna z kasz jęczmiennych. Powstaje z pozbawionych łuski całych ziaren jęczmienia, co wpływa na jej wartości odżywcze. Ten rodzaj kaszy ma wyjątkowo uniwersalne zastosowanie, stanowiąc idealny zamiennik ziemniaków, ryżu...
    3 lut 2024 7:28
    Miniatura: Kasza pęczak ma cenne właściwości. Zobacz,...
  • ProduktyBezmięsne

    Osiem warzyw, które uchodzą za afrodyzjaki. Niektóre pozycje mogą zaskoczyć

    Warzywa jako afrodyzjaki? Jak najbardziej! Wielu z nich przypisuje się szczególnie silne właściwości wzmagające ochotę na miłość.
    1 lut 202410:28
    Miniatura: Osiem warzyw, które uchodzą za...
  • Produkty
    Autor: Jakub WójcikJakub Wójcik

    Mak – charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie

    Mak to roślina ozdobna i użytkowa, z której pozyskiwane są m.in. nasiona. Mak stanowi również źródło odurzających substancji, co sprawia, że niektóre z jego odmian nie mogą być uprawiane w przydomowych ogródkach. Zobacz, jakie wartości...
    31 sty 202419:54
    Miniatura: Mak – charakterystyka, właściwości...
  • ProduktyBezmięsne
    Autor: Jakub WójcikJakub Wójcik

    Gotowanie kukurydzy jest proste. Jak długo gotować kukurydzę, aby była miękka i pyszna?

    Aby kukurydza cukrowa była odpowiednio delikatna po ugotowaniu, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Czas gotowania kukurydzy zależy m.in. od jej świeżości i słodyczy, a także od tego, czy nadal znajduje się na kolbie, czy też jest...
    31 sty 202418:06
    Miniatura: Gotowanie kukurydzy jest proste. Jak długo...
  • ŚniadaniaPrzekąskiBezmięsneSłoneProdukty
    Autor: Jakub WójcikJakub Wójcik

    Jajko w koszulce zrobisz bez grama tłuszczu. Przepis na jajko gotowane bez skorupki

    Jajko w koszulce gotuje się w wodzie bez skorupki. To bardzo zdrowe jajko, ponieważ robi się je w najzdrowszej postaci, czyli „na miękko”. Zobacz, jak zrobić jajko poszetowe. Możesz jeść je bez przeszkód nawet codziennie.
    31 sty 202415:50
    Miniatura: Jajko w koszulce zrobisz bez grama...
  • ProduktyPrzepisy

    Jak smażyć cebulę? Jeden prosty dodatek zmienia wszystko

    Smażona cebula to dodatek do wielu potraw: można nią okrasić pierogi, dodać do klusek, pieczonych mięs, kremowych zup. Podpowiadamy, jak dobrze usmażyć cebulę.
    29 sty 2024 6:34
    Miniatura: Jak smażyć cebulę? Jeden prosty dodatek...
  • PrzepisyMięsneObiadyTanie gotowanie

    Jak zrobić sos z mięsem do obiadu? Przepis na sos z karkówki idealny do kaszy i ziemniaków

    Najzwyklejszy sos z mięsem podawany do obiadu kojarzy się z dobrą, domową kuchnią. Najczęściej gotowany na bazie wieprzowiny idealnie pasuje do ziemniaków, kaszy czy klusek. Podpowiadamy, jak zrobić taki sos.
    27 sty 202419:55
    Miniatura: Jak zrobić sos z mięsem do obiadu? Przepis...
  • ŚniadaniaPrzekąskiTanie gotowanieBezmięsneSłodkieSłone
    Autor: Jakub WójcikJakub Wójcik

    Jak ugotować idealną kaszę mannę? Mam na to prosty przepis na szybkie i tanie śniadanie

