Bogaty smak rosołu to efekt użycia odpowiednich składników. Dobór produktów zależy od przepisu. Jeśli jednak w garnku ląduje niewłaściwe mięso, potrawa może narażać organizm na szwank.
Czy rosół może szkodzić?
Wywar mięsny i zrobiony z niego rosół uchodzi za niezwykle korzystny, bo zapewnia odżywcze, łatwo przyswajalne składniki mineralne i aminokwasy. Nieodpowiedni wybór produktów może jednak sprawić, że taki posiłek będzie nam szkodzić.
Najbardziej niezdrowe składniki to określone kawałki mięsa oraz tak zwana piąta ćwiartka, czyli podroby nazywane dawniej podróbkami. Należą do najtańszych elementów, po które wiele osób sięga regularnie.
Jakie jest najgorsze mięso na rosół?
Przy jego gotowaniu warto zrezygnować z kawałków, które mogą zawierać pasożyty. Należą do nich zwłaszcza ogony, głowy, wątróbki, płuca i mózgi.
Niepolecanym dodatkiem są także inne podroby, a więc serca, żołądki czy cynaderki. Pod względem odżywczym nie są to produkty wartościowe, bo nie zawierają odpowiednich białek. Co więcej, w tych częściach gromadzi się najwięcej toksyn. Pod tym względem przodują narządy filtrujące, takie jak wątroba i nerki.
Do przygotowania rosołu nie poleca się ponadto elementów takich, jak szyjki czy skrzydełka. Zawierają niewiele mięsa, a za to dużo tłuszczu. To właśnie w nim odkładane są najbardziej niebezpieczne substancje, których organizm zwierzęcia nie daje rady usuwać normalnymi drogami. To nie tylko zanieczyszczenia ze środowiska, paszy i wody, ale także pozostałości leków i hormonów stosowanych w intensywnej hodowli.
Czy można dodać podroby do rosołu?
Jeśli ktoś chce je wykorzystać, najbezpieczniejszą opcją są podroby mięśniowe, takie jak serca i ozory. Mają więcej białka i żelaza, a mniej tłuszczu i toksycznych związków niż inne rodzaje.
Rosół najlepiej jednak robić z samego mięsa. Mogą to być na przykład ćwiartki albo kawałki kurczaka czy elementy wołowiny z kością lub bez. Lepszą wartość odżywczą ma mięso z drobiu z wolnego wybiegu albo zagrodowego, a także to czerwone z oznaczeniem bio.
Czytaj też:
Dodajesz przypaloną cebulę do rosołu? Zobacz, co naprawdę daje ten trikCzytaj też:
Sposoby na klarowny rosół. Czy warto zbierać szumowiny z rosołu?
