Nie wszystkie suszone owoce są zakazane przy cukrzycy. Te jedne działają jak naturalne lekarstwo

Nie wszystkie suszone owoce są zakazane przy cukrzycy. Te jedne działają jak naturalne lekarstwo

Dodano: 
Jagody goji
Jagody goji Źródło: Shutterstock / liangchaochao
Suszone owoce są zdrowe, ale bardzo słodkie. To nie najlepszy wybór dla osób z cukrzycą, choć istnieją wyjątki. Ten rodzaj może wspierać ich zdrowie, a także poprawiać metabolizm i ochronę wzroku.

Drobne, ceglastoczerwone jagody goji (Lycium barbarum) pochodzą z Azji. Mają podłużny kształt i są dość kwaśne. Stanowią nie tylko smaczną, mało słodką przekąskę. To jeden z produktów leczniczych stosowanych w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej od tysięcy lat. Współczesne badania potwierdzają jego cenne właściwości, z których warto korzystać na co dzień. Mogą to robić również diabetycy, osoby z insulinoopornością i zespołem metabolicznym.

Czy cukrzycy mogą jeść jagody goji?

Te jagody zawierają mniej cukrów niż wiele innych suszonych owoców i mają niski indeks glikemiczny (IG 29). To sprawia, że nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy i przy cukrzycy typu 2 można włączyć pewne ilości do diety. Według naukowców może to nawet wspierać leczenie choroby.

Z badań wynika, że jagody goji mogą obniżać poziom glukozy we krwi, zwiększać wrażliwość komórek na insulinę i poprawiać poziomy lipidów. Ponadto mogą wspierać funkcjonowanie nerek u diabetyków i chronić oczy przed zmianami wywołanymi wysoką glukozą.

Na co pomaga owoc goji?

To tradycyjny środek przeciw przeziębieniom, który stosuje się również w diecie antyrakowej. Jak odkryto, związki zawarte w jagodach goji, tak zwane polisacharydy, pobudzają układ odpornościowy do zwalczania infekcji i komórek nowotworowych. Mogą też zmniejszać zagrożenie chorobami serca.

Owoce te są bogate w antyoksydanty, zwłaszcza karoteny, które chronią skórę i wzrok. W zalecanej porcji jest aż 250% dziennej dawki witaminy A i bardzo dużo potasu oraz żelaza. Stanowią też dobre źródło magnezu i wapnia. W goji występuje ponadto witamina C, która razem z innymi kwasami organicznymi zwiększa przyswajalność składników mineralnych.

Ile jagód goji można jeść dziennie?

Goji są dość kaloryczne, bo sto gramów zapewnia 370 kalorii. Zalecana porcja jest jednak znacznie mniejsza, bo wynosi 30 gramów i dostarcza 100 kalorii. Taka ilość odpowiada 5 łyżkom owoców. Jest w niej sporo białka, bo aż 4 gramy, niecałe 4 g błonnika oraz 12,8 cukrów prostych.

Jagody można pogryzać albo dodawać do owsianki, jogurtu czy granoli. Namoczone można wykorzystać w wypiekach, koktajlach, zupach, daniach z patelni czy sosach typu salsa. Są smaczne również w herbacie zamiast cytryny. Warto też robić herbatkę, zalewając 1-2 łyżki goji szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody i zaparzając przez 5-10 minut pod przykryciem.

Kto nie może jeść jagody goji?

Produkt nie jest odpowiedni dla uczulonych na nie osób. Reakcje alergiczne są jednak bardzo rzadkie i opisano tylko kilka takich przypadków. Ostrzeżenia dotyczą także pacjentów przyjmujących leki rozrzedzające krew, przeciwcukrzycowe czy przeciw nadciśnieniu, bo większe ilości jagód mogą nasilać ich działanie.

Nadmierne dawki tych owoców mogą wywołać biegunkę, co jest spowodowane dużą ilością kwasów i błonnika. Przy dawce 1-2 garści dziennie to bardzo mało prawdopodobne.

Czytaj też:
Zamiast słodyczy jem tę przekąskę. Czyści jelita, chroni mózg i wzmacnia odporność
Czytaj też:
Jedz to zamiast słodyczy. Wzmacnia zęby, oczyszcza organizm i zaspokaja ochotę na łakocie

Źródło: „Goji Berry (Lycium Barbarum) in the treatment of diabetes mellitus: a systematic review” DOI: http://doi.org/10.26656/fr.2017.6.102