    Kasza manna kojarzy się z jadłospisem niemowląt, jednak stanowi wartościowy składnik diety osób w każdym wieku. Możemy ją podawać na słodko np. z ulubionymi owocami, rodzynkami, orzechami, cynamonem lub wanilią. Kaszka manna to idealny...
    26 sty 2024 9:30
    Miniatura: Jak ugotować idealną kaszę mannę? Mam na...
  • Słone
    Autor: Jakub WójcikJakub Wójcik

    Jak zagęścić sos? Podpowiadamy, jak zrobić to mąką, śmietaną, bułką tartą i innymi produktami

    Jest kilka sprawdzonych sposobów na zagęszczenie sosu. Do zagęszczania gorącego sosu możemy wykorzystać mąkę, śmietanę, masło, siemię lniane, warzywa, serek topiony, żółtko, a nawet bułkę tartą. Sprawdź, jak zagęścić np. sos pomidorowy,...
    26 sty 2024 9:11
    Miniatura: Jak zagęścić sos? Podpowiadamy, jak zrobić...
  • Słone
    Autor: Jakub WójcikJakub Wójcik

    Sposoby na klarowny rosół. Czy warto zbierać szumowiny z rosołu?

    Najlepszy rosół to rosół klarowny, który ma intensywny smak oraz apetyczny kolor. Aby przygotować idealny rosół, warto poznać sprawdzone sposoby, które stosowane są podczas gotowania tej zupy przez najlepszych szefów kuchni.
    26 sty 2024 8:04
    Miniatura: Sposoby na klarowny rosół. Czy warto...
  • Produkty

    Dodaj do porannej kawy szczyptę soli. Będziesz zaskoczony efektem

    Kawa z solą? Może dla wielu nie brzmi to zachęcająco, ale nim cokolwiek powiesz, spróbuj. Wystarczy odrobina soli, aby poczuć wyraźną różnicę w smaku kawy.
    26 sty 2024 7:09
    Miniatura: Dodaj do porannej kawy szczyptę soli....
  • ProduktyBezmięsne
    Autor: Jakub WójcikJakub Wójcik

    Jak ugotować kalafior? Przygotowanie, czas gotowanie, jak podawać

    Kalafior to smaczne i zdrowe warzywo, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Gotowanie kalafiora nie jest skomplikowaną czynnością, jednak trzeba przestrzegać kilku zasad, aby nie przegotować warzywa i uniknąć nieprzyjemnego...
    25 sty 202410:28
    Miniatura: Jak ugotować kalafior? Przygotowanie, czas...
  • Produkty
    Autor: Jakub WójcikJakub Wójcik

    Jak ugotować ryż w torebce? A może lepiej wybrać sypki ryż?

    Ryż w torebce ułatwia przygotowanie posiłku, jednak nie oznacza to, że jego przygotowanie jest bezproblemowe. Ryż w torebce, choć na pewno się nie przypali, o ile dodamy odpowiednią ilość wody, to dość łatwo może się rozgotować, bo nie...
    25 sty 2024 8:42
    Miniatura: Jak ugotować ryż w torebce? A może lepiej...
  • Produkty
    Autor: Jakub WójcikJakub Wójcik

    Jajko pęka podczas gotowania? Przestrzegaj tych zasad, a więcej nie pęknie!

    Dlaczego jajka pękają podczas gotowania na twardo lub na miękko? Najczęściej jest to związane z nieodpowiednią temperaturą. Istnieją jednak skuteczne i proste sposoby, które pozwalają uniknąć pękania skorupki jajek podczas gotowania....
    25 sty 2024 8:21
    Miniatura: Jajko pęka podczas gotowania? Przestrzegaj...
Kolejne strony:  Przejdź do pierwszej strony<< Przejdź do poprzedniej strony< strona 1 ... strona 30 strona 31 strona 32 33 strona 34 Przejdź do następnej strony> Przejdź do ostatniej strony>>

Reklama


Smaki.pl - Facebook Smaki.pl - Twitter Smaki.pl - Instagram Smaki.pl - Pinterest Powrót
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2009-2025 PMPG Polskie Media SA. Wszystkie prawa zastrzeżone.