Mowa o zielu angielskim. Te kulki o charakterystycznym aromacie są w mojej kuchni od zawsze. Babcia dodawała ziele angielskie dosłownie do wszystkiego: do zup, sosów, pieczeni, wrzucała na patelnię, aby dodać aromatu smażonym potrawom. I nie chodziło tylko o smak, bo ziele angielskie to jedna z przypraw, które doskonale poprawiają trawienie. Ale nie jest to jedyna ich właściwość.
Ziele angielskie pomaga łagodzić ból
Podczas bolesnej miesiączki byłam z moją koleżanką i nie miałam przy sobie żadnych środków przeciwbólowych. Wyciągnęła z torebki kulki ziela angielskiego i... kazała mi rozgryźć. Byłam bardzo sceptyczna, ale spróbowałam. Efekt mnie zaskoczył, bo choć nie jest długotrwały i silny, to jednak wyraźnie odczuwalny: ból złagodniał, a ja od razu poczułam się lepiej.
Jak to możliwe? Ziele angielskie ma także delikatne działanie przeciwbólowe, które zawdzięcza głównie obecności eugenolu – związku chemicznego występującego również w goździkach. Eugenol działa miejscowo znieczulająco i rozkurczowo, dlatego może przynosić ulgę przy bólach brzucha, napięciach mięśniowych, bólach głowy czy dolegliwościach menstruacyjnych. To jednak nie są jedyne zalety aromatycznych kulek.
Dlaczego warto wykorzystywać w kuchni ziele angielskie?
Ziele angielskie, znane też jako pieprz jamajski, to przyprawa o intensywnym, korzenno-ciepłym aromacie, łączącym nuty goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej i pieprzu. Zawarte w nim olejki eteryczne działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i rozgrzewająco, dlatego ziele angielskie bywa stosowane przy przeziębieniach, ale też wspomnianych bólach mięśni i dolegliwościach reumatycznych. Pomaga również w problemach trawiennych – pobudza wydzielanie soków żołądkowych, łagodzi wzdęcia i skurcze żołądka, wspiera trawienie cięższych potraw. Stąd warto dodawać go do bigosu, tłustych mięs i innych ciężkostrawnych dań.
Ziele angielskie ma także działanie uspokajające – aromat eugenolu (głównego składnika olejku) może łagodzić napięcie nerwowe i poprawiać nastrój. Niektórzy stosują napar z kilku ziaren jako domowy środek na niestrawność lub lekkie bóle brzucha. Dodatkowo przyprawa ta zawiera antyoksydanty, które pomagają neutralizować wolne rodniki i wspierają odporność.
Czytaj też:
Do soku z pomidorów dodaję kwaśny płyn. To naturalny izotonik i koktajl regeneracyjnyCzytaj też:
Polacy jej nie doceniają, a obniża poziom cholesterolu we krwi. Najlepiej służy w jednej formie
 
    
