To najlepszy dodatek do owsianki. Jeszcze nigdy nie była tak dobra dla jelit

To najlepszy dodatek do owsianki. Jeszcze nigdy nie była tak dobra dla jelit

Dodano: 
Owsianka i kefir
Owsianka i kefir Źródło:Smaki.pl/Magdalena Kmita-Kulesza
Owsianka to doskonały pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie. Jednak jej wartość odżywcza zależy też od dodatków. Wymieszana z tym napojem będzie zdrowsza niż kiedykolwiek. Zyskają na tym nie tylko jelita.

Owsianka jest zdrowa, bo zdrowe są płatki owsiane. Zwłaszcza te zwykłe czy też górskie, które są przygotowane z całych ziaren owsa. Wraz z nimi przyjmujemy sporą porcję wartościowych węglowodanów złożonych, a także błonnika, witamin z grupy B, cynku i magnezu. Jednak na wartość odżywczą owsianki wpływają też dodatki. Nie jest więc bez znaczenia, jakim płynem zalejemy płatki owsiane. Nasz wybór jest jednym z najlepszych, bo jest niezwykle zdrowy.

Z jakim płynem przygotować owsiankę?

Owsiankę przyrządza się zwykle na mleku lub wodzie. Można też oczywiście sięgnąć po mleko roślinne, np. migdałowe, sojowe czy ryżowe. Na tych płynach owsiankę można ugotować. Jednak tak naprawdę płatki owsiane nie wymagają gotowania. Wystarczy zalać je gorącym lub zimnym płynem i odstawić na trochę do napęcznienia. Jeśli chodzi o gorące płyny, dobrze sprawdzą się te powyższe. Zimnym płynem do zalania płatków owsianych może być np.: sok owocowy czy kefir. Ten ostatni jest jednym z najlepszych wyborów, bo sam w sobie jest niezwykle zdrowy i korzystny nie tylko dla jelit.

Dlaczego owsianka na kefirze jest taka zdrowa?

Owsianka przygotowana na kefirze jest zdrowa z dwóch powodów. Po pierwsze kefir jest niezwykle wartościowym produktem spożywczym. A to dlatego, że zawiera wysokiej jakości białko, a także witaminy i sole mineralne. Ma też niższą zawartość laktozy w porównaniu do mleka. Dzięki temu jest bardziej przyjazny dla osób nietolerujących laktozy. Jednak najcenniejsze w kefirze są bakterie probiotyczne, które korzystnie wpływają na jelita, trawienie i układ odpornościowy.

Po drugie płatki owsiane zawierają kwas fitynowy, który ma zdolność wiązania niektórych minerałów, np. żelaza, cynku, magnezu, wapnia. Utrudnia on więc wchłanianie tych składników przez organizm. By ograniczyć blokowanie tych pierwiastków, produkty bogate w kwas fitynowy warto łączyć np. z kefirem. Jako produkt mleczny, fermentowany neutralizuje on działanie kwasu fitynowego i niejako obniża jego zawartość w owsiance.

Co warto dodać do owsianki na kefirze?

Owsianka przygotowana na kefirze ma kwaskowy smak. By nieco go przełamać, warto dodać do niej owoce świeże np.: truskawki, borówki, śliwki czy też suszone np.: morele, rodzynki, żurawinę. Można też wymieszać ją z 1-2 łyżeczkami miodu czy z posiekanymi orzechami.

Czytaj też:
9 najlepszych dodatków do owsianki. Będzie jeszcze zdrowsza i pożywniejsza
Czytaj też:
Robię placuszki owsiane z kawą i podaję je jak tiramisu. To jedno z najzdrowszych śniadań

Źródło: smaki.pl